16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialTariceanu: Europa de Sud-Est, prea mult timp un subiect pentru stirile cu...

Tariceanu: Europa de Sud-Est, prea mult timp un subiect pentru stirile cu tenta negativa

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, sambata, in discursul sustinut la Summit-ului 'Nou Sud al Europei', care se desfasoara in Dubrovnik (Croatia), ca Balcanii de Vest nu trebuie priviti ca o regiune omogena, tarile din zona fiind in diferite stadii de transformare democratica, transmite Rompres.

"Europa de Sud-Est a constituit, poate pentru prea mult timp, un subiect pentru stirile cu tenta negativa. Cu timpul, insa, in aceasta regiune s-a dezvoltat o cultura a cooperarii si au fost promovate reformele. Legaturile europene si euro-atlantice au devenit mai vizibile si tarile din regiune au inceput sa isi planifice viitorul in cadrul unei Europe unite si libere. Astfel, s-a nascut o noua Europa de Sud-Est", a apreciat Tariceanu.

El a subliniat, insa, ca acest proces de profunda transformare, inca nefinalizat, a presupus actiunea concertata si vointa politica puternica a liderilor vizionari din regiune.

Premierul Tariceanu a aratat ca "Romania a invatat din propria ei experienta cat de dificil este sa lupte cu fantomele trecutului si sa schimbe mentalitatea populatiei".

"Infiintarea institutiilor democratice, promovarea domniei legii si a economiei de piata, reformarea administratiei, lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate sunt doar cativa din pasii necesari pe care tarile din aceasta regiune trebuie sa ii faca pentru modernizare", a subliniat seful Executivului.

Tariceanu a mentionat ca viitorul regiunii va depinde de doua tipuri de evolutie interconectate: cea interna si cea regionala.

In ceea ce priveste Alianta Nord-Atlantica, premierul a aratat ca, in calitate de stat aflat la granita estica a NATO, Romania are interesul ca organizatia sa fie una puternica si unita.

"Eforturile diplomatice ale Romaniei au fost directionate spre concentrarea intereselor geostrategice ale NATO catre estul si sudul Europei. In acelasi timp, ca stat aflat la limita estica a Europei, Romania este locul potrivit in care pot fi enuntate angajamentele Aliantei in ceea ce priveste reformele in zona si consolidarea cooperarii cu Rusia", a declarat premierul Tariceanu.

Premierul si-a exprimat speranta ca la Summitul NATO de la Bucuresti sa fie inregistrate progrese semnificative in ceea ce priveste implementarea proiectelor ambitioase lansate la Summitul de la Riga, din 2006, precum politica portilor deschise – largirea Aliantei si relatiile cu statele din Balcanii de Vest si din regiunea Marii Negre -, securitatea energetica, rolul Aliantei in Kosovo si in Afganistan, cooperarea cu UE si cu ONU, dar si scutul antiracheta.

Tariceanu a amintit ca, la Riga, sefii de state si de guverne din NATO au declarat ca, la Summit-ul din 2008, Alianta va lansa invitatia de aderare la organizatie pentru acele tari care indeplinesc standardele cerute si care pot contribui la securitatea si stabilitatea euro-atlantica.

"Calitatea de membru NATO nu aduce numai beneficii, ci si responsabilitati. Participarea tarilor din zona la actiunile NATO reprezinta o contributie importanta pentru securitatea globala si pentru prosperitate", a subliniat premierul.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...
Ultima oră
Pe aceeași temă