20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Trump: „Este prea devreme să discutăm despre sancțiunile asupra Rusiei”. Theresa...

UPDATE. Trump: „Este prea devreme să discutăm despre sancțiunile asupra Rusiei”. Theresa May și Donald Trump își reafirmă100% angajamentul față de NATO.

Update 21.15
În conferința de presă de după întâlnirea cu premierul britanic, Theresa May, avută la Casa Albă, președintele Donald Trump a evitat să răspundă întrebărilor reporterilor dacă va ridica sau nu sancțiunile asupra Rusiei. „Este prea devreme să discutăm despre asta”, a spus Trump. Președintele american a subliniat că are relații foarte bune cu Rusia și China, ceea ce „este un lucru pozitiv, nu negativ”. Însă Theresa May a rămas pe poziția continuării sancțiunilor.
„Am fost foarte clari că vrem să vedem implementat Acordul de la Minsk”, adăugând că sancțiunile vor continua până se va respecta total acordul.
În privința relațiilor comerciale dintre cele două țări, premierul britanic a spus că un acord bilateral „va fi în interesul celor două națiuni”, iar Trump a precizat că negocierile vor demara „repede”.

 

Update 21.00

De la începutul întâlnirii dintre premierul britanic, Theresa May, și președintele american, Donald Trump, cei doi și-au reafirmat angajamentul față de NATO. „100%”.

 

Update 20.45 
 
Premierul britanic Theresa May i-a transmis președintelui american Donald Trump o invitație pentru o vizită de stat din partea Reginei Elizabeth.

Invitația i-a fost transmisă lui Trump în timpul vizitei Theresei May la Washington și a fost anunțată la o conferință de presă la Casa Albă. Președintele american a acceptat invitația. Vizita președintelui american va fi la sfârșitul acestui an.

 

UPDATE 17.00:  Theresa May, primul lider străin primit la Casa Albă în mandatul lui Donald Trump, a fost și primul lider străin care a ținut vreodată un discurs la întâlnirea anuală a republicanilor, în Philadelphia. Ea a fost aplaudată de vechea gardă republicană în momentul în care a evocat puternica alianța transatlantică dintre Ronald Reagan și Margaret Thatcher în anii '80.

May nu a pierdut prilejul să-l sfătuiască pe președintele american să nu aibă încredere în Vladimir Putin. „Când vine vorba de Rusia, este înțelept să ne amintim exemplul președintelui Reagan, care – în timpul negocierilor cu Mihail Gorbaciov – obișnuia să folosească axioma < încrede-te, dar verifică >”, a spus Theresa May. „Cu Vladimir Putin, sfatul meu este <angajează-te, dar păzește-te>”.

Șefa Executivului britanic a apreciat că SUA și Marea Britanie nu trebuie să intervină în problemele interne ale națiunilor suverane, însă trebuie să-și apere interesele și au obligația de a se menține la conducere în fața noilor provocări globale, cum ar fi conflictul din Siria generator al unei crize umanitare fără precedent, și gruparea jihadistă Statul Islamic.

Mai târziu, în cadrul întâlnirii de o oră de la Casa Albă cu președintele Donald Trump, Theresa May va aduce în discuție noul acord comercial bilateral pe care Marea Britanie îl dorește a intra în vigoare după părăsirea Uniunii Europene, în martie 2019. Donald Trump ar avea la dispoziție trei luni pentru a se decide asupra acordului, ceea ce va permite Marii Britanii să se orienteze în funcție de răspuns. 

În privința Apărării, premierul britanic va insista pe importanța NATO, singura alianță ce poate ține sub control acțiunile Rusiei în estul Europei. Se așteaptă ca cei doi să facă un apel țărilor membre NATO pentru a mări de urgență cheltuielile de apărare până la 2 % din produsul intern brut. Rusia va fi un subiect „fierbinte” a agenda întâlnirii Trump – May.

Merkel și Putin vor vorbi sâmbătă prin telefon

Cancelarul german, Angela Merkel, a programat o discuţie telefonică cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, în care va insista tot pe Rusia. Unele publicații americane au scris că  Trump intenţionează să discute cu Merkel despre o eventuală ridicare a sancţiunilor americane impuse Rusiei. Cancelarul german a repetat în diverse ocazii că, în cazul în care Casa Albă alege să facă acest pas, UE nu o va urma neapărat, ridicarea sancţiunilor europene rămânând legată de punerea în aplicare a acordului de pace de la Minsk.
Preşedintele american, Donald Trump, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au programat tot pentru sâmbătă o conversaţie telefonică, prima discuţie de când Trump a preluat mandatul. Subiectul principal va fi tot sancțiunile impuse Rusiei, dar și cooperarea în lupta cu ISIS în Siria și Irak.


Premierul britanic, Theresa May, este primul lider străin care este primit, vineri, la Casa Albă. Ea și-a pregătit deja discursul la reunirea congresmenilor republicani din Philadelphia, unde este invitată înainte de întâlnirea cu Donald Trump.

May subliniază redescoperirea încrederii între SUA și Marea Britanie, vorbește de o „relație specială“ pe care o vor avea în viitor și mai ales de „oportunitatea de a conduce, împreună, din nou“, lumea. Teresa May are o grea misiune, de a obține o alianță viguroasă cu SUA, necesară după Brexit, în contextul în care Uniunea Europeană nu are de gând să faciliteze procesul de desprindere. Întâlnirea dintre Donald Trump și Teresa May este privită cu interes de liderii lumii, ca pe un test de comportament în fața imprevizibilului Trump, care postează tot pe Twitter, fără „secrete“.

America – prima, UK – a doua

„Legea“ lui Donald Trump, cu care a câștigat campania prezidențială, este „America – pe primul loc“. Teresa May va trebui să obțină de la Trump garanția unui loc doi, în relațiile economice și strategice. Viziunile celor doi diferă total în privința Uniunii Europene și a NATO. May trebuie să-l convingă că atât SUA, cât și Marea Britanie, trebuie să rămână ancorate în responsabilitățile pe care le-au avut, ca un garant al păcii și stabilității în lume. Însă, pe primul loc pentru Teresa May este să obțină un acord comercial bilateral. Iar Marea Britanie are nevoie de un acord care s-o favorizeze, pentru că UE i-a „promis“ un exit greu. În privința politicii economice, Trump a promis un singur lucru: „America first!“ 

Cele mai citite

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

Descoperă beneficiile consumului de produse artizanale

Într-o lume dominată de producția industrială și de alimentele procesate, produsele artizanale reprezintă o răsplată pentru cei care apreciază gustul autentic, calitatea superioară și...

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă