14.5 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Cei şase oameni de afaceri urmăriţi penal, arestaţi, în dosarul Păvăleanu

UPDATE. Cei şase oameni de afaceri urmăriţi penal, arestaţi, în dosarul Păvăleanu

UPDATE: Cei şase oameni de afaceri din Prahova reţinuţi de procurori sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani au fost arestaţi preventiv, joi seară, conform Mediafax.

Prejudiciul adus de ei se ridică la peste 11 milioane lei prin evaziune fiscală şi peste 19 milioane lei în urma spălării banilor.

Magistraţii au emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru Ionescu Dragoş Ioan, Onea Nicolae, Ţărîndă Marian Răducu, Soare Gheorghe, Ţărîndă Andrei Costin şi Muşat Costin Gabriel, acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, procurorul Roxana Armăşelu.

Decizia privind arestarea preventivă poate fi atacată cu recurs.

Procurorii din Ploieşti au început urmărirea penală împotriva altor şase persoane cercetate în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro, în care fostul angajat al SGG Marcel Păvăleanu a fost arestat preventv, conform Agerpres.

Citeşte şi: Cererea de eliberare provizorie a lui Păvăleanu, respinsă din nou

Potrivit unui comunicat al PCA Ploieşti remis presei miercuri seară, cei şase inculpaţi, respectiv Ionescu Dragoş Ioan, Onea Nicolae, Ţărîndă Marian Răducu, Soare Gheorghe, Ţărîndă Andrei Costin şi Muşat Costin Gabriel, sunt urmăriţi penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Unii dintre inculpaţi sunt cunoscuţi în plan local ca fiind patroni ai unor firme care au contracte cu autorităţile prahovene.

Astfel, Ionescu Dragoş Ioan este cunoscut ca administrator al Conti SA, iar Onea Nicolae ca administrator al Coni SRL. Ambele societăţi au derulat contracte, de-a lungul timpului, cu autorităţile locale.

De asemenea, Ţărîndă Marian Răducu şi Ţărîndă Andrei Costin sunt cunoscuţi ca fiind reprezentanţi ai SC Via Star New Corporation SRL, societate care a câştigat mai multe contracte privind întreţinerea unor drumuri judeţene.

Anchetatorii spun că, în perioada 2010 — 2013, inculpaţii au desfăşurat operaţiuni comerciale nereale, cu societăţi de tip fantomă, operaţiuni pe care le-au înregistrat în contabilitatea societăţilor pe care le administrează, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitului datorat bugetului consolidat al statului.

Purtătorul de cuvânt al PCA Ploieşti, Roxana Armăşelu, a precizat că cercetările împotriva celor şase sunt efectuate în dosarul Păvăleanu.

Citeşte şi: Procuror: Roşia Montană Gold Corporation, URMĂRITĂ PENAL

Fostul angajat al SGG Marcel Păvăleanu şi alte şase persoane au fost arestaţi în luna octombrie a anului trecut sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani într-un dosar cu un prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro.

Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în perioada 2012-2013, inculpaţii s-au folosit de un lanţ comercial fictiv, în care erau incluse aproximativ 60 de societăţi comerciale de pe raza judeţului Prahova şi a municipiului Bucureşti, din care o parte aveau comportament tip ‘fantomă’, simulând operaţiuni comerciale de achiziţie/livrare mărfuri şi servicii ce au avut ca rezultat diminuarea bazelor impozabile fiscale.

Citeşte şi: Se strânge cercul în jurul baronului de Prahova

Ulterior, sumele de bani rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală au fost retrase în numerar din conturile bancare ale societăţilor comerciale, prin simularea unor operaţiuni contabile nereale de creditare a propriilor firme, prejudiciul fiind estimat, până în prezent, la 149.800.000 lei.

În acest dosar în care se efectuează cercetări faţă de un număr de peste 130 de societăţi comerciale procurorii au început urmărirea penală faţă de SC Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani.

În acelaşi dosar, anchetatorii au cerut arestarea unui alt inculpat, Răzvan Alexe, însă magistraţii au dispus la acel moment măsura obligării de a nu părăsi ţara fără încuviinţarea instanţei de judecată pentru o perioadă de 30 de zile.

La câteva săptămâni, Răzvan Alexe a fost arestat de procurorii DNA într-un alt dosar privind infracţiunea de trafic de influenţă.

Cele mai citite

Panică la sediul Comitetului Național Republican din Washington: un pachet suspect care conținea două fiole de sânge a fost livrat în clădire

Sediul Comitetului Național Republican din Washington a fost evacuat pentru scurt timp miercuri după ce un pachet suspect care conținea două fiole de sânge...

Panică la sediul Comitetului Național Republican din Washington: un pachet suspect care conținea două fiole de sânge a fost livrat în clădire

Sediul Comitetului Național Republican din Washington a fost evacuat pentru scurt timp miercuri după ce un pachet suspect care conținea două fiole de sânge...

Interviul lui Volodimir Zelenski – bombă cu ceas pentru Occident

Se apropie Summitul aniversar al NATO de la Washington, din 9 -11 iulie 2024. Se împlinesc 75 de ani de la înființarea Alianței militare. Liderul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă