14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialTelefoanele Android - noul paradis al viruşilor şi problemelor de securitate

Telefoanele Android – noul paradis al viruşilor şi problemelor de securitate

Un raport recent, publicat de Juniper Networks, o companie ce oferă servicii de securitate, arată cum Android a devenit cea mai populară ţintă dintre toate platformele de telefonie mobilă, pentru creatorii de viruşi şi alte forme de malware. Aparent, din Iulie până în Noiembrie 2011, numărul de ameninţări de securitate a crescut cu 472%. Aceasă creştere alarmantă, este cea mai mare din istoria platformei Android. Nu numai numărul absolut al atacurilor de securitate a crescut cât şi diversitatea lor. De exemplu, unii viruşi de Android trimit SMS-uri contra cost, fără acordul utilizatorului, la anumite numere cu plată, ce îmbogăţesc pe cei care au creat virusul respectiv. Altele încearcă să acceseze şi să fure datele personale şi financiare din contul Google folosit pe telefonul mobil, pentru a fi folosite ulterior în scopuri oneroase.

Cum ne protejăm?

Din fericire există suficient de multe opţiuni. AV-Comparatives, o organizaţie independentă ce evaluează eficacitatea soluţiilor de securitate, a publicat un raport  cu rezultatele testelor efectuate de ei,  ale celor mai populare soluţii de securitate existente la ora actuală. Raportul arată că există suficiente soluţii ce vă pot securiza eficient telefonul, unele dintre ele fiind gratuite. Soluţiile recomandate de ei sunt: Kaspersky Mobile Security, Webroot Mobile Security, F-Secure Mobile Security şi ESET Mobile Security.

Din testele lor lipseşte totuşi Bitdefender, renumitul producător român de soluţii de securitate. Din fericire am testat personal soluţia lor, Bitdefender Mobile Security, şi o pot recomanda cu căldură, ca fiind demnă de luat în considerare, chiar dacă este încă în stadiul de dezvoltare BETA. Aplicaţia este nu numai foarte eficientă cât şi gratuită. În cele 30 de zile de când o folosesc, m-a ajutat să îmi păstrez telefonul în siguranţă.

Feriţi-vă de soluţiile gratuite de securitate

Un alt raport interesant, publicat de AV-Test (o altă organizaţie independentă, similară AV-Comparatives) arată faptul că multe din soluţiile de securitate gratuite şi cu un număr mare de utilizatori pe Android Market, sunt de fapt ţepe – soluţii ineficiente ce nu detectează cu adevărat viruşi şi alte probleme de securitate.

Recomandarea lor, ca şi a mea, este să fiţi atenţi atunci când vă alegeţi soluţia de securitate pentru telefonul dumneavoastră. Cel mai sigur este să foloşiţi soluţii oferite de producători consacraţi în lumea PC-urilor, precum: Bitdefender, ESET ori Webroot. Din fericire aceşti producători oferă şi soluţii gratuite pentru cei care nu îşi permit să plătească pentru securizarea telefonului lor.

Despre autor: Ciprian Rusen este blogger şi autor de carte cu experienţă în lumea IT. Articolele lui despre tehnologie pot fi urmărite şi pe site-ul 7 Tutorials.

Cele mai citite

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

Israelul face un abuz grav asupra Associated Press: i-a închis transmisiunea în direct a acesteia pe tema evenimentelor din Fâşia Gaza

Associated Press a anunţat că oficiali israelieni au confiscat o cameră video şi echipament de emisie aparţinând agenţiei de presă şi au închis transmisiunea...

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...
Ultima oră
Pe aceeași temă