20.5 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialUNDĂ VERDE pentru DEMOLAREA Cathedral Plaza. Millennium Building: Clădirea NU poate fi...

UNDĂ VERDE pentru DEMOLAREA Cathedral Plaza. Millennium Building: Clădirea NU poate fi demolată

UPDATE. Reprezentanţii Millennium Building Development au precizat că “decizia pronunţată de o instanţă din Târgovişte, la care face referire Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, nu are niciun impact asupra dreptului de proprietate Cathedral Plaza, întrucât Millennium Building Development nu a fost citat şi nu a fost parte în acest proces”. Prin urmare, Cathedral Plaza nu poate fi demolată, potrivit oficialilor companiei.

 

Cathedral Plaza, construită de Millenium Buiding, poate fi demolată, a decis Curtea de Apel Ploieşti, potrivit Realitatea TV.

Decizia este definitivă şi irevocabilă.

Mai exact, Curtea de Apel Ploieşti a confirmat ca irevocabilă, după judecarea recursului, sentinţa civilă de anul trecut prin care primarul Capitalei, Sorin Oprescu, este obligat să emită decizia de desfiinţare a imobilului Cathedral Plaza, a anunţat vineri arhiepiscopul Ioan Robu.

Citeşte şi “S-a lucrat ca la carte la Cathedral Plaza. E o clădire sigură”

Potrivit uneia dintre deciziile luate de instanţă împotriva Cathedral Plaza, clădirea a fost ridicată fără autorizaţie de construire legală. Totodată, s-a început urmărirea penală şi pe numele Millenium Buiding.

Amintim că, sentinţa civilă, care a fost emisă în luna iulie a anului trecut de Tribunalul Dâmboviţa, îl obligă pe Oprescu să ia toate măsurile administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei, în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţia a Catedralei Sfântul Iosif. De asemenea, în sentinţă se arată că imobilul a fost realizat fără autorizaţie legală de construire.

Citeşte şi Cathedral Plaza scapă de demolare

“Din momentul rămânerii irevocabile a sentinţei civile, autorităţile publice locale nu mai pot emite autorizaţie de intrare în legalitate a acestei construcţii întrucât un astfel de act ar contraveni unei hotărâri judecătoreşti irevocabile şi opozabile înseşi autorităţii locale. Singura posibilitate rămasă este aceea de a se trece la executarea hotărârii, în interesul protejării cetăţenilor şi a lăcaşului nostru de cult care este o emblemă a culturii naţionale, instanţa abilitând în mod clar autoritatea publică să treacă la desfiinţarea construcţiei şi la readucerea terenului la forma iniţială”, a spus arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti.

Potrivit avocaţilor Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti (ARCB), primarul Capitalei are un termen de 30 de zile pentru a emite decizia de desfiinţare a clădirii, conform prevederilor legale. Totodată, aceştia au prezentat opiniile unor specialişti în domeniu potrivit cărora contrucţia poate fi demolată fără afectarea clădirilor din jur, costurile estimate fiind de aproximativ două milioane de euro.

Citeşte şi Millennium Building Development: Nu există nicio decizie a instanţei care să decidă demolarea Cathedral Plaza

De asemenea, reprezentanţii ARCB au mai arătat că Oprescu a trimis în luna septembrie a anului trecut o somaţie companiei Millennium Building Development, dezvoltatorul imobilului Cathedral Plaza, prin care aceasta era înştiinţată că poate să treacă de bunăvoie la desfiinţarea construcţiei, fiind prevăzut şi un termen pentru aceasta. Dezvoltatorii au atacat în instanţă somaţia, Curtea de Apel Bucureşti respingând în final acţiunea companiei.

Cele mai citite

Candidatul PSD la Primăria Giurgiu, traseistul Nicolae Barbu, este și un stripper talentat

Fostul primar al municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, între 2012 și 2020, mai vrea un nou mandat din partea PSD, dar ceea ce se știe mai...

Regulamentul privind industria „zero net” face ca UE să devină căminul producției de tehnologii curate

Regulamentului privind industria „zero net” (RIZN) a fost adoptată în ședința de astăzi, 27 mai, în cadrul întâlnirii Comisiei Europene. Noul regulament ar urma să...

Ciolacu știe mai bine decât ambasadoarea SUA când vom scăpa de vize. Ambasadoarea vorbea de anul 2025, Ciolacu e sigur de anul 2024. Tot...

Premierul Marcel Ciolacu are o versiune mai optimistă decât ambasadoarea SUA cu privire la momentul în care cetățenii României vor fi scutiți de vizele...
Ultima oră
Pe aceeași temă