21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSRR da afara un angajat, gasit vinovat pentru materialul pirat in care...

SRR da afara un angajat, gasit vinovat pentru materialul pirat in care era ironizat Basescu

Florin-Mihai Ielcean, regizor tehnic emisie la Radio Romania Actualitati (RRA), a fost sanctionat cu "desfacerea contractului individual de munca", fiind gasit responsabil de intercalarea unui "material pirat", in care era ironizat Traian Basescu, intr-o emisiune difuzata pe 6 decembrie, pe RRA.

Potrivit unui comunicat remis Mediafax, Florin-Mihai Ielcean este persoana gasita vinovata pentru incidentul produs in data de 6 decembrie 2009, chiar in ziua desfasurarii turului al doilea al alegerilor prezidentiale.

"Comisia de cercetare disciplinara constituita pentru cercetarea incidentului produs in data de 6 decembrie 2009 – care a constat in introducerea frauduloasa a unei secvente pirat cu caracter electoral intr-o emisiune difuzata pe postul Radio Romania Actualitati – a stabilit ca responsabil de producerea acestui incident este dl. Ielcean Florin – Mihai, regizor tehnic emisie, in cadrul Serviciului Tehnic al Radio Romania Actualitati (unul din posturile SRR). Ca urmare a rezultatelor cercetarii disciplinare, acesta a fost sanctionat cu "desfacerea contractului individual de munca"", se arata in comunicatul Radioului Public.

Potrivit Radio Romania, in data de 6 decembrie, in emisiunea "Iarba verde de acasa", difuzata la RRA, "a fost intercalat un material "pirat" continand un colaj cu fragmente din discursurile unuia dintre cei doi candidati la functia de presedinte al Romaniei". "Materialul inserat era de natura sa prejudicieze imaginea publica a candidatului, dar si credibilitatea Societatii Romane de Radiodifuziune", se arata in comunicat.

"Comisia disciplinara a SRR a descoperit ca actiunea de 'piratare' a constat in inlocuirea fisierului original, corespunzator emisiunii preinregistrate cu titlul "Iarba verde de acasa", cu alt fisier audio cu aceeasi denumire, dar avand alte date de creare, modificare si accesare. Fisierul inserat a fost modificat la data de 05.12.2009, la ora 10:55:02, de la statia de lucru RMPROD 45, aflata in cabina 45, la care avea acces numai regizorul tehnic emisie in cauza", se precizeaza in comunicat.

Totodata, comisia a stabilit ca, pentru realizarea materialului "pirat", statia de lucru RMPROD 45 nu a fost accesata de la distanta in perioada vizata, "excluzandu-se posibilitatea unui atac informatic extern, a unei erori, a nestiintei sau a unei neglijente in serviciu".

"In perioada vizata (04.12.2009 – 06.12.2009) reteaua SRR nu a fost accesata decat de personalul tehnic autorizat in acest sens. Comisia a mai stabilit ca niciuna dintre persoanele implicate direct in realizarea si prelucrarea tehnica a materialului original, nu a avut legatura cu fapta savarsita. Mai mult, operatorii aflati in cabina de emisie la momentul difuzarii materialului au actionat in mod corect si in acord cu normele deontologice promovate si aparate intotdeauna de catre Societatea Romana de Radiodifuziune, oprind inregistrarea "pirat" dupa primele minute de difuzare", se mai arata in comunicatul Radioului Public.

Totodata, Maria Toghina, presedintele-director general al Radioului Public, a declarat ca Florin-Mihai Ielcean a fost audiat de Comisia de cercetare disciplinara si nu si-a recunoscut vina.

"Florin-Mihai Ielcean a fost audiat. Nu a recunoscut, insa avand in vedere dovezile fara echivoc furnizate de IBM si de rapoartele tehnice a rezultat ca nimeni altcineva nu a avut cum sa lucreze pe continutul emisiunii", a spus Maria Toghina.

Toghina a mai spus ca lui Florin-Mihai Ielcean i s-a desfacut contractul individual de munca incepand din 30 decembrie. Presedintele-director general al SRR a luat decizia desfacerii contractului individual de munca, la propunerea Comisiei de cercetare disciplinara, care a fost formata din seful Serviciului juridic al SRR, directorul editorial, directorul tehnic si, in calitate de observator, un reprezentant al sindicatului din care face parte Ielcean.

Sefa SRR a precizat ca, initial, in afara de Ielcean a mai fost cercetata o persoana, care insa nu a fost gasita vinovata de incidentul produs. "Una dintre persoane, in cadrul aprofundarii raportului de la IBM si a rapoartelor tehnice, s-a dovedit ca nu a avut nicio implicare si a fost repusa in drepturi", a explicat Maria Toghina.

Potrivit Mariei Toghina, desi Comisia de cercetare disciplinara din SRR s-a pronuntat, va continua ancheta pe care Politia Romana o desfasoara in privinta incidentului din 6 decembrie.

"Cercetarea Politiei va continua si noi speram sa se ajunga foarte rapid si la stabilirea elementelor de natura penala, astfel incat sa se ia masurile conform legii. De asemenea, in masura in care cercetarile penale vor conduce la concluzia ca au fost alte persoane implicate in producerea acestui incident, vom lua masurile ce se impun, potrivit legislatiei muncii", a mai spus Maria Toghina.

Pe postul Radio Romania Actualitati a fost difuzat, pe 6 decembrie, de la ora 6.14, un spot insotit de comentariile realizatorului emisiunii "Iarba Verde de acasa", Gheorghe Verman. In spot se regaseau afirmatii facute de o voce care o imita pe cea a lui Traian Basescu, candidatul PDL la presedintie, si care spunea, printre altele, "Ho, ho, ho… am tepuit, am pacalit" si "In maxim cinci minute de la vot, voi demisiona din functie".

Pe de alta parte, presedintele-director general al SRR, Maria Toghina, a transmis, in aceeasi zi, o scrisoare catre Traian Basescu, in care preciza ca aparitia acestui clip de campanie ar putea fi explicat printr-un "atac informatic extern in emisia postului".

In scrisoare se preciza ca SRR va solicita sprijinul organelor abilitate pentru anchetarea acestui caz, pe care il considera "un sabotaj la adresa postului public de radio".

"Comitetul Director al SRR s-a intrunit in sedinta extraordinara pentru a analiza aceasta situatie si a dispus deja primele masuri. SRR va asigura ca isi respecta in mod constant statutul sau de post public si aplica toate reglementarile legate de campania electorala, precum si cele prevazute in legea de functionare a SRR", se mai arata in scrisoarea semnata de Maria Toghina.

Ca urmare a acestui incident, managementul SRR a luat o serie de masuri, printre care si sesizarea Inspectoratului General al Politiei Romane, "care a declansat cercetarile in cauza prin Serviciul Criminalitate Informatica", potrivit unui comunicat remis de Radioul Public, in 9 decembrie.

Pe de alta parte, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, pe 6 decembrie, sa someze public Radio Romania Actualitati, pentru ca a difuzat aceasta inregistrare electorala, in dimineata zilei celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, fapt interzis de legislatia audiovizuala.

Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...
Ultima oră
Pe aceeași temă