17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialUnul dintre cele mai tolerante orașe, pe „radarul“ cerșetorilor

Unul dintre cele mai tolerante orașe, pe „radarul“ cerșetorilor

Aproximativ 70 de cerşetori romi au venit anul trecut în regiunea oraşului Umeå, un fief socialist foarte tolerant, unde pot obţine 100-200 de coroane suedeze pe zi (până la 20 de euro), relatează site-ul TheLocal, preluat de Mediafax.

„Este bine aici în Suedia. Îmi place”, declară Culai Ciurar, în vârstă de 23 de ani, din România, în timp ce fierbe nişte cartofi pentru prânz, într-una dintre cele şase rulote aliniate pe un petic de iarbă, lângă o pădure, pentru un reporter The Local. Ciurar spune că obţine până la 20 de euro pe zi cerşind pe stradă. Potrivit Consiliului Local din Umeå, cei aproximativ 70 de cerşetori romi, ca Ciurar, au venit în regiune, în care trăiesc aproximativ 118.000 de persoane, în 2014.

Ei pot călători cu uşurinţă din România în Suedia ca turişti UE, potrivit legislaţiei europene cu privire la libertatea de mişcare, fără să aibă nevoie de vize sau permise de muncă. O femeie care poartă o fustă lungă, roz şi leagănă în braţe un copil spune că a venit aici în urmă cu două săptămâni pentru a strânge bani pentru familie. Mii de cerşetori au venit în Suedia în ultimii trei ani, 90% din ei provenind din România, potrivit unor date publicate de autorități.

Umeå are reputaţia unuia dintre cele mai tolerante oraşe din Suedia, iar numeroşi locuitori afirmă că nu este o coincidenţă faptul că un număr tot mai mare de cerşetori – obişnuiţi deja la Stockholm, Gothenburg şi Malmö – aleg să vină în această zonă în locul regiunilor urbane mari. Un promotor vechi al feminismului şi drepturilor homosexualilor, oraşul Umeå este un centru universitar şi un fief socialist – în care doar 5,6% din locuitori au votat în septembrie pentru partidul antiimigraţie Democraţii Suediei (scor mediu 13% la nivel naţional).

Toate municipalităţile suedeze urmează un set de directive naţionale cu privire la ajutarea cerşetorilor, însă fiecare regiune decide ce fel şi cât ajutor oferă. Consiliul Municipal Umeå oferă hrană, adăpost de urgenţă imigranţilor vulnerabili din UE şi ajutor în cheltuieli de sănătate, iar în localitate există mai multe asociaţii caritabile ce oferă ajutor comunităţii rome şi refugiaţilor.

Dar unii membri ai comunităţii consideră că autorităţile din Umeå au mers deja prea departe şi că este necesară o mobilizare a resurselor pentru ajutarea cerşetorilor să se întoarcă acasă. Atât Guvernul Suediei, cât şi UE au îndemnat România să se concentreze asupra îmbunătăţirii condiţiilor de trai, astfel ca tot mai puţini oameni să plece din ţară pentru a cerşi prin Europa, scrie site-ul. Ministrul român pentru Afaceri Sociale şi Muncă, Rovana Plumb, a acceptat o invitaţie la Stockholm, în ianuarie, pentru a discuta despre această problemă, potrivit presei locale, care adaugă că ministrul pentru Copii, Bătrâni şi Egalitate de Gen, Åsa Regnér, a declarat că Suedia doreşte să ajute România să obţină fonduri europene suplimentare şi că a sugerat că Suedia ar putea să furnizeze asistenţă tehnică pentru a se asigura că banii sunt cheltuiţi în mod responsabil în viitor.  

Cele mai citite

Ce spune Mugur Isărescu despre un nou mandat la BNR. Este cel mai longeviv guvernator din lume

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat miercuri că în cazul în care i se va propune de către Parlament un nou...

Județul Bihor are o nouă destinație speologică și turistică

Județul Bihor are o nouă destinație turistică spectaculoasă la mai puțin de 30 de kilometri de Oradea: un circuit de cinci kilometri în comuna...

Un bebeluș de doar o zi, în stare gravă, a fost transportat cu un avion SMURD de la Timișoara la București

Un bebeluş în vârstă de doar o zi, în stare gravă, a fost transportat, marţi seară, de la Timişoara la Bucureşti cu un avion...
Ultima oră
Pe aceeași temă