20.5 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăSpecial"TREBUIE"

“TREBUIE”

Masa tratativelor", "pace", "liniste", "conlucrare", "detensionare" – vorbe in vant. Presedintele i-a atacat in propria casa, s-a ratoit la parlamentari, a dat verdicte, si-a intaratat adversarii.
A reusit presedintele Basescu sa sintetizeze punctele de vedere ale partidelor, exprimate la consultarile de la Cotroceni? Doar retorica drastica. Obsesia a ramas aceeasi: schimbarea lui Tariceanu. Exploateaza nemultumirea electoratului fata de clasa politica, acumulata in timp, si forteaza ordinea constitutionala. La dilema ce-a vrut sa spuna presedintele ca un guvern trebuie cautat in rezultatul alegerilor din 2004, combinat cu cele de la referendumul 2007, ne-a luminat Elena Udrea, care si a tradus textul: guvern alcatuit din PD si aripa "buna" a PNL, adica PLD, pentru ca aripa "rea" este alcatuita din cei care au primit vot negativ in 19 mai si graviteaza in jurul oligarhilor. Tot Elena Udrea ne-a luminat ca PD si PLD au castigat referendumul. Asadar, presedintele isi doreste cu disperare PD-ul si PLD-ul la guvernare, poate cu "draga Stolo" prim-ministru. S-au inselat cei care au decriptat mesajul printr-un PSD care
sa-si asume guvernarea, intr-o alianta cu PD.
PD a si inceput vanatoarea de parlamentari pentru ca si pe aceasta cale poate deveni majoritar. Basescu conteaza mai mult pe "reorientarea" unor parlamentari (chiar din lotul 322), mai din oportunism, mai fortati, catre PD si PLD. Discursul indemna la turism parlamentar. Se umbla dupa disidenti. Daca PD sustine sus si tare ca nu va intra la guvernare decat prin alegeri, atunci cum va realiza Basescu o majoritate? Cei 4 care au dezertat din Alianta 322 nu mai sunt mineri?
Pentru motiunea de cenzura, liderii PD ziceau ca mai aveau nevoie de 15 "bucati". Au "realizat" semnaturile (chiar falsificandu-le). Au avut de unde cumpara. si poate mai au, dupa afirmatia cu intoarcerea la 2004, combinata cu 2007. O majoritate prezidentiala care sa-l stie de sef.
Zarva, ocara, certurile, vanzoleala, razboaiele survenite inca de la instalarea Guvernului Tariceanu au avut un singur beneficiar: PD. Atat pentru PD, cat si pentru presedinte a sosit momentul sa bata fierul cat e cald, sub umbrela dialogului politic, zice-se reluat.
Pretul il platesc altii, beneficiul revine PD. Presedintele o tine intr-un razboi, pentru ca duce in continuare o lupta electorala pentru PD, care sa culeaga voturile. Basescu vrea un PD cu statut de alternativa.
Cei 322 pusi acum la colt n-au sesizat la timp ca Basescu abia astepta sa fie suspendat. si-a dorit suspendarea. A atras Parlamentul in jocul suspendarii. Lancezea la Cotroceni, cand el se simte mai bine la tribune. Vrea o scena politica "decuplata" si sa zburde pe un cal alb prin toata tara. La tot ce face, presedintele isi arunca privirea doar spre PD. Toate actiunile sale, toate manevrele au fost menite sa salte PD-ul. In acesti doi ani si jumatate, numai PD nu s-a erodat, pentru ca s-a aflat in… opozitie.
La inceput s-a folosit de vehiculul PNL (cu 20% fata de 8% la cat se zbatea PD). Apoi a luat-o pe cont propriu. Dupa decembrie 2004 Basescu a inceput sa provoace mediul politic, iar PD ii tinea trena, criticand mereu guvernul din care facea parte. Nici un cuvant despre PSD pana acum opt saptamani. Basescu lupta si acum pentru un PD de 51%, dupa ce a sapat adanc la aliante, aducandu-le in situatia de a fi dificile si instabile. Un presedinte care isi doreste sa fie si seful majoritatii. Netezeste drumul spre republica prezidentiala. A devenit locomotiva viitoarei guvernari majoritare.
Basescu se joaca de ceva vreme si cu tranzitivul, unipersonalul sau impersonalul "trebuie" ("Executivul trebuie sa fie puternic", "Trebuie continuat programul de modernizare a institutiilor statului"; "Duty free-urile trebuie desfiintate"; "Trebuie schimbata tara"). In ultimul discurs a folosit si "trebuie" si "avem nevoie". Cel mai usor este sa spui "trebuie". Pedistii, cand se aflau la putere, aveau acelasi discurs: "Guvernul trebuie sa…", desi faceau parte si ei din Executiv. Motiunea de cenzura lansata de PD se bazeaza pe "trebuie": "Guvernul Tariceanu trebuie sa plece".
Pe un lider al PD, Cezar Preda, l-a luat gura pe dinainte si a declarat: "PD este un partid de opozitie 100%". si cand se afla la guvernare se comporta ca-n opozitie. Acum este in opozitie, dar isi mentine toate functiile locale. Cum mai este opozant 100%? Ascensiunea PD se datoreaza exclusiv sintagmelor flasnetare "Oligarhi", "Eu cred…", "Trebuie sa…", "Avem nevoie…". Iar, daca PD are de acum 51%, de ce atata zbatere? Va prelua puterea pe placul presedintelui. Iata o majoritate prezidentiala confortabila.
Am asistat la un discurs fara urmari practice, ci doar electorale, pentru PD. Paralizia se va prelungi pana in 2008, pentru ca presedintele ± PD ± PLD vor actiona intr-un perpetuu conflict in societate.

Cele mai citite

După Portugalia – Georgia, Kovesi are ce ancheta la EURO

Ilustrație: Marian Avramescu Procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi, a stârnit emoțiile echipelor puse pe blaturi, prin prezența sa în tribune la Turneul Final...
Ultima oră
Pe aceeași temă