23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialUngaria propune un program european care sa previna "o noua Cortina de...

Ungaria propune un program european care sa previna “o noua Cortina de Fier”

Ungaria a propus, duminica, un plan de ajutor de 160-190 de miliarde de euro pentru sectorul financiar aflat in dificultate al tarilor din Europa de Est – relateaza siteul Ziare.com.

Oficialii de la Budapesta au afirmat ca aceasta masura trebuie luata pentru a evita "o noua Cortina de Fier" pe continent, relateaza AFP, citata de NewsIn.

"Nu ar trebui sa permitem ca o noua Cortina de Fier sa imparta Europa in doua", a declarat premierul ungar Ferenc Gyurcsany presei de la Bruxelles, inainte de a participa la un minisummit al liderilor din Europa de Est consacrat crizei economice.

Este vorba despre tarile din Grupul de la Visegrad, tarile baltice, Romania si Bulgaria. Presedintele Traian Basescu urma sa participe la aceasta reuniune. Minisummitul are loc inaintea reuniunii tuturor liderilor europeni, al carei obiectiv este de a strange randurile in fata crizei economice.

Budapesta sugereaza crearea unui Program european de stabilizare si integrare pentru Europa de Est, dotat cu fonduri cuprinse intre 160 si 190 de miliarde de euro, care ar trebui sa provina de la FMI, banci europene precum BEI, BCE si BERD, precum si de la guvernele statelor membre. Pana in prezent, Ungaria vorbise despre suma de 100 de miliarde de euro.

Propunerea lui Gyurcsany depaseste cu mult suma anuntata vineri de BERD, BEI si Banca Mondiala pentru bancile si companiile din Europa de Est, care se ridica la 24,5 miliarde de euro pe doi ani.

"Este cea mai mare provocare cu care se confrunta Europa in ultimii 20 de ani, de la caderea Cortinei de Fier", a spus premierul ungar.

Seful guvernului ungar a subliniat ca tarile din Europa Centrala si de Est sunt deosebit de afectate de criza financiara si economica, iar sectoarele lor financiare sunt tot mai fragile, odata cu retragerile de capital.

Cele mai citite

Doliu în teatru. A murit marele actor Costel Constantin

Marele actor Costel Constantin a murit la vârsta de 81 de ani. Maestrul nu era cunoscut cu probleme de sănătate. Actorul s-a născut la Galați,...

Iohannis, vizită la Piatra Craiului

Preşedintele Klaus Iohannis va vizita, astăzi, Parcul Naţional "Piatra Craiului", cu prilejul Zilei Internaţionale a Biodiversităţii şi în marja Zilei Europene a Parcurilor Naţionale,...

Ciolacu și Ciucă vizitează împreună Salonul de armament BSDA de la Băneasa. Premierul susține că a repornit industria de apărare

Premierul Marcel Ciolacu susține că, sub mandatul actualului guvern, pe care îl conduce, industria românească de apărare și-a repornit activitatea. Majoritatea fabricilor din acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă