21.8 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialTurcia îşi recheamă ambasadorul din Germania după recunoaşterea de către Bundestag a...

Turcia îşi recheamă ambasadorul din Germania după recunoaşterea de către Bundestag a genocidului contra armenilor

Turcia îşi recheamă ambasadorul din Germania, pentru consultări, după ce Bundestagul (camera inferioară a parlamentului federal de la Berlin) a adoptat cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie prin care se recunoaşte genocidul împotriva armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915, a anunţat joi premierul turc Binali Yildirim, citat de Reuters şi Agerpres

Ambasadorul Turciei în Germania a fost rechemat în ţară pentru consultări – a spus şeful executivului turc într-un discurs rostit la Ankara, citat de agenţia de presă Anadolu. 

Yildirim a afirmat că ”lobby-ul armean rasist” este responsabil pentru decizia eronată a deputaţilor germani. 

La rândul său, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a estimat că decizia de joi a deputaţilor germani va avea un impact serios asupra relaţiilor dintre Ankara şi Berlin. 

Aflat într-o vizită la Nairobi, Erdogan a declarat că, după revenirea în ţară a ambasadorului Turciei acreditat la Berlin, guvernul turc va analiza ce măsuri de răspuns va adopta. 

Deputaţii germani au votat joi, cu o majoritate covârşitoare, o rezoluţie prin care se recunoaşte genocidul contra armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915, text denunţat vehement de către Ankara, relatează AFP şi Reuters. 

Un singur membru al Bundestagului a votat împotriva rezoluţiei, iar un altul s-a abţinut de la vot, a anunţat preşedintele camerei inferioare a legislativului german, Norbert Lammert. 

Adoptarea rezoluţiei a avut loc prin ridicarea mâinii, voturile favorabile documentului nefiind numărate. 

Deşi Ankara recunoaşte faptul că mulţi armeni creştini au fost ucişi în confruntările cu forţele otomane, ea neagă faptul că ar fi fost omorâţi sute de mii de armeni, că a existat o campanie organizată de epurare etnică contra armenilor sau că au existat dispoziţii în acest sens din partea autorităţilor otomane. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă