22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialUn cadou de final de an, vineri, 30 decembrie Biblioteca cunoașterii...

Un cadou de final de an, vineri, 30 decembrie Biblioteca cunoașterii „România liberă“

Cei care cumpără vineri, 30 decembrie, RL Weekend Plus, dar și abonații noștri vor primi una dintre cărțile din colecția „Biblioteca cunoașterii”.

Pământul și Universul – De-a lungul istoriei, civilizaţiile au fost fascinate de bolta cereas-că. Explicaţia că Pământul este rotund și se învârte în jurul Soarelui a apărut chiar din Antichitate, când Aristarh din Samos a avansat această teză. Totuși, teoria a fost neglijată sute de ani, prioritate având susţinerile lui Aristotel și Ptolemeu, care plasau Pământul în centrul Universului.

Corpul uman – Cele mai importante caracteristici care îl diferenţiază pe Homo sapiens de restul primatelor sunt mersul biped, deprinderea de a realiza și de a utiliza unelte, mărimea creierului în raport cu corpul și capacitatea de a se exprima cu ajutorul simbolurilor. Această din urmă însușire a permis omului să dezvolte sisteme de comunicare precum limbajul oral și cel scris.

Arta – Cu aproximativ 25.000 de ani în urmă, în Paleoliticul târziu, oamenii primitivi au pictat pe pereţii peșterilor schiţe de animale sălbatice, ce reprezentau prada lor. La început, aceste compoziţii naturaliste ale pictorilor preistorici erau doar reprezentări de animale. Cu timpul, s-au adăugat imaginile cu figuri umane schematice. Cele mai frumoase picturi rupestre provin din magdalenieni și aparţin școlii franco-cantabrice.

Literatura – Cuvântul literatură provine din latinescul littera. Pluralul litterae înseamnă „lucru scris” sau „știinţă”. Literatura a apărut însă chiar înainte de descoperirea scrierii, și anume sub formă orală – atunci când creaţiile literare erau cântate sau recitate. O dată cu trecerea timpului, definiţia literaturii a suferit anumite modificări. 

Biologia – Este știinţa care se ocupă de studiul vieţii. Domeniul de cercetare al biologiei este extrem de cuprinzător și acoperă de la cele mai simple organisme (protozoare) până la cele mai complexe organisme, ca plantele și animalele, precum și de la cele mai mici particule elementare până la grupe întregi de organisme vii.

Istoria I și II – La începutul secolului al XIX-lea, istoricii au început să se intereseze de acele pietre denumite în perioadele anterioare „pietrele care aduc fulgerele” și au decis că acestea proveneau de la oamenii preistorici. În acea perioadă s-a impus și termenul Epoca de Piatră, deoarece cremenea era considerată cel mai important material din care oamenii își realizau uneltele.

Geografia – Reprezentarea lumii prin intermediul hărţilor este veche precum scrierea. Babilonienii și egiptenii s-au folosit de hărţi pe post de documente administrative. În Antichitatea greacă, cartografia a obţinut statutul de știinţă, iar apogeul l-a constituit opera Geographia, scrisă de Claudius Ptolemeu.

Muzica – De mii de ani, muzica l-a însoţit și l-a inspirat pe om. Ce este muzica? Oare cântecul unei păsări ori sunetul picăturii de ploaie ce cade pe fereastră sunt și ele muzică? Dintr-o perspectivă foarte riguroasă, răspunsul ar fi „nu“, cu excepţia cazului în care aceste sunete ar fi integrate în opera unui compozitor.

Religiile lumii – Conceptul de religie a făcut și face obiectul a numeroase definiţii din planul teologiei, al antropologiei, al istoriei, al filosofiei și al știinţelor sociale. Conform unei prime definiţii pur descriptive, religia reprezintă „un sistem de idei și de credinţe prin care membrii unei comunităţi se poziţionează vizavi de contactul sau de presupunerea supranaturalului”.

Vineri, 30 decembrie, la chioșcurile de ziare și prin abonamente.  

O nouă echipă, un nou format. Același ziar. „România liberă“ se citește altfel.

Cele mai citite

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...

Ecuație rezolvată în Liga 1! CFR Cluj, vicecampioană, Universitatea Craiova termină pe locul 3

CFR Cluj e noua vicecampioană a României, în timp ce Universitatea Craiova a terminat pe ultima poziție a podiumului Ligii 1, după rezultatele înregistrate...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...
Ultima oră
Pe aceeași temă