14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. MARŞUL pentru AUTONOMIE. CNS a numărat 120.000 de participanţi, autorităţile, 15.000

UPDATE. MARŞUL pentru AUTONOMIE. CNS a numărat 120.000 de participanţi, autorităţile, 15.000

UPDATE: La marşul secuilor au participat 120.000 de persoane, nu 15.000 de oameni, cât au estimat autorităţile statului, a spus vicepreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Ferencz Csaba, conform Mediafax

Astfel, Ferencz Csaba consideră că autorităţile române “au bagatelizat” protestul.

“Este foarte trist că autorităţile statului român bagatelizează un astfel de eveniment important. 120.000 de oameni au participat la marş, pe o distanţă de 54 de kilometri. Dacă am fi fost doar 15.000, atunci un singur om trebuia să ocupe trei metri. Probabil că braţele secuilor sunt mai lungi. Dacă domnul prefect ar fi mers, spre exemplu doar la Chichiş, ar fi văzut într-un singur loc peste 20.000 de oameni”, a spus vicepreşedintele CNS.

Un comunicat comun transmis, duminică, de Prefectura, Poliţia, Jandarmeria şi ISU Covasna,  precizează că aproximativ 15.000 de persoane au participat, în judeţ, la “Marele marş al secuilor”.

Două persoane au necesitat îngrijiri medicale ca urmare a unor probleme de sănătate, se arată în comunicat.

Mii de persoane din mai multe judeţe ale ţării, dar şi din Ungaria au participat, duminică, în judeţul Covasna, la “Marele marş al secuilor”, manifestare ce s-a desfăşurat pe o distanţă de 54 de kilometri, de-a lungul DN 11.

“Marele marş al secuilor” s-a încheiat după ce cei peste 100.000 de maghiari au format un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău, iar preşedintele CNS, Izsák Balázs, a citit o proclamaţie.

Potrivit proclamaţiei, maghiarii solicită autoguvernarea Ţinutului Secuiesc, revendică aplicarea normelor practicate în Uniunea Europeană, în aşa fel încât secuii să îşi poată exercita dreptul la autodeterminare prin autonomia Ţinutului Secuiesc şi îşi “reafirmă ataşamentul faţă de delimitarea provizorie a Ţinutului Secuiesc, format din 8 scaune şi 153 autorităţi locale, aşa cum aceasta a fost stabilită în Rezoluţia Adunării Naţionale de la Ditrău”.

Aproximativ 100.000 de oameni sunt aşteptaţi, astăzi, în Covasna, la un marş pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Protestatarii cer respingerea proiectului de regionalizare, aşa cum l-au gândit guvernanţii. Organizatorii plănuiesc formarea unui lanţ uman de 54 de kilometri.

Evenimentul va începe la ora 11.00, cu slujbe ecumenice, iar marşul propriu-zis la ora 12.00 şi se va desfăşura de-a lungul DN 11, manifestanţii pornind din 14 locuri şi urmând să formeze, la finalul marşului, un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău.

Citeşte şi: Marşul secuilor. Un deputat PSD cere interzicerea “PRIN LEGE” a mitingului

Organizatorii au primit toate avizele şi autorizaţiile necesare şi spun că la marş sunt aşteptaţi nu numai covăsneni, ci şi maghiari din mai multe judeţe ale ţării şi din străinătate, în principal din Ungaria.

UDMR Covasna a comandat 3.000 de steaguri secuieşti de dimensiuni mai mici şi s-au confecţionat şi patru steaguri de dimensiuni mari, de câte 250 de metri lungime şi doi metri lăţime, care vor fi purtate pe tot parcursul marşului, pornind din Breţcu, Târgu Secuiesc, intersecţia de la Reci şi Chichiş, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, simultan cu “Marele marş al secuilor” vor fi organizate “manifestaţii de simpatie” în mai multe oraşe din Europa şi America, printre care Budapesta, Viena, Stuttgart, Zürich, Helsinki, Stockholm, Londra, Washington, Los Angeles şi Toronto.

În Covasna, manifestarea va fi precedată de aprinderea, sâmbătă seara, a unor “focuri de veghe ale autonomiei”. Astfel, reprezentanţii Asociaţiei Tinerilor din judeţul Covasna – HARIT vor aprinde un astfel de foc pe Creasta “Pivniţa Uriaşului” de lângă comuna Moacşa, iar alte două focuri vor fi aprinse de reprezentanţii CNS pe Muntele Perko (comuna Sânzieni) şi pe dealul “Larmafa” (între Ojdula şi Hilib).

Cele mai citite

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă