26.4 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: Trafic fluvial canalul Sulina a fost reluat. Mina era, de fapt,...

UPDATE: Trafic fluvial canalul Sulina a fost reluat. Mina era, de fapt, o geamandură

UPDATE 11.54: Circulaţia navelor maritime pe canalul Sulina a fost reluată, în jurul orei 10.45, după ce în ultimele aproape 12 ore autorităţile tulcene au fost în alertă şi au monitorizat o geamandură veche similară cu un proiectil, informează Agerpres.

Geamandura, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, a fost observată, miercuri seara, pe Dunăre în apropiere de localitatea Ilganii de Sus, iar în condiţiile în care obiectul care delimitează şenalul navigabil al fluviului semăna cu o mină marină Căpitănia Zonală a Portului Tulcea a decis suspendarea traficului navelor pe canalul Sulina şi monitorizarea geamandurii. 

Având în vedere faptul că echipa de pirotehnişti a ISU Delta, lucrătorii Poliţiei Transporturi şi cei ai Căpităniei au observat că în timpul nopţii aşa zisul proiectil a fost transportat de curent aproape 2,5 mile marine, dimineaţa, potrivit preşedintelui Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), prefectul Marin Bădiţă, obiectul a fost izolat pentru ca nicio persoană sau vreo ambarcaţiune să nu se apropie de acesta. 

“Am aşteptat să vină specialişti genişti din Constanţa care au constatat că era vorba de o geamandură veche. (…) O navă a Administraţiei Fluviale Dunărea de Jos (AFDJ) o va prelua”, a declarat prefectul Marin Bădiţă. 

AFDJ Galaţi este instituţia responsabilă cu delimitarea şenalului navigabil al Dunării maritime şi asigurarea adâncimilor de navigaţie pe canal. 

————

Traficul fluvial a fost închis, joi dimineața, pe canalul Sulina, după ce o mină marină a fost descoperit, miercuri seara, în zona Maliuc-Ilganii de Sus, informează Agerpres.

Decizia Căpităniei Zonale Tulcea a fost luată pentru a preveni un pericol, în timpul nopţii trecute obiectul fiind monitorizat de o echipă de specialişti pirotehnişti a inspectoratului, a precizat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, Angela Tulceanu.

„Pentru verificarea zonei şi identificarea obiectului, am solicitat sprijin din partea Unităţii Speciale de Intervenţii Ciolpani şi a unui echipaj de scafandri din Constanţa”, a mai spus Tulceanu. 

La rândul său, directorul general al societăţii Navrom Delta SA, Nicolae Chichi, a precizat că nava de pasageri care era programată să plece joi dimineaţa din Sulina cu destinaţia Tulcea şi-a amânat cursa. 

„Este o presiune fantastică din partea tulcenilor din Sulina, cu atât mai mult cu cât la ora 13.30 mai avem o navă care trebuie să efectueze această cursă”, a declarat directorul  Nicolae Chichi. 

În această dimineaţă, membrii Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-au întrunit într-o şedinţă la Prefectură pentru a analiza situaţia. Aceasta este prima alertă de o asemenea anvergură înregistrată în ultimii ani pe canalul maritim Sulina.

 

 

 

Cele mai citite

Ministrul Apărării, despre sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Sprijinul "ferm" pentru state precum Ucraina şi Republica Moldova şi o abordare cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre sunt "esenţiale", pe termen scurt...

Coldea, sub control judiciar

Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, a fost plasat sub control judiciar pe cauţiune de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au precizat, pentru Agerpres,...

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă