15 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialTransilvania biculturala

Transilvania biculturala

Transilvania a fost intotdeauna un spatiu multicultural, al tolerantei etnice si religioase. Vremurile nefavorabile au dislocat multe din natiile care au conlocuit pe aceste meleaguri.
Sasii si svabii au fost deportati de regimul comunist in URSS sau au plecat in timp catre Germania. Armenii, o comunitate infloritoare in secolele trecute, cu sediul central in Gherla-Armenopolis, singurul oras din lume construit in totalitate de acestia, si-au urmat destinul de calatori seculari si au plecat mereu spre Vest, inspre Europa sau Statele Unite. Aceste comunitati au ramas sleite de membri si de stralucirea pe care o aveau in trecut in Transilvania.
De la multiculturalism, astazi s-a trecut la un soi de biculturalism, de la tabloul multicolor la un tablou alb-negru al unei Transilvanii degenerate etnic. Spatiul transilvan este cu siguranta unul efervescent in ultimul timp, dar agitatia nu mai seamana cu nimic din tumultul pestrit de altadata.
Parca doar doua etnii ar mai fi ramas pe acest pamant. Numeric, fara indoiala, romanii si maghiarii domina configuratia etnica a Transilvaniei. Agitatia actuala este generata de bulele discursului nationalist al reprezentantilor radicali ai celor doua etnii, care spurca traditionala convietuire. Manifestarile intolerantei etnice a unor lideri politici sunt dublate si de imixtiunea unor prelati in politica, tot pe filonul nationalist.
Integrarea in Uniunea Europeana ar fi trebuit sa elimine glosele pe marginea unei prezumtive cautari a identitatii nationale in conceptul de teritorialitate. Aceasta osmoza de etnic si religios in discursul politic al unor formatiuni politice apare cel putin ca o curiozitate. Este si mai curios, si in aceeasi masura si mai alarmant, faptul ca actiunile extremiste in interiorul uneia dintre cele doua etnii "majoritare" produc o manifestare de contrapondere in interiorul celeilalte.
Batalia pentru voturile nationalistilor romani se duce intre partidele lui Becali si Vadim, unde Gigi Becali a facut un pas inainte prin cochetariile mai mult sau mai putin subterane cu unii dintre liderii religiosi ortodocsi. Mitropolitul Bartolomeu Anania, o alta personalitate religioasa care imbratiseaza puternice convingeri nationaliste, a amenintat cu intrarea in politica, insa, din fericire, nu a pus-o in practica.
In ceea ce priveste voturile maghiarilor, lupta se duce intre UDMR, care si-a radicalizat in ultimele luni discursul etnic si celelalte formatiuni, grupate in jurul episcopului reformat Laszlo Tokes. Miza acestui tip de discurs, incalcit in nationalism si biserici, nu mai exista in UE, dar multiculturalismul a fost exilat mai spre Vest, odata cu etniile Transilvaniei.

Cele mai citite

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...
Ultima oră
Pe aceeași temă