13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialTexte în mişcare. Cooperare româno-franceză pentru a da viaţă poeziei

Texte în mişcare. Cooperare româno-franceză pentru a da viaţă poeziei

Şase artişti francezi vin la Bucureşti pentru Festivalul „Texte în mişcare“, care se va derula între 18 şi 20 aprilie la Institutul Francez din Bucureşti.

Scriitoarea Lola Lafon, muzicianul Olivier Lambert, actorul Arnaud Bichon şi cei trei poeţi ai companiei franceze „Tribut du verbe“ sunt principalii protagonişti ai primei ediţii a acestui festival de performanceuri organizat de Institutul Francez. Lor li se alătură Peter Sragher, iniţiatorul şi moderatorul ciclului de spectacole poetry performances series.

În afara programului de spectacole, scriitoarea Lola Lafon susţine şi un atelier de scriere creativă la Librăria Kyralina între 15 şi 18 aprilie. Atelierul este gratuit şi permite 10-12 participanţi, cu înscriere în prealabil.

Arnaud Bichon, 18 aprilie

Actorul francez va susţine un spectacol-lectură pe articolele din seria Bucureşteanul publicată de trimestrialul Decât o Revistă, traduse în limba franceză.

Ca actor caut mereu să fiu acţionat de cuvintele autorului aşa cum un instrument muzical este acţionat de notele muzicale ; vreau un actor în rezonanţă cu cuvintele autorului mai degrabă decât un actor care raţionalizează cuvintele autorului.

18 aprilie, ora 19, holul Institutului Francez din Bucureşti (Dacia 77)

Arnaud Bichon a studiat Arta Dramatică la Conservatorul Naţional al regiunii Tours (1996 – 2001). A urmat şi stagii de clown, măşti şi dans, iar din 2000 a lucrat cu Groupenfonction, Compagnie Syn sau Théâtre de l’Ante. Participă la diverse proiecte de teatru contemporan de cercetare abordând autori ca Lagarce, Mûller, Keene, Nietzsche, Koltès, Rambert, Vişniec. A jucat în 13 scurtmetraje şi a regizat de asemenea 3 piese de teatru. Lucrează în prezent şi la o colecţie de audiobookuri pe opera lui John Fante.

Lola Lafon & Olivier Lambert, 19 aprilie

Scriitoarea de origine franceză Lola Lafon are o legătură mai veche cu România, pentru c-a locuit o vreme şi la Bucureşti. Ca artistă, Lola Lafon are un univers colorat, melancolic şi acerb în acelaşi timp, iar eleganţa ei rezidă în amestecul de furie şi de tandreţe. Artista se joacă permanent cu registrele, de la a interpreta melodii personale la coveruri diverse (de la Barbara la Nirvana trecând prin Ada Milea) şi extrase muzicale pe fragmente literare. Cărţile publicate de Lola Lafon, un succes la public în Franţa, sunt mereu însoţite de concerte-lectură.

Calitatea audiţiei publicului este incomparabilă odată ce ne acordăm dreptul de a deschide o carte pe scenă. Lola Lafon

La Bucureşti, Lola Lafon va susţine un concert-lectură pe fragmente din viitorul ei roman, La petite fée aux os en fils de soie, bazat pe povestea Nadiei Comăneci. Ea va fi acompaniată de muzicianul Olivier Lambert, cu care colaborează din 2002.

19 aprilie, ora 19, sala de cinema Elvira Popescu (Dacia 77)

În romanul Lolei Lafon, Nadia Comăneci este acea lolita libelulă venită dintr-o ţară care nu era cunoscută până atunci decât pentru Dracula şi dictatorul ei. Ascensiunea ei a transformat-o într-un idol pop pentru Vest şi o eroină comunistă pentru Est. Pentru prima oară, toate fetiţele din ţările capitaliste şi-au dorit să semene cu o fată din Est. Dar Nadia a săvârşit ceva de neiertat: a crescut. Comentatorii sportivi remarcau, încă din 1979, sânii incipienţi ai sportivei ca pe o greşeală bizară de gust. Dezamăgind publicul avid de idoli şi copilării eterne, sportiva a mai câştigat medalii, dar niciodată acelaşi entuziasm al celor care o urmăreau.

Romanul nu pretinde să fie adevărata poveste a Nadiei Comăneci, ci o serie de poveşti adevărate în jurul aceluiaşi simbol, o fetiţă în faţa unor judecători, fie ei sportivi, politici, mediatici, comunişti sau liberali.

Lola Lafon a locuit la Sofia, Bucureşti, New York, Paris. Scriitoare, muziciană, permanent între Orient şi Occident, Lola Lafon vorbeşte 4 limbi străine, iar până acum a scris 3 romane şi a scos două albume. Ultimul ei roman, Nous sommes les oiseaux de la tempête qui s’annonce, publicat la Flammarion, va apărea în ianuarie 2014 şi în Statele Unite la prestigioasa editură Seagull Books. Fragmente inedite din romanul despre Nadia Comăneci care va fi publicat în toamnă au apărut deja în NRF (Gallimard).

Olivier Lambert a început prin a remixa cântecele Lolei Lafon în 2002, ca apoi să-şi găsească şi locul pe scenă ca chitarist, cât şi în spatele calculatorului. În prezent toate albumele Lolei sunt realizate în colaborare cu Olivier. În timpul concertelor-lectură, muzicianul are sarcina de a îmbrăca lecturile cu compoziţii instrumentale, un amestec de sampleuri diverse (de la muzică tradiţională românească până la Bartok), chitară electrică sau acustică. În ultimii ani a asigurat muzica şi pe timpul lecturilor scriitoarei Marie Nimier la festivaluri şi a lucrat şi la fondul muzical al unor spectacole de dans contemporan.

La Tribut du verbe şi spectacolul poeziei, 20 aprilie

În seara de încheiere a Festivalului, compania franceză „La Tribut du verbe“ propune un spectacol de poetry performance. Celor trei poeţi li se vor alătura confraţi români şi străini, pasionaţi de prezentarea propriilor poezii ca spectacol.

Cele mai citite

O mașină a luat foc pe A1 București-Pitești

Un autoturism a luat foc sâmbătă la km 34 al A1 Bucureşti-Piteşti, pe sensul de mers spre capitală, informează ISU Giurgiu, potrivit agerpres.ro. "Conducătorul auto...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă