13.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialTraian Băsescu a înaintat un proiect de lege pentru desfiinţarea Academiei de...

Traian Băsescu a înaintat un proiect de lege pentru desfiinţarea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, fondată de Oprea și Maior. Ce acuzații i se aduc acestei instituții

Preşedintele PMP, senatorul Traian Băsescu, a depus, la Senat, un proiect de lege pentru desfiinţarea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale ca instituţie bugetară, informează joi Mediafax.

Potrivit expunerii de motive asupra acestui proiect de lege, ASSN s-a remarcat prin abuzurile privind diplome de doctorat, plagiat şi cheltuirea netransparentă a banului public.

Propunerea legislativă depusă de preşedintele PMP are un articol unic potrivit căruia „Legea nr. 56 din 22 martie 2012 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (…) se abrogă”.


Fostul președinte Traian Băsescu a fost întrebat dacă reprezentații enumerați au raportat că merg la întâlniri: „Am știut de existența acestul grup de lucru interministerial. Este o practică formarea de astfel de grupuri când sunt probleme. Am înțeles încă de la început de sensul dat de Ponta, cu mintea lui, și am știut de fiecare dată ce s-a discutat. În afară de Victor Ponta și Victor Ponta, nimeni nu a luat în serios eficiența acestui grup. Prelungirea a fost ceea ce eu am numit o sectă: Academia de Științe ale Securității Naționale sau ceva de genul ăsta; se scot unele pe altele din dosare penale. Eu am proiectul de desființare, pe care îl voi depune luni la Parlament. Este un grup de interese, care măcar nu trebuie plătit de stat”.

Traian Băsescu susţine în expunerea de motive că abrogarea Legii nr. 56/2012 are ca scop „desfiinţarea ASSN ca instituţie bugetară”. „Prin adoptarea în iunie 2015 a propunerii de modificare a Legii nr. 56/2012 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Militare, Academia a devenit propriul ordonator de credit şi propriul evaluator al rezultatelor acţiunilor sale. De asemenea, considerăm că există alte structuri cu tradiţie, cum sunt Academia Tehnică Militară, Colegiul Naţional de Apărare (CNAp) şi structuri din cadrul SRI care au excelat ca foruri de consacrare ştiinţifică şi (…) au adus o contribuţie măsurabilă la trasarea strategiei şi a securităţii naţionale”, îndeplinind cu suscces obiectivele asumate de ASSN, potrivit sursei citate.

Traian Băsescu susţine că atât timp cât a funcţionat ASSN, „s-au făcut abuzuri prin acordarea de diplome de doctorat, numele ASSN şi ale membrilor fondatori fiind implicate în scandaluri publice legate de plagiat”, la care s-au adăugat probleme legate de netransparenţa cheltuirii banului public.

Bilanţul contabil şi bugetul de venituri şi cheltuieli, care sunt informaţii de interes public, nu sunt comunicate de către ASSN (cu periodicitate), nu se cunosc fondurile de care dispune instituţia, ştiindu-se doar că Ministerul Educaţiei finanţează parţial ASSN, iar în anul 2016 fondul alocat ASSN s-a majorat de la 190.000 euro la 310.000 euro şi nu există „până la ora actuală niciun raport cu privire la activitatea de cercetare desfăşurată în sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, făcută de academicienii ASSN”, spune Băsescu. „Toate acestea aruncă cel puţin o umbră de neîncredere asupra prestigiului de care susţin că se bucură la nivelul societăţii sau al ariilor profesionale de provenienţă membrii AS SN3”, afirmă liderul PMP.

Liderul PMP spune că legea privind înfiinţarea şi funcţionarea ASSN conţine şi elemente de neconstituţionalitate. „Iniţial, legea de înfiinţare se referea la Academia de Ştiinţe Militare. Legea de modificare a venit cu propunerea făcută ca academia respectivă să se numească Academia de Securitate Naţională, unde Academia însăşi a devenit ordonatorul principal de credite. În această situaţie, Academia a intrat sub incidenţa art. 119 din Constituţie care stipulează: «Consiliul Suprem de Apărare a T ării organizează şi coordonează unitar activităţile care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională, participarea la menţinerea securităţii internaţionale şi la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară, precum şi la acţiuni de menţinere sau de restabilire a păcii», spune Traian Băsescu.

Băsescu precizează că, potrivit Constituţiei, tot ceea ce ţine de organizarea Guvernului şi a CSAT-ului, reprezintă lege organică, şi Senatul este Cameră decizională, iar proiectul de lege a trecut prin Parlament cu susţinerea majorităţii senatorilor şi deputaţilor, ca lege ordinară, Camera Deputaţilor fiind forul decizional, „legea fiind la acel moment uşor atacabilă la CCR pe motiv de neconstituţionalitate”.

Proiectul lui Traian Băsescu a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere publică.

Printre membrii fondatori ai ASSN s-au numărat Gabriel Oprea – fost vicepremier, fost ministru de Interne, și George Cristian Maior, fost director al SRI – în prezent ambasador în SUA. Potrivit site-ului ASSN, Gabriel Oprea nu mai este acum membru al acestei instituții.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...
Ultima oră
Pe aceeași temă