14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialVicepremierul Marko forteaza mana rectorului Bocsan

Vicepremierul Marko forteaza mana rectorului Bocsan

Conducerea Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a reactionat cu vehementa la declaratiile presedintelui UDMR, vicepremierul Marko Bela. Acesta acuza, la sfarsitul saptamanii trecute, presupusa rigiditate a conducerii institutiei de invatamant in privinta liniei de studii maghiare. Vicepremierul, cel care coordoneaza activitatea Ministerului Educatiei si Cercetarii, a afirmat ca nu crede ca poate fi reinfiintata Universitatea “Bolyai”.
Pe de alta parte, el a declarat ca infiintarea unei universitati maghiare de stat in Transilvania, independenta de UBB, este un deziderat legitim al acestei comunitati, atat prin prisma numarului maghiarilor ardeleni, a potentialului intelectual al acestora si prin cea a taxelor si impozitelor pe care le platesc acestia statului roman.

Marko Bela a adaugat ca radicalizarea protestelor este rezultatul rigiditatii conducerii UBB, care nu a acceptat sa acorde dreptul maghiarilor sa isi infiinteze catedre, facultati sau alte structuri pe care le considera necesare ca sa conserve autonomia liniei de studiu in limba maghiara si ca sa poata participa la procesul de decizie. Vicepremierul a adaugat ca UDMR doreste modificarea Legii educatiei astfel incat Guvernul sa poata sa infiinteze noi facultati fara sa se mai consulte cu senatele universitare.
Totodata, liderul UDMR a spus ca in acest caz trebuie sa conteze vointa unei comunitati nationale, nu cea a majoritatii dintr-o universitate, desi el a mentionat ca respecta autonomia universitara.

Numar-record de studenti maghiari

Rectorul UBB, Nicolae Bocsan, a declarat ca afirmatiile vehiculate de liderii comunitatii maghiare, care au constituit chiar un Comitet de Initiativa “Bolyai”, ce are drept scop reinfiintarea universitatii maghiare din Cluj-Napoca, ar fi neintemeiate. Bocsan sustine ca linia de studii maghiare are autonomia necesara dezvoltarii sale. Liderii acestei linii stabilesc politica de angajari si cursurile tinute in sectiile maghiare.
Totodata, rectorul a amintit ca exista 55 de specializari in limba maghiara in 16 facultati care ofera cursuri complete in aceasta limba, carora li se adauga inca o facultate, cu cursuri partiale in maghiara. “Noi am facut cel mai mult in aceasta tara pentru invatamantul superior in limba maghiara si de aceea nu intelegem de ce tot noi suntem cel mai mult criticati”, a mai spus istoricul Nicolae Bocsan.
Potrivit profesorului universitar, membrii conducerii UBB au adoptat, printre altele, decizia de a satisface revendicarea cadrelor didactice maghiare, care au cerut instalarea placutelor bilingve in sediile institutiei de invatamant superior. Deja a fost organizata licitatia pentru desemnarea firmei care va confectiona aceste materiale.

Evreii din UBB, impotriva sciziunii

Nicolae Bocsan a reamintit si ultima decizie a Senatului UBB, adoptata cu 85 de voturi “pentru”, 10 abtineri si nici un vot impotriva, pentru adancirea multiculturalismului. Acest lucru inseamna o autonomie sporita pentru liniile de studiu in limbile romana, maghiara si germana. Institutia a primit statut multicultural in anul 2003 si a devenit astfel un model pentru Europa, dupa cum a recunoscut si Inaltul Comisar al OSCE pentru Minoritati, Max van der Stoel.
Oficialul strain afirma ca problemele din cadrul universitatii clujene au dedesubturi politice. Rectorul a respins, pe de alta parte, ideea formarii unor facultati cu predare in limba maghiara, asa cum cere Comitetul de Initiativa “Bolyai”. Si asta pentru ca – sustine el – facultatile trebuie sa aiba baze stiintifice, nu etnice.
Bocsan a adaugat ca UBB si-a propus sa ajunga intre primele 500 de universitati din lume, iar intreaga tevatura nu face altceva decat sa ingreuneze munca echipei de conducere a institutiei clujene.
La randul sau, seful liniei de studii ebraice din cadrul UBB, decanul Facultatii de Studii Europene Ladislau Gyemant, s-a pronuntat pentru pastrarea actualului cadru de organizare al universitatii. El a afirmat ca in anul 1944 regimul fascist a pus capat mai multor secole de viata evreiasca la Cluj, iar acum se incearca inabusirea mugurilor de cultura ebraica ce se dezvolta in cadrul institutiei de invatamant superior.
Alti intelectuali sustin ca UBB are cei mai multi studenti maghiari din lume, dupa Universitatea din Budapesta. Acestia atrag atentia ca exista deja doua facultati cu predare exclusiv in limba maghiara, cea de Teologie Reformata si cea de Teologie Romano-Catolica.
Liderii liniei maghiare negociaza cu conducerea UBB si posibilitatea formarii unei a treia facultati, cea de Studii Maghiare.

Cele mai citite

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă