12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialTineri irakieni abuzati de soldati britanici

Tineri irakieni abuzati de soldati britanici

Tabloidul britanic News of the World a publicat ieri o serie de imagini socante captate dupa o inregistrare video in care mai multi soldati, aparent britanici dupa uniforma, bateau cu salbaticie un grup de tineri protestatari irakieni neinarmati. Imaginile se spune ca au fost filmate dintr-un turn de observatie, dintr-o tabara militara din orasul Basra (sudul Irakului), si prezinta opt militari in uniforme britanice in momentul in care iau de pe strada patru protestatari irakieni, ii aduc in zona unitatii militare si incep sa-i tavaleasca si sa-i bata cu bestialitate cu pumnii, picioarele si bastoanele din dotare.

Ministerul britanic al Apararii a ordonat ieri deschiderea unei “anchete urgente” cu privire la inregistrarea video ce demonstreaza abuzurile comise de militarii britanici asupra unor tineri irakieni fara aparare in timpul unor revolte de strada, aparent din anul 2004, informeaza AFP. Responsabili ai fortelor britanice stationate in Irak au declarat ca sprijina anchetarea acestor abuzuri. “Condamnam toate actele de abuz si brutalitate”, a declarat locotenentul de aviatie Chris Thomas, purtatorul de cuvant al fortelor britanice din Basra, unde stationeaza peste opt mii de militari britanici. “Speram ca bunele relatii pe care Forta multinationala s-a straduit foarte mult sa le stabileasca nu vor fi afectate de acest material”, a adaugat Thomas, care a refuzat sa specifice ce unitati se aflau in urma cu doi ani in zona respectiva.
Imaginile publicate de News of the World in care tineri irakieni neinarmati sunt batuti de militari britanici cu pumni, picioare si bastoane au fost filmate “din amuzament” de un caporal, care a participat la violente, si au fost dezvaluite de o sursa din cadrul aceleiasi unitati, potrivit tabloidului britanic, care descrie pe larg incidentul.
Inregistrarea surprinde opt militari britanici care iau de pe strada patru protestatari irakieni foarte tineri, ii duc in apropierea unei unitati militare si ii iau la bataie cu bestialitate, ignorand apelurile acestora la mila. De asemenea, inregistrarea surprinde si gestul unui soldat care dezveleste cadavrul unui irakian, acoperit cu o patura, si ii trage doua suturi in fata corpului neinsufletit.
Tabloidul britanic apreciaza ca actele de violenta au avut loc cel mai probabil in anul 2004, in timpul revoltelor de strada desfasurate in sudul Irakului, in care trupele din regiune s-au confruntat cu sute de protestatari irakieni inarmati cu pietre, bastoane si grenade artizanale.

Cele mai citite

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă