23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Guvernul Franţei a demisionat. Hollande l-a desemnat oficial pe Manuel Valls...

UPDATE. Guvernul Franţei a demisionat. Hollande l-a desemnat oficial pe Manuel Valls în funcţia de prim-ministru

UPDATE. Preşedintele socialist al Franţei, Francois Hollande, l-a desemnat oficial pe Manuel Valls în funcţia de prim-ministru, îndemnându-l să formeze un guvern restrâns.

Aproximativ 50 de parlamentari socialişti din Franţa l-au avertizat pe preşedintele Francois Hollande că trebuie să modifice programul Guvernului, altfel nu vor acorda vot de încredere, scrie L'Express.Reacţia parlamentarilor intervine după ce socialiştii au înregistrat o înfrângere în alegerile locale desfăşurate duminică.

"Nu se pune doar problema remanierii, trebuie să fie şi o reorientare a politicilor guvernamentale", au avertizat aproximativ 50 de parlamentari membri ai Partidului Socialist.

—-

Guvernul Franţei, condus de premierul socialist Jean-Marc Ayrault, a demisionat luni, relatează Mediafax. Decizia a fost luată ca reacţie la înfrângerea socialiştilor în alegerile locale.

Manuel Valls urmează să fie desemnat prim-ministru al Franţei, în locul lui Jean-Marc Ayrault.

Preşedintele François Hollande se află, la o zi după înfrângerea socialiştilor în municipale, sub presiunea taberei sale care-i cere să schimbe Guvernul şi politica şi urma să se adreseze francezilor luni pentru a-şi anunţa intenţiile, relatează AFP.

După mai puţin de doi ani de când a fost ales, în mai 2012, şi cu două luni înainte de alegerile europene – care se anunţă la fel de "periculoase" pentru majoritatea politică – preşedintele francez a suferit, în acest scrutin, o înfrângere "personală".

Citeşte şi: Frontul Naţional a câştigat 11 primării în urma alegerilor locale din Franţa

Alegătorii de stânga l-au abandonat, mulţi refugiindu-se în absenteism, fără să-i ierte incapacitatea de a diminua şomajul, aşa cum s-a angajat.

"Hollande, prins în capcana unei înfrângeri istorice", titra luni cotidianul Le Monde, Libération constatând că "Preşedintele este gol" şi subliniind că Hollande, care detestă să acţioneze sub presiune, nu se va putea "deroba" şi "va trebui să-şi dezvăluiască intenţiile foarte repede".

Citeşte şi: Socialista Anne Hidalgo a câştigat alegerile pentru primăria Parisului

O serie de voci sonore din tabăra stângii i-au reclamat deja o schimbare de "orientare". Este necesară "schimbarea direcţiei" către mai multă "solidaritate" cu cei săraci şi "semnalarea partenerilor noştri europeni că politica de austeritate aşa cum este aplicată nu mai este suportabilă", a apreciat deputatul socialist Jean-Christophe Cambadélis.

Jean-Vincent Placé, liderul senatorilor ecologişti, a ameninţat cu o ruptură a majorităţii, în contextul în care ecologiştii au doi miniştri, în cazul în care Executivul nu-şi schimbă politica. Ecologiştii au obţinut primăria Grenoble (est) de la socialişti.

Citeşte şi: Victorie răsunătoare pentru UMP la alegerile din Franţa

"Pactul de responsabilitate" lansat de către François Hollande, care are ca obiectiv să diminueze costurile întreprinderilor în speranţa relansării angajărilor, "este de nevotat în starea actuală", a avertizat luni Placé. Hollande a promis angajarea responsabilităţii Executivului, în primăvară, în Parlament, asupra acestui pact.

Cele mai citite

Ciolacu și Ciucă vizitează împreună Salonul de armament BSDA de la Băneasa. Premierul susține că a repornit industria de apărare

Premierul Marcel Ciolacu susține că, sub mandatul actualului guvern, pe care îl conduce, industria românească de apărare și-a repornit activitatea. Majoritatea fabricilor din acest...

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

Blinken spune că pactul dintre SUA și Arabia Saudită se va finaliza curând

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că Statele Unite și Arabia Saudită sunt foarte aproape de a încheia un set de...
Ultima oră
Pe aceeași temă