25.8 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialUn producător local de medicamente a obţinut ANULAREA unei taxe claw back

Un producător local de medicamente a obţinut ANULAREA unei taxe claw back

 Unul dintre cei mai importanţi producători de medicamente de pe piaţa românească a obţinut anularea în instanţă a taxei claw-back în valoare de peste 15 milioane lei (3 mil. euro), aferentă trimestrului al doilea din 2012, potrivit unui comunicat al casei de avocatură care a reprezentat compania farmaceutică.

Curtea de Apel Bucuresti a admis acţiunea formulată de compania farmaceutică, prin intermediul Casei de Avocatură Ionescu şi Sava, şi a dispus anularea notificării prin care se comunicau de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate datele de consum pe baza cărora a fost calculată şi platită taxa.

Reprezentanţii casei de avocatură susţin că argumentul principal care a stat la baza deciziei Curţii este legat de includerea TVA în baza de impozitare calculată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

,,Practic se aplică un impozit la impozit, ceea ce Curtea Constitutională a hotarât în februarie 2013 că este neconstituţional, încălcând principiul justei aşezări a sarcinii fiscale”, declară Radu Ionescu, managing partner în cadrul Casei de Avocatură Ionescu şi Sava.

Acţiuni similare au fost depuse de majoritatea companiilor farmaceutice prezente pe piaţa din în România, ca urmare a neregulilor constatate în modul de calcul de către CNAS al consumului de medicamente.

,,Marii jucători din sectorul farmaceutic semnalează în instanţă probleme ca lipsa de transparenţă în calculul taxei claw-back, procentul excesiv de taxă, includerea TVA şi adaosul altor jucători (distribuitori, farmacii) în baza de impozitare, astfel încât practic producătorii plătesc un impozit pe veniturile obţinute de alte entităţi (distribuitori, farmacii)”, a adăugat reprezentantul casei de avocatură.

Din raţiuni de confidenţialiate casa de avocatură nu a dezvăluit numele companiei. În top 5 jucători în piaţa pharma se numără: Sanofi, Hoffmann La Roche, Novartis, Servier şi Pfizer.

Surse din piaţă spun că producătorul care a obţinut anularea taxei ar fi Novartis.

Cele mai citite

Atac cu cuțitul în metroul din Lyon! Trei persoane rănite

Trei persoane au fost rănite duminică într-un atac cu cuțitul în metroul din orașul francez Lyon, au anunțat autoritățile, potrivit Reuters. Un suspect a fost...

Replica lui Nicușor Dan, după ce s-a spus că blochează reconstrucția stadionului Dinamo

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că reconstrucţia stadionului Dinamo nu are nevoie de PUZ şi că în spaţiul public circulă informații...

nu l-a și spălat, când l-a scos din mocirlă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, a explicat de ce Partidul Național Liberal (PNL), care stă drepți, de ceva...
Ultima oră
Pe aceeași temă