Ieri, la sediul GDS s-a lansat o carte pe care Germina Nagat, director al Directiei de investigatii din CNSAS, a catalogat-o drept "un manual in ce priveste Securitatea". Este vorba de cartea lui Neculai Constantin Munteanu "Ultimii sapte ani de acasa".
La lansare au vorbit generalul Dan Voinea, Doina Jela (redactorul cartii), Germina Nagat, criticul de film si prieten al autorului Valerian Sava, Ion Vianu si, in final, N.C. Munteanu.
Secretul dosarelor R
Intr-o atmosfera de sauna si agitatie cauzata de o intarziere remarcabila a inceperii evenimentului, generalul Dan Voinea a smuls primele zambete aprobatoare cand a evocat primele cuvinte pe care autorul cartii le spune dupa ce face cunostinta cu cineva: "Jos comunismul!". Germina Nagat a fost prima care a adus vorba de recentele discutii legate de presupusul dosar de informator al celebrului ziarist, cel care face si obiectul cartii in cea mai mare parte. "Este vorba de un dosar R, unul de retea", a spus Nagat, "dar astfel de dosare sunt cu miile, pentru ca ele survin oricarei tentative de racolare, chiar daca acesta a fost reusita sau nu". "Mai grav este reversul – a mai spus Nagat – al informatorilor care nu au avut dosar de retea." Pentru a pune un ultim accent, Nagat a mai declarat ca exista foarte multi oameni de cultura care au dosare R si care nu le publica dintr-o teama justificata.
Doina Jela a vorbit despre pericolele pe care le prezenta alcatuirea cartii de fata, unul dintre ele avand deja loc: tabloidizarea cazului N.C. Munteanu in presa.
Colonelul care nu bate bruscheaza
Disidentul Ion Vianu a ales sa vorbeasca despre revelatia pe care a avut-o rasfoind cartea cu o seara inainte. Citind interviul pe care Doina Jela il realizeaza cu N.C. Munteanu la finalul volumului, Ion Vianu a descoperit ca a fost interogat in aceleasi zile cu autorul cartii, mai mult, de catre acelasi om, colonelul Cepraga. Care, ne spune Vianu, "era un anchetator mai degraba politicos, care tinea sa spuna mereu ca el nu bate". Lucru pe care vorbitorul l-a si crezut pana aseara, cand a descoperit ca, in timp ce sustinea fara sa-l intrebe nimeni ca nu bate, colonelul Cepraga il dadea cu capul de masa pe Neculai Constantin Munteanu. Patosul discursului a mai fost insa taiat de interventia lui N.C. Munteanu, care a recunoscut ca el gresise in fata lui Cepraga, aducandu-l astfel intr-o stare de nervi. Ideea e ca Cepraga apucase sa declare cazul Munteanu rezolvat si cand a descoperit ca ziaristul mentine paternitatea celebrelor scrisori adresate lui Nicolae Ceausescu si-a iesit din minti si a actionat altfel decat de obicei.
Munteanu a mai spus ca abia asteapta sa-si gaseasca dosarul disparut misterios din perioada activitatii la Europa Libera: "Ard de nerabdare sa vi-l pun la dispozitie ca sa stiti cum am trait la Europa Libera ultimii 10 ani de comunism".