14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialUE prelungeşte sancţiunile împotriva Siriei în scopul de a proteja civilii

UE prelungeşte sancţiunile împotriva Siriei în scopul de a proteja civilii

Miniştrii Afacerilor Externe ai statelor membre UE au decis luni să prelungească pentru trei luni regimul de sancţiuni împotriva Siriei şi să furnizeze susţinere mai amplă opoziţiei, pentru a proteja civilii, relatează AFP, citată de Mediafax.

Pachetul de sancţiuni, prelungit pentru sfârşitul lunii mai, a fost amendat în scopul de a “furniza mai ales susţinere neletală şi asistenţă tehnică pentru protejarea civililor”, potrivit concluziilor reuniunii ministeriale de la Bruxelles.

“Este vorba de o susţinere suplimentară” acordată Coaliţiei, care reprezintă opoziţia faţă de regimul Bashar al-Assad, a comentat ministrul francez, Laurent Fabius. Aceasta a fost adoptată “conform cererii” preşedintelui coaliţiei, Ahmed Moaz al-Khatib, a adăugat el.

Pachetul de sancţiuni, care se încheie la sfârşitul lunii februarie, vizează personalităţile regimului Bashar al-Assad şi diferite organizaţii, şi cuprinde în egală măsură embargouri asupra produselor de armament, petrolului, precum şi o serie de sancţiuni comerciale şi financiare.

Miniştrii “vor continua să evalueze şi să reexamineze, dacă este necesar, regimul de sancţiuni împotriva Siriei, în scopul de a susţine şi ajuta opoziţia”, au precizat aceştia cu ocazia reuniunii.

Accentul pus pe întărirea asistenţei tehnice îşi propune să răspundă unora dintre cererile anumitor ţări, îndeosebi din partea Marii Britanii, care a cerut ridicarea embargoului UE asupra livrării de arme insurgenţilor.

Ministrul William Hague a salutat “compromisul” care va permite “să se meargă mai departe” în trei luni. El a precizat că detaliile cu privire la condiţiile întăririi susţinerii neletale vor fi oferite în următoarele zile.

Majoritatea miniştrilor au avertizat asupra riscului unei militarizări accentuate a conflictului, în cazul în care embargoul asupra armelor va fi ridicat. “Nu este penurie de arme în Siria, chiar dimpotrivă”, a declarat luxemburghezul Jean Asselborn.

“Scopul nu este de a combate jihadiştii din Mali pentru a furniza arme jihadiştilor din Siria”, a adăugat colegul său belgian Didier Reynders.

În declaraţiile lor, liderii diplomaţiei au făcut cerut “reprezentanţilor regimului sirian de a nu lăsa să treacă oportunitatea şi de a răspunde pozitiv ofertei de dialog politic”, propus de şeful coaliţiei.

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă