12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE Razie în licee. Sute de elevi eliminaţi de la bacalaureat

UPDATE Razie în licee. Sute de elevi eliminaţi de la bacalaureat

Sute de liceeni au fost eliminaţi luni din examenul de bacalaureat pentru fraude sau tentative de fraudă.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei aproape 230 de candidaţi au fost eliminaţi, luni, la prima probă scrisă a examenului de bacalaureat, din care 29 în Capitală.

Toţi aceşti candidaţi care au fost eliminaţi pentru încălcarea regulamentului de organizare şi desfăşurare a bacalaureatului nu vor mai putea susţine examenul în următoarele două sesiuni.

“Elevii din Capitală au fost eliminaţi din examen întrucât aveau asupra lor telefoane mobile sau materiale informative”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISMB, prof. Marian Banu pentru Mediafax. Liceenii eliminaţi din examen proveneau de la Colegiul tehnic “Dimitrie Leonida” şi Liceul “Petru Poni”. Inspectoratul Şcolar Bucureşti a efectuat luni o razie de verificare prin liceele din Bucureşti.

Ministerul Educaţiei a alocat linia TelVerde 0800801100 (telefon gratuit), la care pot fi semnalate orice nereguli constatate în organizarea şi derularea examenului naţional de bacalaureat. Media sesizărilor privind bacalaureatul a crescut luni la 17 de la două-trei pe zi.

Gheorghe Isvoranu, preşedintele Federaţiei Spiru Haret, spune că sindicatele din educaţie nu au fost informate de aceste razii de verificare.

“Este un lucru bun că se încearcă eliminarea modalităţilor de fraudare şi pedepsirea elevilor care au încercat să copieze. Puterea exemplului dă posibilitatea ca ceilalţi elevi să se încadreze în condiţiile de examen. O razie cu mascaţi în şcoli este însă o aberaţie. Din start, populaţia României este considerată infractoare”, a declarat Isvoranu pentru romanialibera.ro.

În ţară, alte zeci de elevi au fost daţi afară din examen, fiind prinşi cu telefoane mobile şi materiale informative de către supraveghetorii din săli. Profesorii au fost foarte vigilenţi după ce au primit avertizări că vor fi sancţionaţi aspru dacă le permit licenilor să copieze. Citeşte aici ce amenzi ar putea primi profesorii.

În oraşul Drobeta au fost cei mai mulţi elevi eliminaţi din examenul de bacalaureat. Iată câţi elevi au fost eliminaţi din fiecare oraş:

Hunedoara – 1

Arad – 2

Cluj – 2

Suceava – 5

Vaslui – 12

Dolj- 15

Drobeta – 33

Anul trecut, dintre cei aproape 29.000 de elevi care au dat bacalaureatul în Bucureşti, 74 au fost eliminaţi din examen, pentru că au intrat în sală cu telefoane mobile şi fiţuici sau au încercat să copieze.

Anul acesta măsurile de securitate pentru eliminarea fraudei la examenul de bacalaureat au fost sporite, iar elevii care copiază vor fi drastic sancţionaţi, urmând să fie eliminaţi şi să primească interdicţie de a participa la două sesiuni ulterioare.

Astfel, un candidat eliminat la examenul din vara lui 2011 pentru că a fost prins copiind nu va mai putea participa la sesiunea din toamna lui 2011 şi nici la cea din vara lui 2012. Ei vor avea dreptul să se înscrie abia la sesiunea de bacalaureat din toamna lui 2012.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă