15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialStatus-6, oribila „bombă murdară“ a lui Putin

Status-6, oribila „bombă murdară“ a lui Putin

O reţea TV deţinută de Kremlin a difuzat „accidental“ imaginile unui sistem secret de torpile cu încărcătură nucleară, aflat în curs de dezvoltare în Rusia. Realitate sau bluff?

Filmate în timpul unei reuniuni la Soci a preşedintelui Vladimir Putin cu responsabilii sectorului militar, imaginile au fost difuzate de două canale tv ruse, NTV şi Pervîi Kanal, controlate de stat, dar au fost rapid suprimate, însă Kremlinul a confirmat informaţiile care circulă în media rusă privind această armă secretă.

Citește și:  VIDEO. Eroare sau strategie? Torpilele NUCLEARE rusești au fost DECONSPIRATE într-o emisiune de televiziune

Problema este că nu se ştie da­că este vorba de o armă exis­tentă sau doar de o provocare mediatică vizând ca Occidentul să creadă că preşedintele Putin dispune de o nouă jucărie periculoasă în arsenalul său de război. Dacă totul este adevărat, atunci Rusia este prima ţară care este pe punctul de a intra în posesia unei arme care, deşi nu atât de distructivă ca bomba atomică, ar putea să propage radiaţii letale pe zone largi, care vor deveni de nelocuit. Dacă filmările sunt un fals, ar fi ultimele din lunga listă de înşelăciuni mediatice ale Kremlinului. „Este adevărat că unele date secrete au fost filmate şi transmise pe postul tv, dar au fost suprimate rapid“, declara purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, referindu-se la imaginile misterioase şi adăuga: „Sperăm că aşa ceva nu se va mai repeta“.

Aspectele tehnice ale unui astfel de dispozitiv nu sunt atât de complicate. O bombă murdară este orice muniţie ce conţine explozibili convenţionali înveliţi în materii radioactive. Explodează ca orice muniţie normală, dar fragmentele difuzate sunt iradiate şi deci mult mai periculoase pentru perioade lungi decât cele ale bombelor standard.

Citește și:  O replică la scutul ANTIBALISTIC american. RUSIA face SCUT AERIAN deasupra Mării Negre

Faţă de bombele nucleare, bombele murdare sunt uşor de fabricat şi folosirea lor, deşi foarte provocatoare, este mai puţin susceptibilă să declanşeze Armaghedonul mondial. Dar sunt atât de primejdioase încât, în anii 1970, SUA şi Rusia au fost foarte aproape de a le interzice.

Reuniune la Soci

La 10 noiembrie, în staţiunea Soci de la Marea Neagră, preşedintele rus, Vladimir Putin, a participat la o reuniune cu generalii săi pentru a discuta despre dezvoltarea forţelor strategice ruse. Ocazie pentru preşedinte să se plângă din nou de planurile de apărare anti-rachetă ale SUA şi să avertizeze că Rusia va face orice trebuie pentru păstrarea echilibrului strategic.

Cea mai interesantă parte es­te că o cameră de filmare aparţinând  canalului guvernamental de ştiri, Channel One, se afla în sala unde avea loc reuniunea şi aparent privea accidental peste umărul unui ofiţer care privea un document cu desene şi descria un nou sistem de torpile nucleare, numit Status-6, torpile care vor fi lansate de pe submarine şi a căror dezvoltare este secretă.

Citește și: Rusia, campionul dopajului de stat în sport

 Channel One a difuzat ima­ginile cel puţin o dată înainte de suprimarea lor, probabil la ordinul cenzurii guvernamentale. Numai că telespectatorii atenţi au postat clipul original pe YouTube, care circulă deja pe reţelele sociale. Se pare că a fost filmat unul dintre documentele pregătite pentru reuniune, un rezumat al unui proiect care fu­sese discutat în cadrul planului vizând echilibrul strategic. Proiectul numit „Status-6’Ocean System polivalent“ aparţine biroului de studii Rubin TsKB MT, care a construit practic toate submarinele aflate în prezent în serviciu. Un scurt paragraf descrie misiunea sistemului – avarierea componentelor importante ale instalaţiilor economiei adversarului într-o zonă de coastă şi producerea de daune inacceptabile pentru teritoriul unei ţări prin crearea de mari zone de contaminare radioactivă care vor fi improprii activităţilor militare, economice sau oricărei alte activităţi pentru o lungă perioadă de timp.

Scurta ilustrare de la Soci prezintă un vehicul pentru torpilă robotizată, ca şi două mari submarine cu propulsie nucleară, „Projet 09852“ şi „Projet 09851“, nave care sunt în construcţie pentru marina rusă, ambele fiind optimizate pentru salvare, recunoaştere şi alte operaţiuni speciale submarine.

Potrivit lui Pavel Podvig, analist militar independent cu sediul la Geneva, „pare a fi o dronă submarină lansată de un minisubmarin. Totul pare înfricoşător, un «război rece 2.0».

Citește și: Planul propus pe Rusia la ONU privind Siria, RESPINS de Occident

Dar nu există nimic pe aceste diapozitive care indic», aşa cum ne aşteptam la documente ale Ministerului rus al Apărării ce descriu o nouă capacitate nucleară“.   

 

Cele mai citite

ONU condamnă atacurile mortale israeliene din Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile aeriene mortale ale Israelului lângă Rafah, în Fâşia Gaza."Condamn acţiunile Israelului care au ucis zeci...

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...

ONU condamnă atacurile mortale israeliene din Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile aeriene mortale ale Israelului lângă Rafah, în Fâşia Gaza."Condamn acţiunile Israelului care au ucis zeci...
Ultima oră
Pe aceeași temă