“Votul Parlamentului in cazul presedintelui Traian Basescu, un drept constitutional al Legislativului, presupune incheierea procesului de suspendare”, a declarat premierul Tariceanu, care i-a cerut sefului statului sa isi respecte decizia de a demisiona si de a intrerupe contactul cu institutiile. El a aratat ca, in mod normal, votul Parlamentului ar fi trebuit urmat de un referendum privind demisia lui Basescu, lucru inutil deoarece seful statului si-a anuntat deja intentia de a demisiona. Premierul a amintit ca, potrivit legii, Guvernul poate organiza in termen de trei luni alegerile pentru un nou presedinte, in cazul postului vacant.
“Este dreptul constitutional al Parlamentului sa decida suspendarea presedintelui Romaniei. Parlamentul are dreptul constitutional de a-l demite pe presedinte, deci orice declaratie a lui Traian Basescu care contine contrariul este falsa si neavenita. Procesul de suspendare s-a incheiat”, a spus Tariceanu.
El a reluat ideea ca presedintele Basescu nu mai are dreptul moral de a candida pentru un nou mandat.
"Ca politician, eu interpretez demisia lui Basescu ca pe o recunoastere a propriilor erori si ca o recunoastere involuntara a faptului ca nu mai are dreptul moral sa mai candideze pentru un nou mandat. Indiferent daca va mai candida sau nu, il anunt ca viitoarea campanie electorala incepe peste 2 luni. Pana atunci, ma astept ca Traian Basescu si ceilalti potentiali candidati sa respecte legile acestei tari si sa nu intre de pe acum in campanie electorala", a spus Tariceanu. El i-a asigurat pe romani ca actualul Guvern va continua sa-si concentreze eforturile pentru a atinge obiective europene si sa lupte pentru interesele romanesti in cadrul UE. Premierul a apreciat ca romanii au o sansa istorica de a trai prosper in Uniunea Europeana, iar clasa politica are datoria de a actiona pentru a implini acest deziderat si de a abandona razboiul politic.