21.5 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: CRIZA SIRIA. Americanii EXCLUD o acţiune militară unilaterală la Damasc

UPDATE: CRIZA SIRIA. Americanii EXCLUD o acţiune militară unilaterală la Damasc

UPDATE: Oficiali din cadrul administraţiei Obama au avut discuţii şi cu Turcia, Iordania şi alte ţări partenere cu privire la eventualitatea unor represalii ale regimului Assad în caz de atacuri, a afirmat sursa citată, transmite Mediafax.

“Este posibil ca Guvernul sirian să facă din nou uz de arme chimice. Nu se poate exclude această ipoteză”, a adăugat el.

În acelaşi timp, dacă Statele Unite nu intervin militar, vor transmite un semnal periculos altor regimuri ce dispun de stocuri de arme chimice, în special Coreea de Nord, a adăugat el.

“Există o dimensiune umană aici”, a declarat oficialul citat. “Ce mesaj se transmite lumii dacă un guvern poate folosi nepedepsit armele cele mai abominabile, armele chimice împotriva propriului popor?”.

Acest oficial nu a vrut să precizeze dacă planul de atac prevede să se meargă dincolo de folosirea rachetelor de croazieră şi dacă va fi necesară trimiterea de avioane de luptă în spaţiul aerian sirian.

“Analizăm toate opţiunile”, a adăugat el.

Un al doilea oficial a precizat că administraţia Obama va continua să lucreze pentru a defini obiectivele precise ale unei intervenţii al cărei obiectiv ar fi să îl descurajeze pe Bachar al-Assad să folosească încă o dată armele chimice şi să neutralizeze mijloacele acestuia.

Această sursă a confirmat că Statele Unite şi aliaţii lor ar fi pregătiţi pentru represaliile siriene. “Credem că putem gestiona orice ripostă siriană” sau orice reacţie “a părţilor externe, precum Iranul sau Hezbollah din Liban”.

_ _ _ _ _

Statele Unite au exclus posibilitatea unei intervenţii militare unilaterale în Siria şi au discutat cu aliaţii lor despre posibile atacuri care ar putea dura mai mult de o zi, a declarat un oficial american de rang înalt, citat de AFP, conform Mediafax.

“Nici o acţiune militară nu va fi unilaterală. Aceasta ar trebui să-i includă pe aliaţii noştri internaţionali”, a afirmat acest oficial, sub protecţia anonimatului.

Cele mai citite

“Am venit, am semnat şi acum trecem la treabă cu toţii”. FCU Craiova are un nou antrenor

FCU Craiova are un nou antrenor. Formația din liga a doua a semnat cu Marius Croitoru pe o perioadă de doi ani. "Am venit, am...

Concediul paternal, acordat tuturor taţilor care au calitatea de salariat

Concediul paternal se va acorda tuturor taţilor care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă,...

Stoltenberg cere țărilor NATO un sprijin mai puternic pentru Ucraina. Iohannis încă n-a convocat CSAT, pe tema sistemului Patriot

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, solicită țărilor aliate ca, la următorul Summit, cel din iulie 2024, să aprobe un sprijin mai puternic pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă