0.6 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialTraficanții caută victime pentru sclavie pe Facebook

Traficanții caută victime pentru sclavie pe Facebook

Traficanţii de persoane folosesc Facebook şi alte reţele de socializare pentru a „înrobi“ şi a monitoriza femeile pe care le forţează să se prostitueze, majoritatea victimelor „sclaviei moderne“ din Europa fiind din România, Bulgaria şi Ungaria, a anunţat directorul Europol, Rob Wainwright.

El a adăugat că anunţurile de pe reţelele de socializare care promit locuri de muncă pentru menajere sau dădace sunt utilizate de grupări infracţionale pentru a atrage tinere vulnerabile.

Ulterior, traficanţii folosesc camere web pentru a-şi monitoriza victimele, controlându-le mişcările şi asigurându-se că îşi fac treaba.

Wainwright a declarat la Centrul pentru Justiţie Socială din Londra că utilizarea tehnologiei moderne a permis „industrializarea“ activităţilor traficanţilor, pentru că îi ajută să controleze tot mai multe victime.

„În loc să le viziteze în fiecare zi, aceştia pot folosi servicii webchat, dar şi camere web pentru a confirma că femeile sunt acolo unde ar trebui să fie, în bordel, aşteptând următorul client“, a declarat directorul Europol.

„În trecut, proxeneţii şi traficanţii erau nevoiţi să facă acest lucru vizitându-le. Acum o pot face apăsând un buton şi, prin urmare, pot controla 50 de victime mult mai uşor, în mod virtual“, a adăugat el.

La nivel mondial, 36 de milioane de persoane ar fi victimele unei forme de „sclavie modernă“, dintre care cel puţin 500.000 în Europa. Majoritatea victimelor din Europa sunt din România, Bulgaria şi Ungaria, în timp ce Marea Britanie, Germania, Belgia şi Olanda sunt principalele destinaţii pentru trafic.

Cele mai citite

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri, a declarat ministrul de interne James Cleverly, după ce guvernul a publicat un proiect de...

ONU spune că există o amenințare globală din cauza războiului din Gaza

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut miercuri o mișcare rară, avertizând în mod oficial Consiliul de Securitate cu privire...
Ultima oră
Pe aceeași temă