14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialTransnistria, nemulțumită de regulile economice impuse de Ucraina

Transnistria, nemulțumită de regulile economice impuse de Ucraina

Ministrul de Externe al regimului separatist de la Tiraspol a denunţat, joi, presiunile economice ale Chişinăului şi Kievului asupra regiunii transnistrene, relatează Itar-Tass, conform Mediafax. Nina Ştanski a calificat noile reguli vamale decise de Ucraina drept ”o blocadă economică”.

"Această blocadă reprezintă o încălcare a memorandmului din 1997 privind normalizarea relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol, prin care a fost stabilit dreptul Transnistriei de a desfăşura activităţi economice externe", a mai declarat ministrul de externe al regimului separatist de la Tiraspol.

Tiraspolul şi Moscova au denunţat în mai multe rânduri "blocada economică" impusă de Republica Moldova şi Ucraina regiunii separatiste după ce Kievul a decis consolidarea măsurilor de securitate şi control la frontiera cu Republica Moldova în regiunea transnistreană.

Ştanski a amintit că "în martie 2006, Republica Moldova şi Ucraina au impus în comun un regim vamal, care a paralizat activitatea economică externă a Transnistriei". Ea a adăugat că situaţia în regiunea separatistă transnistreană s-a deteriorat constant de atunci.

"Pierderile agenţilor economici s-au ridicat doar în cursul anului trecut la 250 de milioane de dolari", a mai afirmat ministrul de Externe al regimului separatist de la Tiraspol.

De asemenea, Nina Ştanski a acuzat Chişinăul pentru blocarea activităţii bancare în regiunea separatistă transnistreană. "Rusia este singura ţară care ne oferă posibilitatea să avem legături cu lumea", a mai afirmat Ştanski.

În replică, Ucraina şi R. Moldova au respins acuzaţiile privind impunerea unei "blocade" asupra regiunii separatiste. Ministerul de Externe de la Chişinău a menţionat, recent, că, în ultimele şase luni, volumul exporturilor din regiune a crescut cu peste 70%, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cele mai citite

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

Israelul face un abuz grav asupra Associated Press: i-a închis transmisiunea în direct a acesteia pe tema evenimentelor din Fâşia Gaza

Associated Press a anunţat că oficiali israelieni au confiscat o cameră video şi echipament de emisie aparţinând agenţiei de presă şi au închis transmisiunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă