3.4 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialTestamentul manuscris al lui Nobel, expus pentru prima dată

Testamentul manuscris al lui Nobel, expus pentru prima dată

Testamentul manuscris al lui Alfred Nobel, aflat la originea premiului cu același nume, este expus pentru prima oară pentru marele public, transmite vineri AFP, conform Agerpres.

Puțini au fost cei care până acum au putut vedea originalul redactat în 1895, păstrat la Fundația Nobel. Testamentul este prezentat publicului la Muzeul Nobel, în cadrul unei expoziții care evocă importanța moștenirii lăsate de chimistul, inventatorul și omul de afaceri suedez.

Testamentul cuprinde patru pagini îngălbenite, cu un scris dens și adnotări peste tot. Este greu pentru un ochi neformat să afle detaliile interesante, mai ales că textul este eliptic în privința criteriilor pentru acordarea premiilor. Într-un paragraf, Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, a dat instrucțiuni lapidare: o parte din averea sa (circa 31,5 milioane de coroane suedeze atunci, peste 200 de milioane de euro în prezent) urma să fie destinată unui fond ale cărui dobânzi să fie distribuite “celor care, în cursul anului precedent, au adus omenirii cele mai mari servicii” în cinci domenii — fizică, chimie, medicină, literatură și pace.

Patru comitete, trei la Stockholm și unul la Oslo (Norvegia fiind în perioada redactării testamentului unită cu Suedia), sunt însărcinate cu atribuirea premiilor.

Cele 26 de rânduri au schimbat reputația chimistului Nobel și i-au oferit Suediei un mare prestigiu în lume. Alfred Nobel a rămas în mentalul colectiv nu ca cel care furniza Europei dinamită, ci ca un filantrop pacifist. “Prin aceste premii a vrut să arate cine era cu adevărat”, afirmă Jean-Francois Battail, profesor emerit în literaturi și limbi scandinave la Universitatea Paris IV Sorbona. “Albert Einstein, câștigător al premiului pentru fizică (1921), considera că Nobel a inventat premiul fiindcă avea conștiința încărcată”, adaugă el.

Datat 27 noiembrie 1895 la Paris, unde industriașul avea o casă, testamentul este păstrat într-o casetă la Stockholms Enskila Bank.

Existența premiilor se datorează în principal executorilor testamentari, mai ales Ragnar Sohlman. El a adunat averea răspândită în lume, satisfăcând astfel voința șefului său, convingându-l chiar și pe regele Suediei, dezamăgit că premiile vor fi decernate unor persoane din afara Scandinaviei. Sohlman a participat în anul 1900 la crearea Fundației Nobel, iar primele premii au fost decernate în 1901.

În pofida unor polemici, cum ar fi refuzul lui Jean-Paul Sartre al premiului Nobel pentru literatură în 1964 sau decernarea premiului pentru pace lui Barack Obama în 2009, premiul reprezintă o mândrie națională pentru Suedia.

Documentul manuscris, a cărui valoare nu a fost comunicată de Fundația Nobel, va fi expus cel puțin până la sfârșitul lunii mai.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 643: Miniștrii de externe din NATO se reunesc pentru a discuta despre războiul din Ucraina și tensiunile Serbia – Kosovo

Miniştrii de externe din NATO se reunesc începând de astăzi la Bruxelles pentru a discuta diferite chestiuni de securitate, printre care războiul Rusiei împotriva...

Cătălin Drulă: Dosarul privind achiziția de vaccinuri este „ cel mai mare malpraxis judiciar”

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni că dosarul privind achiziţia de vaccinuri este „ cel mai mare malpraxis judiciar" pe care l-a văzut...

Maroc: Un internaut a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru ofensă adusă regelui

O curte de apel din Maroc l-a condamnat luni pe un internaut la trei ani de închisoare pentru ofensă adusă regelui, după ce acesta...
Ultima oră
Pe aceeași temă