27.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialTăriceanu, Paleologu şi Haşotti, decoraţi de Regele Mihai

Tăriceanu, Paleologu şi Haşotti, decoraţi de Regele Mihai

Regele Mihai a acordat, vineri, la Palatul Elisabeta, decoraţii ale Casei Regale a României mai multor personalităţi din viaţa culturală, politică şi diplomatică, în cadrul evenimentelor organizate în jurul Zilei Regelui (10 mai), informează Mediafax.

Astfel, directorul Operei Naţionale Bucureşti, Cătălin Ionescu-Arbore, senatorul Puiu Haşotti şi deputatul Theodor Paleologu au primit Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate. Pictorul Ştefan Câlţia, ambasadorul Republicii Cehe în România, Jiří Šitler, şi ambasadorul Spaniei în România, Estanislao de Grandes Pascual, au primit Crucea Casei Regale a României. Totodată, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu şi academicianul Cristian Hera au primit Decoraţia Regală “Nihil Sine Deo”.

Distincţiile au fost înmânate de Regele Mihai, în timp ce Principesa Margareta şi Principele Radu au asistat la eveniment, iar cei decoraţi au fost poftiţi apoi la o recepţie privată alături de Familia Regală.

La ieşirea din Palatul Elisabeta, unii dintre cei decoraţi au făcut şi declaraţii presei.

Pictorul Ştefan Câlţia a spus: “Să te întâlneşti cu regele tău, cu istoria, cu viitorul e un lucru extraordinar”. “Sunt foarte emoţionat. Dacă cumva aţi fost şi ieri la acea sărbătoare legată de Ziua Independenţei, de Ziua Regatului, aţi putut întâlni oameni din toată ţara, care îşi zâmbeau, se priveau frumos şi parcă eram într-o altă Românie. De fapt, era România pe care o visăm şi pe care ne-o dorim. Trăiască Regele!”, a spus Ştefan Câlţia.

La rândul său, academicianul Cristian Hera a declarat că distincţia primită îl onorează, dar îl şi obligă, pentru că, “la o anumită vârstă, trebuie să ai nişte forţe suplimentare pentru a te dedica activităţii viitoare”, a spus academicianul.

Pe de altă parte, Călin Popescu-Tăriceanu a spus că momentul a fost emoţionant şi onorant, pentru că Familia Regală l-a decorat cu cea mai înaltă distincţie, ca o recunoaştere pentru eforturile pe care le-a depus. “Acest moment solemn sigur că este unic şi prin modul în care este organizată ceremonia, foarte sobră, foarte simplă, dar şi pentru faptul că am fost astăzi alături de oameni care reprezintă ceva în societatea românească de astăzi, prin profilul lor profesional, politic sau moral, şi de aceea mă simt în egală măsură extrem de onorat să fiu alături de ei”, a spus Tăriceanu.

Fostul premier a venit la ceremonie însoţit de mama sa, explicându-le jurnaliştilor că aceasta este “în preajma sărbătoririi vârstei de 90 de ani”. “Este din aceeaşi generaţie cu Majestatea Sa Regele. (…) Toată tinereţea ei a fost marcată de viaţa sub coroana României. (…) Regele a reprezentat pentru generaţia lor un adevărat model de moralitate, de verticalitate, de curaj, de perseverenţă”, a precizat Tăriceanu.

El a mai spus că mama sa şi-a dorit foarte mult să fie prezentă la această ceremonie, iar el s-a bucurat să-i poată oferi un astfel de moment.

La rândul său, Theodor Paleologu a venit însoţit de fiul său adolescent, Mihai, iar presa l-a întrebat mai întâi pe acesta din urmă cât de onorat s-a simţit când şi-a văzut tatăl dând mâna cu regele. “Este foarte emoţionant să fiu aici, pentru că îl studiez şi la istorie pe rege. Pe mine m-a impresionat totul şi, bineînţeles, sunt extrem de mândru de el (de tatăl său, n.r.)”, a spus Mihai.

Paleologu i-a spus, totodată, că bunicul său, Alexandru Paleologu, a decedat cu regretul de a nu muri în regat, Mihai comentând că din acest motiv bunicul său şi-a pierdut funcţia de ambasador.

Paleologu a spus la rândul său că momentul a fost unul extrem de emoţionat, pentru că în această zi se gândeşte şi la tatăl său, “primul monarhist declarat din România, după ’89”. “Şi faptul că este Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate e un plus în ochii mei, pentru că e vorba de o legătură directă cu persoana regelui, e o medalie instituită de Regele Mihai, nu e o decoraţie moştenită de la predecesorii săi”, a spus Paleologu.

La rândul său, Puiu Haşotti a spus că a fost foarte emoţionat şi că este una dintre cele mai importante zile din viaţa lui. El s-a declarat totodată impresionat de protocolul şi de prezenţa regelui, “care emană multă căldură, nobleţe şi care reprezintă istoria României de fapt”.

La remarca unui jurnalist că au fost aduse foarte multe laude la adresa sa înainte de decernarea decoraţiei, Haşotti a răspuns: “(Laude, n.r.) care mă onorează de nu vă puteţi imagina. Dar ceea ce spune Majestatea Sa eu nu am dreptul să comentez”.

Cele mai citite

Acord de principiu al statelor UE, pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat "acordul de principiu" cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica...

Cristian Diaconescu susținut la Președinția României de un partid surpriză

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, este disperat după imagine și funcții, fapt care este în căutare de susținători pentru a candida la...

Liderii G7 avertizează dur China să nu mai sprijine Rusia: “permite” războiul acesteia în Ucraina

Sprijinul acordat de China Rusiei "permite" războiul acesteia în Ucraina, au avertizat vineri liderii celor mai avansate economii ale lumii, într-o înăsprire a tonului...
Ultima oră
Pe aceeași temă