30.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialUn dirijor japonez a cucerit Bistrita

Un dirijor japonez a cucerit Bistrita

– "Pentru mine si nu numai, muzica clasica se afla in Europa".

– "Este o onoare pentru mine sa dirijez in Romania, tara lui Celibidache".

Dirijorul japonez Yusei Koide are deja o cariera remarcabila. A dirijat numeroase concerte in Europa, America si Asia. Stilul sau interpretativ il individualizeaza in lumea muzicii clasice. Este director muzical al Orchestrei Simfonice "Ueno-no Mori" din Japonia si al Metropolitan Mandolin Orchestra (Jaonian), Invitat Permanent si sfatuitor artistic al Noii Orchestre Transilvane (Romania), dar si Dirijor laureat al "Sinfonietta Sapphire" (USA) si "Musica Harmonica" (Japonia). Colaboreaza si cu alte orchestre prestigioase din lume. De cativa ani este un colaborator fidel al Societatii de Concerte Bistrita.

Sunteti un dirijor renumit, cum ati ajuns la Bistrita?

Yusei Koide: Am fost asistent al maestrului Kurt Mazur, datorita caruia am auzit de Festivalul G.Enescu de la Bucuresti, asa ca la editia din 2001 a festivalului, la Bucuresti am avut prilejul sa-l cunosc pe dl. Gavril Tarmure, un nume cunoscut in mediile muzicale din Romania. Dansul mi-a vorbit despre orchestra, de proiecte pe care le coordoneaza la Bistrita. Am fost cucerit de indata si am acceptat sa merg la Bistrita sa dirijez la invitatia dansului.

Celibidache a fost, este, cel mai mare dirijor din lume

Ce insemna pentru dumneavoastra colaborarea cu Societatea de Concerte Bistrita?
Yusei Koide: Pentru mine si nu numai, muzica clasica se afla in Europa asa ca ma simt puternic legat de acest continent, leagan al muzicii clasice. Credinta mea, in materie de dirijat este ca Sergiu Celibidache a fost, este, cel mai mare dirijor din lume, asa ca este o onoare pentru mine sa dirijez in Romania, tara lui Celibidache.
Colaborarea cu SCB, respectiv cu Noua Orchestra Transilvana a SCB imi ofera o oportunitate speciala pentru ca avand in componenta instrumentisti de la diferite institutii muzicale din Romania, reuseste sa puna pe scena o orchestra deosebita, cu o sonoritate speciala.

Din anul 2001 am realizat impreuna concerte foarte apreciate de public, la Bistrita cat si intru-un amplu turneu in Japonia. Totodata am avut prilejul sa dirijez concerte care i-au avut ca solisti mari nume ale interpretarii romanesti ca violoncelistul Marin Cazacu, solist al Filarmonicii "George Enescu" din Bucuresti, violonistul Danut Manea, solist si director artistic al Filarmonicii din Brasov, pianistul Mihai Ungureanu, solist si director al Filarmonicii Oltenia din Craiova si altii.

Romania, surpriza placuta

Care este nivelul orchestrelor din Romania? Ati avut o surpriza placuta?
Yusei Koide: Am dirijat orchestre romanesti ca orchestra Filarmonicii Brasov, a Filarmonicii Oltenia din Craiova, a Filarmonicii Tirgoviste si impresia mea este ca orchestrele sunt diferite, dar valoroase totodata pentru ca fiecare are expresivitate, are o personalitate a sunetului. Am incercat dirijand aceste orchestre sa imprim sentimentele mele muzicale, trairile mele si am reusit acest lucru. Strategia mea muzicala este sa reusesc sa-i determin pe muzicienii din orchestrele mari sa cante precum muzicienii dintr-un bun cvartet de coarde, adica, in fiecare moment, fiecare muzician sa fie atent atat la propria interpretare cat si la audierea celorlalti parteneri interpreti. si in Romania am reusit de multe ori acest lucru, producand o sonoritate de ansamblu remarcabila. Da, Romania este o surpriza placuta.

Ce proiecte veti derula in Romania si mai ales la Bistrita in acest an?
Yusei Koide: Anul acesta, sub umbrela Ambasadei Japoniei in Romania, prin programul Japan-Danube Friendship Year 2009, am planuit zilele acestea, pentru Bistrita, la invitatia d-lui Gavril Tarmure, presedintele SCB, doua concerte, unul in luna mai si unul in noiembrie. Dincolo de postura de dirijor, intentionez sa aduc la Bistrita anul acesta cativa instrumentisti japonezi, capabili sa sustina recitaluri de valoare. Sigur ca Bistrita se afla pe primul loc in agenda mea artistica pentru ca, recunosc, am devenit un prieten al acestui frumos oras, un prieten al melomanilor care ma primesc cu drag. Sala de concerte a sinogogii din Bistrita este un spatiu minunat cu o acustica desavarsita. Am avut bucuria sa contribui la dotarea acestui spatiu cu un pian de mare calitate. Asa ca nu pot sa nu revin aici, cu multa placere.

Cele mai citite

Cum ar putea Nicușor Dan să elimine și mafia din fotbal

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se laudă în campania electorală pentru un nou mandat de edil-șef că a oprit mafia...

Sfatul de campanie al lui Bode pentru candidații PNL din Giurgiu

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, i-a îndemnat pe candidaţii partidului la alegerile locale în Giurgiu să vorbească în campania electorală despre proiectele de...

Netanyahu spune că nu poate exista o încetare permanentă a focului în Gaza până când Hamas nu va fi distrus

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nu va exista o încetare permanentă a focului în Gaza până când capacitățile militare și de guvernare...
Ultima oră
Pe aceeași temă