16.3 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Legile care sancţionează protestatarii au intrat în vigoare. Ianukovici califică manifestaţiile...

UPDATE. Legile care sancţionează protestatarii au intrat în vigoare. Ianukovici califică manifestaţiile de la Kiev drept “o ameninţare”

UPDATE: Jurnalul oficial al Parlamentului ucrainean a publicat, marţi, legile care înăspresc sancţiunile aplicabile manifestanţilor, relatează Mediafax.

Legile publicate în Golos Ukraini intră, astfel, în vigoare.

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a criticat protestele pro-europene de la Kiev şi a apreciat că reprezintă o “ameninţare” la adresa Ucrainei, conform AFP, transmite Agerpres.

Această declaraţie survine după ce mii de manifestanţi au înfruntat din nou luni forţele de ordine din Kiev, unde demonstraţia de protest din ajun a fost urmată de confruntări violente.

Citeşte şi: Opoziţia, avertisment către Ianukovici: Să nu aveţi soarta lui Ceauşescu

‘Înţeleg participarea voastră la acţiuni de protest în masă, însă atunci când acţiunile paşnice degenerează în tulburări masive şi sunt însoţite de violenţă şi incendieri, acestea ameninţă nu doar pe cetăţenii din Kiev, ci întreaga Ucraină’, a susţinut preşedintele Ianukovici într-un mesaj către ucraineni.

Tot luni, Parchetul General ucrainean a făcut apel la manifestanţi să pună capăt ciocnirilor violente cu forţele de ordine, estimând că este vorba de o ‘crimă împotriva statului’, relatează agenţia franceză de presă. ‘Trebuie să punem capăt imediat demonstraţiilor care sunt însoţite de violenţă, incendieri şi tulburări violente, care ameninţă securitatea naţională a Ucrainei. Nu este vorba de huliganism. Este o crimă împotriva statului’, a declarat într-un comunicat Procurorul General al Ucrainei, Viktor Pşonka.

Citeşte şi: Casa Albă ameninţă Ucraina cu sancţiuni

În pofida apelurilor la calm ale liderilor opoziţiei, mii de manifestanţi au înfruntat din nou, luni, forţele de ordine la Kiev, după o noapte de violenţe, aminteşte France Presse. Ascunşi în spatele baricadelor, unii manifestanţi au aruncat cu pietre şi cockteiluri Molotov asupra poliţiştilor, care au ripostat cu gaze lacrimogene şi grenade paralizante.

În total, 31 de persoane au fost arestate în cursul tulburărilor, a indicat poliţia din capitală, iar potrivit Departamentului sănătăţii de la Kiev, 103 persoane au cerut asistenţă medicală începând cu duminică, din care 42 au fost spitalizate.

Confruntările, de o violenţă deosebită, nemaiîntâlnită de la începutul mişcării de contestare în urmă cu două luni, s-au declanşat duminică, după o manifestaţie împotriva guvernului la care au participat 200.000 de persoane, în Piaţa Independenţei din Kiev.

Cele mai citite

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

O rachetă rusească a rănit doi copii și trei adulți la Harkov

Doi copii şi trei adulţi au fost răniţi într-un atac aerian asupra oraşului Harkov. O rachetă lansată de ruşi a lovit o zonă rezidenţială....

Mai mult de 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România

Cel puțin 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România. Ei au murit în încercarea de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă