22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialUn verdict de plagiat în cazul Kövesi poate asigura înfrângerea PSD în...

Un verdict de plagiat în cazul Kövesi poate asigura înfrângerea PSD în alegeri | OPINIE

A mai rămas o săp­tă­mână până la ale­gerile parla­men­tare din 11 decembrie. O săptămână dintr-o campanie electorală anostă, din care a lipsit acea emoție care să mobilizeze electoratul reformist la urne. Alegătorii sunt, din păcate, prea puțin conștienți de faptul că scrutinul de duminică este o confruntare între cei care vor să țină România pe loc, ba chiar să o tragă înapoi, și cei care vor să o împingă de la spate către modernizare.  

Nu am încredere în sondajele de opinie din ultima vreme. Institutele de sondare a opiniei publice și presa aservită PSD se dau de ceasul morții să demonstreze că acest partid este cotat peste 40%, chiar 43%. E un scor neverosimil, ce ar putea fi atins doar  dacă prezența la urne ar fi foarte scăzută. În fapt, acesta este și scopul rostogolirii unor cifre amețitoare în dreptul PSD: demobilizarea electoratului care-i este ostil. Manipularea acestuia să creadă că nu se mai poate face nimic, că victoria social-democraților este imi­nentă, în așa fel încât să nu meargă duminică la vot. 
Nu pot însă să nu constat că liniștea asta asurzitoare favorizează PSD.

Din păcate, impresia că victoria social-democraților este iminentă este alimentată și de lipsa de combativitate a lui Dacian Cioloș și a taberei PNL-USR. Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Cioloș, declara zilele trecute că PSD va face o „boacănă“ care-l va face să piardă alegerile, așa cum s-a întâmplat și în trecut. E o abordare greșită. Să stai și să aștepți greșeala adversarului este o strategie eronată în actualul context. PSD și-a  învățat lecția și nu pare să facă aceleași greșeli. În fapt, la alegerile locale a stat la cutie și le-a câștigat.

Ezitările premierului Dacian Cioloș de a-și asuma parteneriatul cu PNL-USR avantajează PSD. Am impresia că premierul și-a întins singur o capcană. Preocupat să nu-și păteze imaginea de independent, să nu deconteze erorile PNL (ca, de exemplu, prezența pe liste a lui Verginel Gireadă, condamnat penal, sau a mamei lui Cătălin Cherecheș, primarul arestat din Baia Mare), Dacian Cioloș a lăsat impresia că este stânjenit de sprijinul PNL. Asta au înțeles și liderii liberali, care i-au cerut să-și asume public parteneriatul cu PNL. Pe ultima sută de metri, Cioloș a făcut acest lucru, fără însă a fi foarte credibil. Am impresia că Dacian Cioloș are un instinct excesiv de conservare politică, care-l împiedică să se angajeze în bătăliile pe care nu știe sigur că le va câștiga.  

Nu cred, așadar, că Dacian Cioloș și tabăra PNL-USR sunt capabile să producă un eveniment care să stârnească acea emoție mobilizatoare la urne. Problema este că, în momentul de față, multor alegători nu le este foarte clar de ce ar trebui să împiedice PSD să ajungă la guvernare. Ei nu conștientizează, din păcate, pericolul. 

Un singur lucru ar putea produce un astfel de scurtcircuit care să trezească alegătorii reformiști. Dacă CNATDCU nu va amâna din nou verdictul și va stabili, săptămâna aceasta, că Laura Codruța Kövesi, șefa DNA, a plagiat în lucrarea sa de doctorat, decizia va stârni o spirală a evenimentelor cu efecte concrete asupra votului din 11 decembrie. Kövesi va fi presată să părăsească funcția, atât de tabăra politicienilor cu probleme penale, susținută de presa aservită, cât și de electo­ratul pro-justiție, la pachet cu liderii de opinie care susțin lupta anticorupție. Ideea că procurorul-șef al DNA a săvârșit un furt intelectual nu va fi acceptată de susținătorii săi. 

Desigur, Laura Codruța Kövesi nu va pleca din funcție înainte de alegeri, ci după. Astfel, scrutinul din 11 decembrie va căpăta brusc un nou sens. Venirea PSD la guvernare ar însemna numirea unui nou procuror-șef al DNA care să pună cruce luptei anticorupție. În mod cert, dacă va avea ocazia, un viitor ministru PSD al Justiției va propune o astfel de persoană, iar președintele Klaus Iohannis nu ar avea prea multe pârghii să se opună. Orice refuz al șefului statului ar însemna prelungirea mandatului lui Kövesi în fruntea DNA, iar acest lucru nu ar fi acceptat de opinia pu­blică.

Blocarea luptei anticorupție ar fi acel pericol care, sunt convins, ar mobiliza alegătorii anti-PSD la urne și, astfel, ar împie­dica acest partid să ajungă la guvernare. Sunt cei care susțin reforma statului, care nu vor să se piardă ce s-a obținut în ultimii 

10 ani.  

 

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Natalia Iocsak, prima femeie care a câștigat o etapă din Campionatul Național de Drift

Băimăreanca Natalia Iocsak a câștigat prima etapă din Campionatul Național de Drift, care a avut loc în weekend la Arena Națională din Capitală, devenind...

Băncile, sancționate ca urmare a războiului din Ucraina. Reprezentanții lor spun că se confruntă cu provocări fără precedent

După ce americanii au anunțat că vor trece la sancționarea grupului austriac Raiffeisen, din cauza afacerilor extinse din Rusia, la câteva zile Rusia a...

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Obiceiuri și tradiții

Aproximativ două milioane de români își serbează ziua de nume mâine, 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Această sărbătoare are o semnificație...
Ultima oră
Pe aceeași temă