26.9 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialUE pierde rating-ul AAA al S&P din cauza “slăbirii coeziunii”

UE pierde rating-ul AAA al S&P din cauza “slăbirii coeziunii”

UPDATE: Decizia Standard & Poor’s este greşită, întrucât statele membre sunt angajate prin tratate să păstreze un buget comunitar echilibrat, potrivit Comisiei Europene (CE).

“Comisia nu este de acord cu S&P că obligaţiile statelor membre pot fi puse sub semnul întrebării într-o eventuală situaţie dificilă. Toate statele membre au transmis contribuţiile la buget în totalitate şi la timp, inclusiv în perioada crizei financiare”, a declarat comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn.

Potrivit Tratatelor UE, bugetul comunitar nu poate înregistra deficit, iar UE nu are datorii.

Standard&Poors (S&P) a redus cu o treaptă ratingul pe termen lung al Uniunii Europene, de la nivelul de top “AAA” la “AA+”, din cauza slăbirii coeziunii blocului comunitar şi deteriorarea situaţiei financiare a Europei, se arată într-un comunicat al agenţiei americane de rating.

“Retrogradarea reflectă opinia noastră privind slăbirea situaţiei financiare a celor 28 de state membre UE”, se spune în document.

Citeşte şi: S&P: Ratingul României va fi îmbunătăţit

S&P a coborât în ultimii ani ratingurile marilor economii europene (Franţa, Italia şi Spania) din cauza crizei datoriilor suverane.

“Considerăm că situaţia financiară a UE s-a deteriorat, iar coeziunea statelor membre a slăbit. Negocierile privind bugetul UE au devenit mai tensionate, semnalând creşterea riscurilor privind sprijinirea UE de către unele state membre”, spun analiştii S&P.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu le-a oferit autografe copiilor, la Palatul Victoria

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent, în ziua de sâmbătă, 1 iunie 2024, la Palatul Victoria, unde le-a oferit autografe copiilor și s-a fotografiat...

Meniul la prânzul din familia Ceaușescu

Despre meniul familiei Ceaușescu s-au spus multe. Ba că era unul elitist, alcătuit din delicatese, ba dimpotrivă, că era unul simplu. În continuare...

Real Madrid este „Regina Europei” pentru a 15-a oară. Fanii echipei madrilene au declanșat „fiesta” la Casa de Espana din București

Real Madrid a cucerit pentru a 15-a oară trofeul Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 2-0...
Ultima oră
Pe aceeași temă