24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialUngaria acuză UE de IMPARȚIALITATE în privința imigranților

Ungaria acuză UE de IMPARȚIALITATE în privința imigranților

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat, joi, că Ungaria consideră ”inacceptabil și de neînțeles” faptul că atenția Europei se concentrează pe imigranții ilegali din Mediterana, în timp imigranții din estul Europei nu primesc aceeași atenție, informează Agerpres.

Șeful diplomației ungare a apreciat că, dintre toate statele UE, Ungaria primește cel mai mare număr de imigranți clandestini. În acest context, el a precizat că țara sa se așteaptă la solidaritate și ajutor din partea blocului comunitar la acest capitol.

Citește și: Orban sfidează regulile UE: Ungaria NU mai primește imigranți extracomunitari. Reacția Uniunii

Ungaria a atras de mai multe ori atenția asupra numărului mare al imigranților ilegali ce folosesc rutele din zona Balcanilor Occidentali, dar UE nu a luat măsuri, astfel că acum blocul comunitar trebuie să ia situația în serios — a indicat Szijjarto.

Ungaria a notificat joi oficial Comisia Europeană că, începând din 23 iunie, nu mai primește ”solicitanți de protecție internațională”. Legat de acest aspect, ministrul ungar de externe a precizat în aceeași declarație că, prin această hotărâre, Ungaria nu a suspendat aplicarea reglementărilor europene și internaționale privind imigrația, ci a luat doar o măsură impusă de problemele serioase tehnice și de capacitate generate de sosirea pe teritoriul ei a încă 61.000 de refugiați de la începutul anului. Din acest motiv, Ungaria le-a cerut partenerilor europeni să aibă răbdare, întrucât odată ce aceste dificultăți vor fi depășite, guvernul de la Budapesta va putea să aplice din nou regulamentul de la Dublin, a explicat el.

Problema imigranților ilegali a provocat și o dispută între Ungaria și alte 11 state membre ale UE, acestea din urmă dorind să retrimită în Ungaria circa 16.000 de imigranți ilegali. Poziția guvernului de la Budapesta este că acești imigranți trebuie retrimiși în prima țara din UE unde ei au intrat, respectiv Grecia, a mai declarat Peter Szijjarto.

Această poziție a fost menționată și în scrisoarea pe tema refugiaților trimisă de premierul ungar, Viktor Orban, Comisiei Europene și Parlamentului European. La rândul său, șeful de cabinet al lui Orban, Janos Lazar, a avertizat că dacă acești 16.000 de refugiați vor fi retrimiși pe teritoriul ungar, în a doua jumătate a anului ei ar putea fi urmați de alți 200.000.

Cele mai citite

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitãților ilicite, inaugurat în biroul de frontierã Galați-Giurgiulești

Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română (AVR) au inaugurat, la Biroul Vamal Galați-Giurgiulești, primul dintre cele 26 de scanere menite să reducă, în punctele vamale, atât...

Premierul Ciolacu este primit în Turcia de președintele Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri din Europa

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, în Turcia, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Premierul Ciolacu și...

INCREDIBIL. 35.000.000 de euro un kilometru de autostradă București-Brașov

La propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, Guvernul a adoptat recent o investiție exorbitantă pentru „ciotul” de 5,18 km ai tronsonului Cristian-Codlea...
Ultima oră
Pe aceeași temă