14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialUnde dai și unde crapă. Războiul Dragnea – Tudose a lovit în...

Unde dai și unde crapă. Războiul Dragnea – Tudose a lovit în cardurile de salarii ale angajaților CFR Călători

Societatea de stat CFR Călători nu a primit la timp subvenția de la bugetul de stat, pentru că ministrul Răzvan Cuc este demisionar. Angajații operatorului feroviar de stat au fost nevoiți să deconteze, fără voia lor, un război politic dintre premierul Mihai Tudose și președintele PSD, Liviu Dragnea.

Lor le-au întârziat salariile cu câteva zile, pentru că societatea nu a primit la timp subvenția lunară de la bugetul Ministerului Transporturilor. „Au primit banii de facilități (elevi, studenți, pensionari etc – n.red.), dar nu și subvenția, pentru că documentul cu pricina s-a pierdut undeva între Autoritatea pentru Reformă Feroviară și cabinetul ministrului”, au declarat pentru România liberă surse din sistemul feroviar.

Informația a fost confirmată și de Grigore Mare, președintele Federației Naționale Feroviare Mișcare-Comercial. „O fost o întârziere din cauze administrative. Cineva a uitat să semneze sau semnează încet”, a declarat el pentru România liberă.

Deoarece CFR Călători are un număr mare de salariați (aproape 13.000), nu toți își iau banii în aceeași zi, însă operațiunea ar fi trebuit să se încheie până la data de 15 ale lunii. „Subvenția este întârziată din cauza nesemn[rii actului adițional la contractul de servicii  publice, în urma pierderii sumei de circa 122 milioane de lei. Salariile au fost plătite pentru întregul personal executiv în 13 octombrie și azi dimineață (luni – n.red.) pentru TESA, în loc de 15”, ne-a declarat directorul general al CFR Călători, Iosif Szentes.

Problema se va repeta

Oricum, probleme similare, ba chiar mai grave, sunt așteptate să apară și în perioada următoare. Și asta pentru că, așa cum a dezvăluit recent România liberă, CFR Călători mare are bani să funcționeze doar până pe 25 noiembrie.

La rectificarea bugetară din septembrie, Ministerul Transporturilor a pierdut una dintre cele mai mari sume, și anume 6,25 miliarde de lei. Inițial, prin Legea bugetului de stat pe 2017, Transporturile au avut prevăzut un buget de 13,7 miliarde de lei, din care 8,3 miliarde de lei numai pentru proiectele europene.

Odată cu rectificarea însă, nu au fost tăiați doar banii pentru cofinanțarea proiectelor europene, ci și din alte părți. Una dintre societățile care are cel mai mult de suferit este CFR Călători. „La rectificare, am pierdut 10% din subvenția pe 2017, așa că banii mai ajung doar până la 25 noiembrie. Pentru 25 de zile din an nu mai avem finanțare, așa că, dacă nu se întâmplă vreo minune, va trebui să încetăm activitatea”, au declarat surse din cadrul operatorului feroviar de stat.

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă