19.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialSUCEAVA: Loial cere insolventa firmei Cominco

SUCEAVA: Loial cere insolventa firmei Cominco

După ce a preluat în subantrepriză de la Cominco lucrări de restaurare a unor lăcaşuri de cult, cu bani europeni, SC Loial Impex SRL a rămas cu buza umflată.

Cominco Bucovina SA – Sucursala de mecanizare Frasin – a înhăţat banii europeni dar nu şi-a plătit subantreprenorul care acum a cerut Tribunalului deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva societăţii Cominco n Loial trebuie să aştepte la rând fiindcă de la începutul anului, cel puţin şase parteneri de afaceri ai SC Cominco Bucovina au cerut insolvenţa acesteia. Dosarele s-au conexat şi primul termen este stabilit abia în ianuarie anul viitor n insolvenţa Cominco este cerută pentru motive dintre cele mai diverse – nu şi-a onorat obligaţiile către Apele Române pentru prundişul exploatat din albii, nu a plătit produse de mezelărie câte furnizorii magazinelor proprii, nu a plătit ratele la leasing pentru utilajele preluate etc.

SC Cominco SA este pe cale să devină cea mai cunoscută firmă locală, nu din punctul de vedere al performanţelor economice ci din acela al numărului de cereri de deschidere a procedurilor de insolvenţă depuse la Tribunalul Suceava. Cel puţin şase asemenea cereri au fost depuse în ultimul an, de către agenţi economici cu care a colaborat, de la firme care au angajat lucrări în subantrepriză până la societăţi de leasing de la care a preluat utilaje.

Cel mai nou dosar prin care se cere deschiderea procedurii de insolvenţă vine din partea SC Loial Impex SRL Suceava, firmă specializată pe instalaţii electrice a cărei patron este Sorin Iacob.
în cadrul unui proiect cu finanţări europene, care viza reabilitarea de spaţii aparţinând unor lăcaşuri de cult din judeţul Suceava, Cominco SA a dat în subantrepriză lucrările de reabilitare a instalaţiei electrice. Acestea au fost efectuate însă titularul de proiect – Cominco Frasin, a uitat să le plătească. “Este vorba despre o sumă de 55.000 de lei. Am finalizat lucrările în 2010 iar scadenţa a fost prevăzută pentru luna ianuarie a anului 2011. Suma respectivă nu s-a încasat nici până astăzi”, a declarat directorul SC Loial Impex SRL Suceava, Ioan Brăescu. Managerul firmei care a cerut insolvenţa SC Cominco SA a spus că s-au făcut toate demersurile pentru a se rezolva pe cale amiabilă această problemă însă nu s-a reuşit recuperarea banilor, unica soluţie rămasă la dispoziţia creditorului fiind recuperarea prin instanţă a sumei în discuţie.

Dosarele de insolvenţă de la Cominco au fost conexate

Cererea de deschidere a procedurii insolvenţei înaintată de SC Loial Impex SRL împotriva SC Cominco Bucovina – Sucursala de Mecanizare Frasin, vine în continuarea unui lung şir de solicitări identice venite de la felurite firme – parteneri de afaceri ai Cominco Bucovina.
De la produse alimentare la utilaje, de la lucrări date în subantrepriză la credite bancare, firma din Frasin a reuşit să acumuleze, în scurtă vreme, datorii de miliarde de lei vechi. Avalanşa de dosare de insolvenţă pe numele SC Cominco Bucovina care s-au adunat la instanţa suceveană au fost în bună parte comasate.

O soluţie din data de 8 noiembrie a.c., a Tribunalului Suceava, arată că “având în vedere că, aşa cum rezultă din referatul depus la dosar la fila 38, pe rolul Tribunalului Suceava – Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, sunt înregistrate mai multe dosare având acelaşi obiect şi privind pe aceiaşi debitoare, respectiv: 4195/86/2011, 6501/86/2011, 6666/86/2011 şi 6667/86/2011, conexează prezenta cauză la dosar 4195/86/2011.
Instanţa arată şi cine sunt noii solicitanţi de deschidere a procedurii insolvenţei pentru SC Cominco Bucovina SA. Astfel, în dosarul 6667 /86/ 2011, înscris la Tribunalul Suceava în data de 8 iunie a.c., se solicită deschiderea procedurii insolvenţei de către UNICREDIT LEASING CORPORATION IFN SA şi UNICREDIT LEASING CORPORATION IFN SA. Un alt dosar de insolvenţă cu numărul având aceiaşi titulari a fost de asemenea conexat la dosarul 6501/86/2011ulterior reconexat la dosarul 4195/86/2011 al Tribunalului Suceava.
Acest ultim dosar a fost iniţiat de către Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Siret în primăvara acestui an, toate cererile de deschidere a procedurii insolvenţei fiind conexate acestuia, privind procedura reorganizării şi falimentului

Cominco Frasin a beneficiat şi de o clemenţă din partea instanţei, până după revelion. Pentru conexările dosarelor anterioare celui care a fost depus la Loial Impex SRL, s-a fixat termen pentru judecarea cauzei la data de 31 ianuarie 2012. Dosarul Loial versus Cominco are termen pe data de 29 noiembrie a.c.

Insolvenţe cerute pentru datorii totale de peste 2,5 miliarde de lei vechi

în vara acestui an, în decurs de câteva săptămâni au fost depuse pe numele firmei Cominco SA – sucursala Frasin, trei solicitări de deschidere a procedurii insolvenţei. Una de la SC ESPINA România Prod Impex SRL, care a cerut insolvenţa firmei pentru datorii de peste 800 de milioane de lei vechi, pentru neplata unor produse de mezelărie, alta de la SC General Serv Electro Construct SRL Iaşi care a cerut cere insolvenţa pentru neplata unor produse petroliere în valoare de 570 de milioane de lei vechi în vreme ce Apele Române au cerut insolvenţa afacerii Cominco pentru prundişuri exploatate din albii în sumă de 546 milioane de lei vechi.

Cea mai surprinzătoare cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă a venit atunci pentru SC Cominco Bucovina SA Frasin din partea SC ESPINA România Prod Impex SRL care nu a încasat începând din data de 2 septembrie anul trecut contravaloarea a 18 facturi în sumă totală de 837 milioane de lei vechi pentru jambon, bacon, mozzarella, ruladă de bacon, şuncă rustică şi alte produse Pentru că nu a denumit corect firma cu care a avut relaţii comerciale, ESPINA a fost trimisă înapoi de către judecătorii Tribunalului Suceava ce se ocupă de procedurile de faliment.

SC General Serv Electro Construct SRL Iaşi a cerut deschiderea insolvenţei pentru un debit de 575 de milioane de lei vechi pe numele SC Cominco SA Sucursala Frasin. “Societatea se află în stare de insolvenţă pentru că, deşi i-am pus în vedere debitorului întârzierile mari la plată şi că trebuie să-şi onoreze obligaţiilea sumate, acesta nu a plătit, rezultând că este în imposibilitate de a plăti”, se arată în cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă formulată de firma ieşeană.

în luna aprilie, Autoritatea Naţională Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Siret, a depus la Tribunalul Suceava o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei la SC Cominco Sucursala Frasin pentru datorii totale de 546 de milioane de lei vechi, reprezentând contravaloarea a 11 facturi pentru nisip şi pietriş exploatat din albiile râurilor din judeţ, în cadrul abonamentului datând din anul 2010. Creditorii SC Cominco SA Sucursala Frasin au acum prilejul să se adune în jurul dosarului unic de insolvenţă, care îl are ca titular Autoritatea Naţională Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Siret, cu numărul 4195/86/2011.
în total sumele pentru care s-au depus cereri de deschidere a procedurii de insolvenţă, inclusiv cele revendicate de SC Loial Impex SRL depăşesc cu puţin 3 miliarde de lei vechi. O sumă nu mare, pentru o firmă cu pretenţii. Faptul că aceste datorii nu au putut fi achitate, pune un mare semn de întrebare asupra modului în care managerii SC Cominco SA Sucursala Frasin vor putea gestiona activitatea firmei în perioada următoare.

21 de miliarde de lei vechi, confiscaţi de la Cominco Frasin de vameşi în luna martie a acestui an
în luna martie a acestui an, Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi a aplicat firmei Cominco – sucursala Frasin, o amendă de 50.000 de lei (500 de milioane de lei vechi, n.r.) şi a dispus confiscarea unei sume totale de peste 2,1 milioane de lei ( 21 miliarde de lei vechi, n.r.), bani rezultaţi din afaceri necurate cu carburanţi.
încă din primăvară, ziarul Obiectiv arăta că în ultimii ani afacerea Cominco s-a extins, cu sprijinul politic al tuturo celor aflaţi la putere, în timp, firma mamă de la Frasin devenind o biată sucursală a SC Cominco SA, cu sediul în Bucureşti. Sub toate regimurile politice, structura Cominco a supravieţuit, axându-se pe lucrări finanţate din bani europeni. în urma unei asemenea afaceri, patronul firmelor Cominco, Gheorghe Gemănar, a intrat în atenţia DNA şi a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie.

Anul acesta, lucrurile s-au încurcat. Astfel, în luna martie, ispectorii vamali din cadrul echipelor mobile de la Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Suceava au aplicat firmei o amendă de 50.000 lei şi au confiscat contravaloarea a 502.511 litri produse energetice, respectiv 2.145.426 lei, pentru comecializarea ilegală de benzină şi motorină.

„În urma verificărilor efectuate s-a constatat că în perioada 24.11.2009 – 25.01.2011 societatea a comercializat en gros, cu şi fără depozitare prealabilă în rezervoarele proprii, cantitatea de 2.722 litri benzină şi 499.789 litri motorină, în valoare totală de 2.145.426 lei – 13.415 lei-benzină şi 2.132.011 lei-motorină, fără a deţine atestatele privitoare la comercializarea en gros de produse energetice” se arăta atunci într-un comunicat de presă al structurilor vamale. Ancheta este încă în derulare.

 

Cele mai citite

Cum să controlezi veniturile și cheltuielile companiei tale? 5 sfaturi utile

Controlul veniturilor și al cheltuielilor de business trebuie să reprezinte o prioritate pe agenda oricărui manager. Pentru ca analiza datelor financiare să se transforme...

Zeci de mii de firme au ,,dispărut” de la începutul anului, potrivit datelor oficiale

Un număr de 32.626 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele patru luni din 2024, cu peste 44% mai multe comparativ...

Sebastian Burduja: Consultare publică pentru Strategia Energetică a României 2025-2035

Sebastian Burduja a anunțat pe 14 iunie că Ministerul Energiei a lansat în consultare publică proiectul Strategiei Energetice a României pentru perioada 2025-2035, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă