14.5 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialUSL copiază „genocidul social" al Guvernului Boc

USL copiază „genocidul social” al Guvernului Boc

“Puterea actuală, Guvernul Boc continuă politi­ca de genocid social”. Aceasta era prima concluzie a moţiunii de cenzură depusă în octombrie 2011 de senatorii USL şi intitulată “Regimul care îngheaţă România: regimul Băsescu – Boc”.

Moţiunea critica dur schimbarea modului de subvenţionare a gigacaloriei şi a apei calde. Practic, pentru o reducere a cheltuielilor de circa 500 de milioane lei, Guvernul Boc a luat decizia de a nu subvenţiona decât familiile care aveau un venit de cel mult 786 de lei pe membru de familie. Mai mult, a emis şi o celebră listă cu bunuri pe care, dacă le deţineai, nu mai erai eligibil pentru ajutoare. Printre acestea se numără drujbe, tractoare, maşini peste 1.600 cmc, depozite bancare peste 3.000 de lei, peste trei vaci, peste cinci porci etc. Lăsa însă posibilitatea primăriilor să ofere subvenţii din propriile fonduri. Guvernul Ponta a păstrat exact aceleaşi condiţii pentru acordarea subvenţiilor.

Ce spuneau atunci parlamentarii USL

Semnatarii moţiunii (majoritatea senatorilor PNL şi PSD, printre care şi ministrul Culturii de acum, Puiu Haşotti) spuneau atunci că această condiţionarea a acordării de ajutoare bunuri cum sunt cele citate mai sus „complică inutil mecanismele de adoptare a ordonanţei”. “Este subiectivă, neserioasă şi conduce la situaţii în care, familii şi persoane vulnerabile, fie nu pot să mai primească ajutorul pentru încălzire, fie vor fi îndemnate să dosească astfel de obiecte, până trece ancheta. Prin prevederi de felul acestora, Guvernul dă motive românilor să fie mincinoşi, hoţi, fapt pentru care trebuie condamnat deoarece instigă cetăţenii la minciună şi la furt din bugetul de asistenţă socială.

Pe de altă parte, dacă pentru faptul de a avea în casă o imprimantă, un televizor, un telefon mobil sau un alt obiect de uz caznic, pe care fostul ministru Sebastian Lăzăroiu le consideră lux, nu ai voie să primeşti subvenţie la încălzire, atunci este limpede că de acest ajutor nu vor beneficia nici pe departe cele câteva sute de mii de persoane, aşa cum se laudă Guvernul”, se arăta în moţiune. Tot aici se spunea că efectele negative se vor simţi şi la nivelul micilor afaceri locale, prin scăderea consumului de alte bunuri şi servicii, şi că aşa-zisa  “portiţă”, lăsată autorităţilor locale să compenseze tăierea subvenţiilor guvernamentale, crează condiţiilor mitei electorale pentru primarii PDL şi ai aliaţilor lor la guvernare, totdeauna sprijiniţi cu fonduri de la Guvern şi aruncarea unor acuze politicianiste asupra primarilor opoziţiei.

“Peste un milion de familii vor fi obligate, în plină iarnă, să locuiască în frig, fără apă caldă sau să plătească facturi insuportabile la energia electrică. Va creşte numărul restanţierilor la plata facturilor la utilităţi şi implicit valoarea creanţelor şi arieratelor în sistem. Puterea actuală, Guvernul Boc, nu se interesează şi nu are nicio strategie privind alimentarea cu apă caldă şi căldură a populaţiei României” – acestea erau unele dintre concluziile moţiunii.

Nu se schimbă nimic

Ordonanţa Guvernului Boc este în vigoare şi va fi literă de lege în ceea ce priveşte acordarea ajutoarelor şi în această iarnă. “Maniera în care municipalitatea va acorda subvenţii este exact aceeaşi manieră în care a acordat anul trecut, respectiv subvenţiile se vor acorda în funcţie de venit. Pot să-i asigur pe constănţeni că în acest an vor plăti la fel ca în anul trecut, pot să-i îndemn pe cei care nu au făcut să vină să facă cerere de subvenţie. Principiul solidarităţii sociale aplicat peste tot în această lume, prin care cei sărmani sunt ajutaţi de către stat va fi respectat întocmai de municipalitate. E adevărat că alte primării din ţară sau pe alţi primari nu i-a dus capul şi nu au ştiut cum să facă această diferenţiere şi această acordare a subvenţiei în funcţie de venit”, a spus primarul Constanţei, oraş în care gigacaloria este aproape 342 de lei, printre cele mai mari din ţară, dar în care primăria acordă subvenţii pentru cei care au venituri de până la 1.800 de lei. Mazăre spune că nu este normal să taie de la bătrâni cu pensii şi să acorde la cei bogaţi care au bani şi adaugă că însuşi Guvernul acordă ajutoare în funcţie de venituri. El a mai spus că este împotriva distribuirii în mod egal a sumei pentru subvenţii, mai ales că cei cu venituri mici nu şi-ar mai putea plăti întreţinerea, blocând astfel de tot sistemul. 

Întrebat despre restricţiile impuse de Guvernul Boc (lista bunurilor care includ banii din bancă etc.), Mazăre a spus: „Vă rog frumos să studiaţi în detaliu cum a fost anul trecut. Pentru cei care depăşesc şi exced aceste condiţii care au fost impuse de către Guvern se acordă o subvenţie, dar intră ca venituri sub baremul maxim, adică de 1.500 de lei pe membru de familie sau de 1.800 de lei pe persoană singură, se acordă o subvenţie de 25% direct din partea primăriei. Guvernul nu le mai dă nimic, noi le dăm 25%, dar asta a fost şi anul trecut. Deocamdată asta este legea, nu a fost schimbată de Guvern”, a spus Mazăre.

Ministrul Protecţiei Sociale era, anul trecut, împotrivă

Mariana Câmpeanu, actualul ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, se declara, anul trecut, împotriva listei cu bunuri pe care, dacă le deţineai, nu mai primeai subvenţie.

“Sunt imposibil de verificat. Eu nu ştiu câţi oameni ar trebui să se ducă să caute în casa oamenilor o drujbă sau să facă anchetă în sat, să întrebe dacă omul are sau nu drujbă. Şi pe urmă ce face, o probează, când vine, dacă omul spune că nu e funcţională? Eu cred că aceste prevederi sunt făcute în mod special ca să se poată abuza de ele, ca aceste ajutoare să fie acordate la un număr cât mai mic de persoane”, a declarat Câmpeanu, în 2011, pentru ziare.com.

Soluţia: banii la saltea

Pentru cei care au venituri mici, dar deţin drujbe, porci, bani în bancă sau alte bunuri de pe listele guvernelor Boc şi Ponta, soluţia este să scape de ele. “Recomand oamenilor să ţină banii la buzunar, cum spun românii, că nu scrie nicăieri în lege că nu se dau subvenţii dacă ai economii în casă, ci doar în bancă, de peste 3.000 de lei. Sau să lase 2.999 lei în contul din bancă şi să ia restul acasă”, declara Radu Mazăre, în noiembrie 2011.

Paradox: ofiţeri de navă subvenţionaţi de Primărie

Radu Mazăre a declarat că ar fi probleme cu unii marinari, care au contracte de muncă încheiate cu companii străine. “Soţia stă acasă şi cere sub­venţie, întrucât domnul marinar nu a declarat în România veniturile. Din păcate, cei care ne reclamă ne reclamă la nivelul general. Eu le-am spus, când constată astfel de situaţii, să le declare la primărie. Nu vrea nici unul”, a spus primarul. Uniuniea Asociaţiilor de Proprietari din Constanţa a cerut în mai multe rânduri autorităţilor să acorde subvenţii în mod egal. Un ofiţer de vas poate avea salariu şi de până la 20.000 de dolari lunar.

Guvernul „duce la disperare poporul”

„Impunerea acestor măsuri de către coaliţia PDL-UDMR-UNPR-Minorităţi încalcă flagrant Constituţia României, condamnă la sărăcie milioane de oameni, de aceea ce este mai grav prin aceste măsuri, Guvernul Boc doreşte să elimine printr-o semnătură ideea de stat social şi dezvoltare durabilă, probabil pentru a se identifica cu o aşa-zisă coaliţie de dreapta din perspectiva lipsei identităţii PDL, dar nu reuşeşte decât să se identifice cu guvernul «coasă» care duce la disperare poporul român. Doamnelor şi domnilor, votând prezenta moţiune veţi dovedi că doriţi ca românii să-şi poată încălzi locuinţa, să se spele cu apă caldă, că doriţi să le menţinem bruma de speranţă, de confort, sănătate, precum şi încrederea că politica tăierii, inclusiv a subvenţiei gigacaloriei, are alternative mai bune, alternative pe care suntem pregătiţi şi decişi se le definim şi să le aplicăm”. Moţiunea de cenzură a senatorilor USL, octombrie 2011.

Cele mai citite

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...
Ultima oră
Pe aceeași temă