Tenisul de masă constănţean nu încetează să surprindă. După ce a dezamăgit la Campionatul European şi la turneul Croatia Open de la Varazdin, elevul de la LPS Nicolae Rotaru, Cristi Pletea, a făcut în această săptămână un rezultat istoric: locul 1 la concursul Top 10 Europa. Este cel mai important turneu al cadeţilor la nivel continental, cel mai dur ca desfăşurare şi, probabil, cea mai bună oglindă a valorii efective a jucătorilor, astfel că succesul lui Pletea este unul uriaş.
O șansă mare
“Cristi şi Rareş (Şipoş – n.r.) au o mare şansă acum. Faptul că joacă în Super Liga de seniori este un avantaj uriaş pentru ei şi veţi vedea curând o creştere majoră în jocul lor. În Vest, dacă nu ai bani, nu joci cu vedetele, ori la noi joci cu ele zi de zi. Şi nu discutăm de antrenamentele celebre de la noi de la LPS, ci de campionat, acolo unde aceşti puşti au şansa să se bată de la egal la egal cu seniori consacraţi”, decreta înaintea CE Andrei Filimon, antrenor, mentor, coleg de cameră şi antrenament, cu Pleta şi Şipoş, dar, mai ales, legendă vie şi prieten cu cei doi puşti care formează inima formaţiei Top Spin 08 Constanţa.
Meciuri pe muchie
Şi în acest weekend, Pletea a reuşit să facă surpriza, câştigând o competiţie majoră chiar pe terenul a doi dintre marii rivali la medaliile oferite cadeţilor şi, mai ales, în faţa echipierului său, Rareş Şipoş. Timp de trei zile, Cristi a adunat şapte succese şi două eşecuri, a avut meciuri pe muchie de cuţit şi meciuri mai lejere, dar a câştigat, aşa cum chiar el crede, datorită puterii mentale de care a dat dovadă.
N-a fost uşor însă. Pletea a început mai slab în Franţa şi a avut parte de noroc la tragerea la sorţi a primei zile, pentru că a picat cu Şipoş, jucător care a fost nevoit să suporte aceleaşi condiţii spartane de transport ca el, şi care s-a refăcut mai greu după drumul aventuros.
Oboseala, principala problemă
“Nu am fost deloc mulţumit de felul în care am jucat în prima zi de competiţie. Problema a fost oboseala. Am mers numai cu maşina şi 3.000 de kilometri s-au simţit. A doua zi, Putuntică m-a împins până în setul 7 pe care l-am câştigat cu 11-9, dar a fost ca un balon de oxigen pentru că mi-a oferit energia să îi bat pe Engemann şi Abuşev”, a declarat campionul despre primele două zile de concurs, unele care ar fi trebuit să fie doar de acomodare, dacă aceşti sportivi ar fi sprijiniţi financiar corespunzător.
În ziua 3, Pletea a intrat de pe poziţia de lider, la setaveraj, şi nu a mai coborât de pe primul loc.
A deschis seria cu un meci nebun în faţa danezului Dilling (4-3) şi a continuat cu un meci excelent contra francezului Irvin Bertrand, cel care îi răpise şansa unei medalii la Campionatul European. Cristi s-a impus cu 4-3, la 15 în setul decisiv, şi după ce a revenit de la 0-1, 1-2 şi 2-3, succesul făcându-l să reacţioneze: “M-am răzbunat!”.
Ultimul meci, 0-4 cu un alt francez, Nolan Givone, nu mai conta decât pentru statistici, Cristi fiind deja câştigător matematic al trofeului pus în joc, al patrulea major anul acesta, an în care a şi ajuns pe primul loc mondial la cadeţi.
Şipoş, dezamăgit
Constănţean prin “adopţie”, clujean la origini, Rareş Şipoş a fost dezamăgirea turneului de la Tours. Elevul lui Andrei Filimon, triplu campion european, a evoluat slab şi neconvingător în Franţa, deşi reuşise un record uluitor în turul Super Ligii de seniori: 15-1. Mingile noi, adversarii redutabili şi drumul extrem de lung şi obositor şi-au spus toate cuvântul, iar rezultatul a fost doar un loc 6, modest din toate punctele de vedere.
“Nu ştiu ce este cu mine. Nu-mi pot regăsi jocul de două săptămâni încoace. Noile mingi sunt o problemă pentru mine. Avem nevoie de mai multă forţă în joc şi simt nevoia de antrenamente fizice pentru a-mi îmbunătăţi această calitate. Am avut o vară lungă, cu multe experienţe frumoase, dar de ceva timp nu mă mai simt în formă. De la eşecul din Croaţia am simţit că nu mai fac faţă, dar sunt sigur că voi reveni rapid în vârf”, a declarat şi campionul european.
ANIVERSARE
Ziua de naștere, sărbătorită la concurs
Cei doi puşti au fost însoţiţi în Franţa de către antrenorul emerit Viorel Filimon, cel care şi-a serbat ziua de naştere sâmbătă, într-un loc devenit prea familiar: la concurs. Alături de ei au mai mers la Tours Andrea Dragoman, care a cucerit titlul la cadete, Bernadett Nalint, a noua la junioare şi Adina Diaconu, care a terminat a doua la cadete.
Cristi Pletea a reușit un rezultat istoric în Croația