12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInternaționalTurcia nu va relua schimburile comerciale cu Israelul

Turcia nu va relua schimburile comerciale cu Israelul

Turcia a declarat că nu va relua schimburile comerciale cu Israelul, în valoare de 7 miliarde de dolari pe an, până când nu se va asigura o încetare permanentă a focului și ajutor umanitar în Gaza, devenind astfel primul dintre principalii parteneri comerciali ai Israelului care ia o astfel de măsură, scrie Reuters.

„Atitudinea intransigentă” a Israelului și înrăutățirea situației din regiunea Rafah din Gaza, un refugiu pentru persoanele strămutate pe care Israelul a amenințat că îl va lua cu asalt – au determinat Ankara să oprească toate exporturile și importurile, a declarat ministrul comerțului, Omer Bolat.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a criticat măsura președintelui turc Tayyip Erdogan, promulgată joi seara târziu, spunând că aceasta încalcă acordurile comerciale internaționale și că acesta este „modul în care se comportă un dictator”.

Gruparea militantă Hamas, care conduce Gaza, a lăudat decizia ca fiind curajoasă și de susținere a drepturilor palestinienilor.

Aceasta marchează cel mai puternic pas al Ankarei după luni de critici ascuțite la adresa campaniei militare a Israelului, care a devastat enclava palestiniană dens populată. Erdogan s-a confruntat cu apeluri interne din ce în ce mai mari pentru acțiuni mai tangibile.

Turcia nu putea să stea cu mâinile în sân în fața „bombardamentelor israeliene asupra palestinienilor lipsiți de apărare”, a declarat Erdogan după rugăciunea de vineri. Israelul afirmă că îi vizează pe militanții care se ascund în zonele rezidențiale.

Luna trecută, Turcia a redus exporturile de oțel, îngrășăminte și combustibil pentru avioane, printre 54 de categorii de produse, din cauza a faptului că Israelul refuză să permită Ankarei să participe la operațiunile de parașutare a ajutoarelor pentru Gaza.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă