31.4 C
București
sâmbătă, 22 iunie 2024
AcasăSpecialTVR: datorii de 9 milioane de euro

TVR: datorii de 9 milioane de euro

» TVR a incheiat anul 2007 cu un deficit financiar de 8,8 milioane de euro, potrivit Raportului de activitate al SRTV pe 2007, facut public ieri. Raportul nu reprezinta o surpriza avand in vedere ca Televiziunea Romana s-a tot afundat in criza financiara si editoriala in care a intrat in ultimii ani.

» Cifrele de audienta continua sa scada de la o luna la alta, astfel incat TVR 1 este urmarit in orase chiar mai putin decat un canal de stiri, iar TVR 2 a coborat in spatele unui post de desene animate.

» In acest context sumbru, conducerea TVR a luat de curand o decizie absolut paradoxala: a solicitat licentierea a doua noi canale, TVR 3 si TVR Info.

Una dintre principalele cauze ale scaderii de audienta pe care o inregistreaza canalele televiziunii publice ar fi, potrivit unora dintre angajati, introducerea unor emisiuni in grila de programe fara o analiza prealabila asupra necesitatii, eficientei sau performantelor acestora.

Directorul Directiei Emisiuni Informative si Sport al TVR, Rodica Culcer, recunoaste in parte aceasta afirmatie. "Am refuzat sa semnez pentru grila de programe de primavara pana cand se face o analiza a eficientei emisiunilor din grila de toamna", ne-a declarat jurnalista.
Aceasta a admis si ca exista o scadere a audientei inclusiv pentru principalul jurnal al TVR, cel de la ora 19.00, dar afirma ca la baza ar fi unele decizii gresite luate de conducerea televiziunii. "Este rezultatul muncii echipei instalate peste noapte (in octombrie 2007 – n.r.), care a hotarat sa ignore anumite subiecte pentru care este nevoie de mult curaj profesional. Publicul sanctioneaza lipsa de curaj in jurnalism. Trebuie spus ca audienta Jurnalului nu poate sa creasca atata vreme cat audienta intregii statii scade. TVR are nevoie, cred, de o reforma profunda si de o relansare. Din pacate, nimeni nu pare sa doreasca o astfel de reforma", precizeaza Rodica Culcer. Mai mult, crede ca nimic nu se va schimba pana cand TVR nu se va lamuri care sunt strategia si pozitionarea sa pe piata televiziunilor. "Apoi sa vedem cum programam emisiunile. Astept de peste trei ani o discutie profesionala pe aceste teme majore", avertizeaza Rodica Culcer.

Inca se difuzeaza filme achizitionate acum doi ani
Directorul TVR 2, Razvan Niculescu, admite la randul sau ca exista unele greseli mai vechi in modul cum se face programarea filmelor pe canalale Televiziunii Romane. "Structura actuala a TVR in cazul achizitiilor de filme si seriale are o inertie foarte ridicata, pentru ca referentii nostri care aleg filmele si serialele nu sunt in subordinea canalelor, exista structuri aproximativ paralele. Acum difuzam filme si seriale achizitionate cu aproape doi ani in urma. Problema pe care incercam sa o rezolvam", afirma acesta. Razvan Niculescu este de opinie ca abia noile achizitii vor "schimba si clarifica imaginea TVR 2", dar acestea vor ajunge sa fie difuzate abia in vara si toamna acestui an. Conform ultimelor date, TVR 2 inregistreaza audiente mai mici decat postul de desene animate Jetix.

Mai departe insa, Razvan Niculescu arunca vina in privinta pierderii publicului pe schimbarea modalitatii de monitorizare a audientei prin schimbarea firmei care se ocupa de aceste masuratori. Dar si pe scaderea generala a consumului de televiziune in Romania. Cat despre programarea aleatorie a emisiunilor in grilele de toamna si primavara, neaga vehement o asemenea posibilitate. "Exista analize saptamanale si lunare, pe rating, share si TB Index. Trebuie sa tinem cont ca TVR are si anumite obligatii, printre care a difuza programe pentru minoritati si pentru copii de categorii mici de varsta, programe care in mod firesc nu aduc audienta. Doar in cazul acestora nu avem monitorizare foarte stransa, pentru ca sunt oarecum tabu", declara directorul TVR 2. Ba chiar acesta crede ca se fac prea multe astfel de analize, care au dus la prea dese schimbari ale grilei de programe si la pierderea unui public fidelizat. "Exista alte probleme, de exemplu cu targetul si pozitionarea canalului, dar in cazul evaluarii performantelor chiar avem multe parghii pe care le aplicam", mentioneaza Razvan Niculescu.
si Dana Deac, directorul TVR 1, neaga acuzatiile privind lipsa de analiza a grilelor. "Afirmatiile sunt complet eronate si rauvoitoare. Orice grila este un proces complex, care presupune analize indelungate de audienta si marketing, decizia nu se ia niciodata dupa bunul plac, ci dupa o responsabila si serioasa decizie editoriala si manageriala", raspunde Dana Deac.

Investitie de 8 milioane de lei pentru digitalizarea studiourilor teritoriale
Pe 12 februarie, presedintele director general al TVR impreuna cu seful Societatii Romane de Radio au solicitat comisiilor de cultura din Parlament sprijin financiar pentru cele doua institutii. "Ne confruntam cu situatii extrem de dificile, care, nerezolvate intr-un termen util, vor pune in pericol misiunea noastra strategica, precum si statutul de servicii publice de interes national. (…)", afirmau cei doi intr-o scrisoare comuna.

Doua saptamani mai tarziu, pe 26 februarie, conducerea Televiziunii Romane solicita de la Consiliul National al Audiovizualului (CNA) si primea licenta pentru a infiinta doua noi canale de televiziune, TVR 3 si TVR Info. Desi anterior se plansese ca situatia financiara e dificila, institutia sustine acum ca are nevoie de aceste noi posturi pentru ca piata de televiziune se fragmenteaza tot mai mult, iar publicul se indreapta spre programe de nisa, in detrimentul celor generaliste. "TVR 3 va fi primul canal cu acoperire nationala dedicat problemelor comunitatilor si evenimentelor regionale, in vreme ce TVR Info este conceput ca un canal cu acoperire nationala, care va transmite informatii utilitare – meteo, trafic auto, feroviar si aerian, mediu, sanatate, informatii bancare", se arata intr-un raspuns remis redactiei noastre de TVR.

TVR 3 va avea foarte multe emisiuni realizate de redactiile regionale, care vor "elibera" astfel programul TVR 2. "Infiintarea acestui post va da posibilitatea TVR 2 sa se dezvolte pe targetul si profilul pentru care s-au investit sume importante", se arata in acelasi comunicat.
Intrebati de unde vor lua bani pentru cele doua noi posturi, avand in vedere criza financiara prin care trece institutia, reprezentantii TVR ne-au raspuns ca se va folosi o mare parte din infrastructura si resursele umane existente. "Crearea unei regii multicanal de emisie fara de care nu ar fi fost posibila realizarea celor doua noi canale este deja in curs de finalizare, achizitiile fiind deja facute ca urmare a procesului de digitalizare a emisiei inceput de TVR. Crearea unui studio la Bucuresti pentru TVR 3 va necesita si achizitii noi, insa, conform estimarilor, sumele nu vor fi foarte mari", ne-a raspuns Biroul de Comunicare al TVR.
Pe de alta parte, presedintele director general Alexandru Sassu a recunoscut ca situatia financiara a institutiei este dificila: "Este clar, televiziunea are probleme financiare", a declarat acesta pentru NewsIn. Totusi, Alexandru Sassu a afirmat ca "televiziunea publica are 4 milioane de lei pentru dotarea studiourilor din Bucuresti si 8 milioane de lei pentru digitalizarea studiourilor teritoriale. Exista capacitatea financiara de sustinere a celor doua proiecte".

Atilla Gasparik: "E utila aceasta miscare sau e doar o lovitura de imagine?"
Doi membri ai Consiliului National al Audiovizualului nu au fost la fel de incantati de infiintarea celor doua noi canale. Gelu Trandafir, singurul membru care a votat impotriva licentierii TVR 3, afirma ca a decis astfel pentru ca in dosarul pe care presedintele postului public l-a prezentat spre aprobare nu sunt evidentiate clar sursele de venit pentru infiintarea acestuia. "Alexandru Sassu a admis ca nu exista o estimare a valorii investitiei si ne-a prezentat doar cateva sume privind dotarea studiourilor, pe care personal le-am considerat irelevante. Daca TVR trece printr-o criza financiara, asa cum a admis domnul Sassu, ramane o enigma de unde provin banii pentru aceste doua noi canale", apreciaza Gelu Trandafir.

El a constatat ca TVR 3 va avea o mare problema: canalul ar trebui sa preia emisia redactiilor teritoriale, dar acestea nu acopera echilibrat teritoriul Romaniei. "Dobrogrea si sudul Moldovei nu sunt acoperite deloc, iar in sudul tarii exista doar TVR Craiova. In schimb, pe vest emit TVR Timisoara, Cluj si in curand Targu Mures", apreciaza Gelu Trandafir. Mai mult, si studiourile regionale au dificultati financiare.
A treia bila neagra pentru TVR a fost faptul ca Alexandru Sassu nu a dorit sa explice acuzatiile de cenzura care apar tot mai des in interiorul TVR. "CNA i-a cerut sa discutam despre asta. Nu au facut-o. Acum au venit la licentiere", s-a aratat nemultumit Gelu Trandafir.

Concluzia a fost ca TVR s-a prezentat cu un dosar foarte slab, care, daca ar fi venit din partea unui post privat, ar fi fost clar respins. De exemplu, dosarul TVR incepea cu prezentarea a ceea ce nu va face aceasta televiziune.
Desi a votat pentru licentierea celor doua noi posturi TV, consilierul CNA Atilla Gasparik ne-a declarat ca are unele indoieli asupra acestora. "Cunosc situatia studiourilor teritoriale de sapte ani, dar nu am remarcat rezultate cantitative deosebite. Se pastreaza acelasi dezechilibru in acoperirea teritoriului tarii. Doar in Ardeal e o situatie normala", a precizat Attila Gasparik. El sustine ca de multe ori a primit telefoane de la cetateni indignati de felul cum sunt structurate programele redactiilor din tara ale televiziunii publice.

Nici Atilla Gasparik nu intelege de unde vor veni banii pentru TVR 3 si TVR Info. "Televiziunea Romana are probleme financiare. Atunci, e utila aceasta miscare sau e doar o lovitura de imagine?" Mai ales ca, potrivit membrului CNA, TVR Info pare din start depasit ca si concept. "Practic, inventam Internetul. Daca un om are nevoie de informatii despre vreme sau rutiere, intra pe Internet. De ce e nevoie de un post de televiziune pentru asta?" In ciuda indoielilor sale – "au fost atatea esecuri la TVR, ca am semne de intrebare" –, Atilla Gasparik a votat pentru licentiere. "Am votat pentru ca nu vroiam sa se spuna ca nu-i lasam. Daca-i oprim, imediat se victimizeaza", s-a justificat acesta.

Caderea audientelor a inceput din 2006
Caderea in audiente a TVR continua de trei luni. In martie, principalul post al televiziunii publice a fost urmarit in orase de numai circa 92.000 de telespectatori in medie pe minut, chiar mai putin decat canalul de stiri Realitatea TV, ce a avut peste 95.000 de privitori, potrivit datelor furnizate de GfK Romania, compania care monitorizeaza ratingurile.
In februarie, TVR 1 pierduse, fata de ianuarie, 1.000 de telespectatori in medie pe minut. Astfel, cu o medie de 110.000 de telespectatori, TVR 1 a ramas in mediul urban in spatele Acasa TV si Realitatea TV. Canalul de telenovele a avut in februarie o audienta dubla fata de TVR.
In ianuarie, situatia fusese la fel de proasta pentru principalele canale ale televiziunii publice. TVR 1 s-a aflat pe locul 5, tot in spatele Acasa si Realitatea, in timp ce TVR 2 a ramas in urma unui post de desene animate, Cartoon Network.

RAPORT 2007
» Pierderi de peste 9 milioane de euro
8,8 milioane de euro a pierdut anul trecut Televiziunea Romana, potrivit raportului TVR pe 2007 facut public ieri. In document se sustine ca s-a reusit totusi stoparea in ultima parte a anului a declinului financiar al societatii, in conditiile in care Alexandru Sassu a recunoscut recent, la spectacolul aniversar al Festivalului "Cerbul de Aur", ca se astepta la pierderi mult mai mari de circa 18 milioane de euro. Printre cauzele deficitului financiar enumerate de presedintele director general intr-un alt document oficial se numarau: imposibilitatea colectarii taxei tv din cauza privatizarii Electrica, cresterea costurilor cu releele, probleme de management, schema supraincarcata de personal si numarul mare de ore suplimentare.

» Alexandru Sassu nu raspunde
Presedintele director general al TVR, Alexandru Sassu, a refuzat sa raspunda intrebarilor pe care i le-am trimis, desi a avut la dispozitie o luna de zile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă