Poliţiile din Europa – mobilizate contra terorismului jihadist, forţele de securitate au arestat zeci de suspecţi în Franţa, Belgia şi Germania. Doi francezi suspectaţi de legături cu Al Qaeda au fost arestaţi în Yemen. Protestele contra noii caricaturi a profetului Mahomed din Charlie Hebdo se intensifică în ţări musulmane, multe degenerează în violenţe. SI ameninţă Belgia, Franţa, Germania şi Elveţia cu noi atacuri teroriste: „Califatul se va instala în toată Europa“.
După atentatele teroriste de la Paris, Europol a emis un aviz asupra riscurilor de noi atentate în Europa, ţările cele mai vizate fiind Belgia, Olanda şi Marea Britanie. Şi a urmat operaţiunea din Belgia, forţele de securitate reuşind să dejoace un atentat.
Belgia se teme de un atac islamist şi ca măsură de protecţie, guvernul a trimis pe străzi sute de militari, inclusiv unităţi speciale. Locuitorii oraşelor belgiene vor trebui să se obişnuiască cu vederea soldaţilor înarmaţi până în dinţi patrulând pe străzi. După arestarea a 15 persoane suspectate de terorism, ţara a întărit masiv măsurile de securitate.
Căutat în Europa şi SUA, Abu Omar Soussi, 27 ani, de origine marocană a fost plecat în Siria pentru a se alătura Statului Islamic. El apare într-o înregistrare video în care gruparea extremistă SI se laudă cu comiterea de atrocităţi. Căutat activ de serviciile secrete americane şi europene, Soussi a întreţinut, din Grecia, contacte telefonice cu fratele – deţinut în închisoarea Lantin – unul din cei doi jihadişti ucişi joia trecută de poliţie în cadrul operaţiunii anti-teroriste de la Verviers. Ascultarea convorbirilor lor telefonice a permis poliţiei belgiene să descopere faptul că erau în pregătire atentate pe solul Belgiei şi să-l identifice pe cel care trăgea sforile din punct de vedere operaţional şi financiar. Doi suspecţi bănuiţi că pregăteau atacuri contra poliţiştilor şi comisariatelor în Belgia, au murit joi seara după asaltul dat de poliţie la Verviers.
Arestaţi în Yemen
Potrivit unui înalt responsabil al securităţii yemenite, doi francezi suspectaţi că aparţin Al Qaeda din Peninsula Arabică – Aqpa – au fost arestaţi sâmbătă în Yemen. Aqpa a revendicat atentatul de la Paris din 7 ianuarie contra redacţiei Charlie Hebdo. Atacul a fost comis de doi fraţi, Cherif şi Said Kouachi, cetăţeni francezi de origine algeriană, ucişi două zile mai târziu de forţele de elită franceze, care s-au antrenat cu reţeaua extremistă din Yemen. Un video difuzat pe un site islamist, un responsabil al Aqpa, Nasser al-Ansi afirma că atentatul a fost comis la ordinul şefului Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri pentru „răzbunarea” Profetului, caricaturizat de Charlie Hebdo.
Trecerea prin Madrid
Surse antitero spaniole au dezvăluit că Amedy Coulibaly, unul din autorii atacurilor de la Paris, a condus la începutul lui ianuarie cinci persoane la Madrid pentru a lua avionul spre Turcia, între care iubita sa Hayat, Mehdi Sabry Belhoucine şi fratele lui Mohamed, deja condamnat într-o afacere de terorism şi soţia şi fiul acestuia. Cotidianul El Mundo relata că Hayat Boumeddiene s-a îmbarcat spre Istanbul la 2 ianuarie la ora 14,25 iar cuplul Mohamed Belhoucine şi un copil, cu câteva ore mai târziu. Amedy Coulibaly, care a luat ostatici la un supermarket casher din Paris, a fost ucis în operaţiunea sângeroasă de eliberare soldată cu moartea a patru dintre ostatici.
Arme şi documente false
Militarii belgieni au fost desfăşuraţi pentru protejarea siturilor strategice din Anvers şi Bruxelles. În cartierele „diamantare” din Anvers, unde trăieşte o importantă comunitate evreiască iar la Bruxelles sunt păzite instituţiile europene, sediul NATO, ambasadele SUA şi Israelului sau Marea Sinagogă. Mai multe comune, ca Verviers unde poliţia a doborât doi jihadişti care plănuiau atentate, au cerut întăriri militare. Asaltul contra celor doi jihadişti reveniţi recent din Siria a declanşat o vastă operaţiune în localităţi belgiene pentru dezmembrarea unei celule teroriste. Cinci persoane au fost inculpate pentru „participare la un grup terorist” şi trei dintre ele închise. Percheziţiile au permis descoperirea de arme, produse pentru fabricarea de bombe, uniforme de poliţişti şi documente false. Doi fugitivi care au părăsit Belgia după asalt, au fost apoi arestaţi în Alpii francezi. Şeful prezumptiv al acestei celule ar fi un jihadist belgian celebru, Abdelhamid Abaaoud. Poliţia din Grecia a anunţat arestarea lui la Atena.
Musulmanii anti-Charlie
Publicarea altei caricaturi a lui Mohamed în noul număr al Charlie Hebdo a înfuriat musulmanii şi în peste zece ţări, mii de manifestanţi şi-au exprimat iritarea – Niger, Pakistan, Mali, Turcia, Algeria, Tunisia, Iran… Protestele au fost deosebit de violente în Niger, soldate cu patru morţi şi în Pakistan unde un fotograf al AFP a fost rănit.
În Niger, a doua zi după „vinerea neagră” – zi de proteste în lumea musulmană – capitala Nigerului s-a „încins” şi ambasada Franţei a cerut expatriaţilor francezi să evite să iasă din locuinţe. Şapte biserici au fost incendiate şi peste o mie de tineri s-au reunit în faţa marii moschei din oraş strigând „Jos Franţa”, „Jos Charlie Hebdo” sau „Allah Akbar”. Poliţia a recurs la gaze lacrimogene pentru dispersarea protestatarilor care au răspuns cu pietre şi incendierea de maşini.
În Pakistan, la Karachi, manifestaţia a degenerat în confruntări cu poliţia care a încercat să oprească înaintarea spre consulatul Franţei. În Mauritania, la Nouakchott, un drapel francez a fost ars, asemenea în Drakar, capitala Senegalului. În Mali, mii de persoane au denunţat „afrontul adus Islamului”. În Algeria şi Turcia, manifestanţii au onorat fraţii Kouachi. Manifestaţii de protest contra Charlie Hebdo au avut loc şi în Gaza, Tunisia, Sudan, Iran, Siria şi Afganistan.
În faţa acestor manifestaţii, preşedintele francez, François Hollande a apărat libertatea de expresie şi a subliniat că „în Franţa, toate credinţele sunt respectate. În Franţa este laicitate, în Franţa există voinţa de a păzi ceea ce reprezintă forţa noastră”.