23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialTeroare în Segarcea. Zeci de persoane ar putea fi infectate cu HIV...

Teroare în Segarcea. Zeci de persoane ar putea fi infectate cu HIV din cauza unui tânăr

Zeci de persoane din Segarcea, județul Dolj, ar putea fi infectate cu virusul HIV din cauza unui tânăr de 28 de ani care a întreținut relații sexuale cu mai multe fete fără să le spună că este bolnav. Tânărul a murit în urmă cu câteva zile, iar la autopsie autoritățile au aflat că acesta era infectat cu virusul HIV.

Prefectura Dolj a cerut DSP declanșarea unei anchete la Segarcea, pentru a se stabili câte persoane au fost infectate cu HIV de către tânărul care a murit, în paralel Poliția verificând dacă bărbatul a încercat în mod voit să transmită virusul și dacă familia lui știa despre boală.

“Prefectul Dolj s-a autosesizat în această dimineaţă şi a luat legătura cu Direcţia de Sănătate Publică Dolj şi a solicitat să facă o anchetă şi să meargă la Segarcea pentru a analiza această situaţie. Trebuie luată legătura cu medicul de familie, să se discute cu cei de la spitalul din Segarcea, astfel încât să se clarifice aceste dubii. Cei din spital au destule teste prin care să verifice prezenţa acestui virus”, a declarat Camelia Cazacu, ofiţer de realţii cu presa al Prefecturii Dolj.

La rândul lor, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj spun că până în prezent nu au primit nicio sesizare din mediul medical din Segarcea cu privire la posibilitatea ca virusul HIV să fi fost transmis de către bărbat altor tineri.

“Nu am primit până în momentul nicio sesizare din partea niciunei unităţi sau persoane. Orice persoană care are relaţii sexuale cu persoane necunoscute sau mai puţin cunoscute este obligată să se protejeze. Orice persoană care a avut un contact sexual neprotejat are obligaţia morală faţă de prorpia persoană de a se duce şi a face o testare. Numai testare poate pune diagnosticul cu HIV”, a declarat Narcisa Dinică, purtător de cuvânt DSP Dolj.

Între timp, zeci de tineri din localitatea Segarcea aşteaptă rezultatele analizelor pentru a afla dacă au fost infectați cu virusul HIV, majoritatea acestora apelând la clinici particulare din Craiova.

“La policlinica noastră a crescut numărul de cereri pentru testele HIV, iar majoritatea cererilor au venit dinspre tineri şi din localitatea Segarcea, asta numai în ultimele două săptămâni”, a declarat Nicolae Dura, reprezentantul unei clinici particulare din Craiova.

De asemenea, Poliția Dolj verifică dacă tânărul cu HIV a încercat în mod voit să transmită virusul și dacă persoane aspropiate acestuia știau despre boală.

“S-a declanşat o anchetă cu privire la stabilirea cu exactitate a elementelor constitutive ale infracţiunii de transmitere a sindromului imuno-deficitar în mod voit, pentru a se vedea dacă tânărul a transmis virusul fie voit, fie din culpă altor persoane, iar ancheta va stabili dacă în urma contactelor sexuale s-au infestat alte persoane. Orice persoană care are cunoştiinţă de săvârşirea unei infracţiuni are obligaţia să anuţe unitatea de poliţie. În situaţia în care vor fi descoperite persoane care aveau cunoştiinţă că tânărul ar fi încercat în mod voit sau din culpă să transmită acest sindrom, atunci se vor lua măsurile legale faţă de aceste persoane. Se vor lua măsurile legale împotriva mamei tânărului, dacă aceasta a avut cunoştiinţă că fiul său a transmis virusul altor persoane, în mod voit sau din culpă,“ a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Poliției Dolj, Alin Apostol.

Tânărul de 28 de ani a murit în urmă cu câteva zile, iar ulterior autoritățile au aflat că acesta era infectat cu virusul HIV și ar fi întreținut relații sexuale cu mai multe tinere din oraşul Segarcea, care, la rândul lor, ar fi putut transmite apoi boala.

“Eu am avertizat, dar din momentul în care s-a zis să nu mai zic nimic, nu am am zis nimic. Eu nu sunt surprins, pentru că el frecventa mult femeile”, a declarat Cornel Stanciu, medicul de familie al tânărului.

La rândul său, primarul orașului, Nicolae Popa, spunea că tânărul era infectat cu HIV de trei ani și jumătate și că ”întreaga comunitate este stupefiată”.

“E o situaţie delicată acum, că s-a aflat că acest tânăr care a murit şi care se pare că era purtător de HIV a avut relaţii sexual cu mai multe fete şi ar fi avut colegi care sunt acum poate într-o situaţie ca el. Totul este confidenţial, însă, noi nu ştim care este situaţia. Eu cred că de vină este familia, pentru că familia ştia că acest virus îl are de la trei ani şi jumătate. Când veneau pe la el prieteni, ar fi trebuit să explice că băiatul este purtător de o boală și ar fi de evitat anumite lucruri. Întreaga comunitatea este stupefiată”, afirma primarul din Segarcea.

Potrivit autorităților locale, în ultimele zile, după ce au aflat că tânărul decedat era infectat cu HIV, câteva zeci de tineri din oraș au mers la diverse laboratoare medicale pentru a-și face analize. Pacienţii care fac testele HIV beneficiează de confidenţialitatea medic-pacient, ca și persoanele care sunt purtătoare ale acestui virus.

Cele mai citite

Creșteri de salarii fără număr pentru subordonații lui Grindeanu!

Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, a descoperit că în ograda sa există o instituție care are nevoie de o creștere consistentă a...

Stațiunea MAMAIA, cea mai bună stațiune de pe litoral. Premiu special la Gala Destinația Anului 2024

Stațiunea MAMAIA a luat premiu special pentru cea mai bună stațiune de pe litoral, distincție care a fost oferită de Mihai Barsan, Președintele Consiliului...

Trei țări europene recunosc statul Palestina, provocând nemulțumirea Israelului

Încă trei țări europene - Spania, Republica Irlanda și Norvegia - au luat decizia să recunoască statul Palestina, provocând nemulțumirea statului Israel. Teoretic, statul Palestina,...
Ultima oră
Pe aceeași temă