13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialSondaje: Coaliţia lui Merkel, în dificultate, cu două zile înainte de alegerile...

Sondaje: Coaliţia lui Merkel, în dificultate, cu două zile înainte de alegerile legislative,

Două sondaje apărute vineri, cu două zile înainte de alegerile legislative germane, anunţă drept nesigură menţinerea la putere a coaliţiei conduse de Angela Merkel şi confirmă avansul înregistrat de partidul antieuro “Alternativa pentru Germania” (AFD), relatează AFP, conform Mediafax.

Potrivit unui sondaj realizat de Forsa pentru postul de televiziune privat RTL, conservatorii (Uniunea Creştin-Democrată şi Uniunea Creştin-Socială, CDU/CSU) cancelarului Angela Merkel ar acumula 40% din sufragii, în timp ce partidul liberal FDP ar obţine 5%, atât cât este necesar pentru a intra în Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului).

Citeşte şi Scenariul – încă incert – al unei mari coaliţii

În total, coaliţia ar acumula 45% din sufragii, însă acest procentaj nu i-ar permite să formeze majoritatea parlamentară şi să se menţină la putere. Prin urmare, scenariul cel mai probabil ar fi crearea unei “mari coaliţii” între creştin-democraţi şi social-democraţi, sub conducerea lui Merkel, aşa cum s-a întâmplat în primul mandat al actualului cancelar.

În sondajul efectuat de Forsa, social-democraţii (SPD) sunt creditaţi cu 26% din intenţiile de vot, un scor insuficient pentru a forma o majoritate cu aliaţii lor tradiţionali, Verzii, cotaţi la 10%.

Stânga radicală Die Linke ar obţine 9% din intenţiile de vot.

Într-un alt sondaj, efectuat de Institutul IFD-Allensbach pentru cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, CDU/CSU ar câştiga 39,5% din voturi, FDP 5,5%, în timp ce SPD ar obţine 27%, Verzii şi Die Linke câte 9%. Potrivit acestui sondaj, atât blocul de dreapta, cât şi cel de stânga nu ar obţine majoritatea.

Pe de altă parte, cele două sondaje confirmă avansul înregistrat de partidul antieuro AFD. Cele două institute estimează intenţiile de vot pentru acest partid la niveluri apropiate de pragul de 5%, adică de 4%, potrivit Forsa, şi de 4,5%, potrivit IFD-Allensbach.

Cele mai citite

Dan Petrescu, despre revenirea la CFR: “Mă simt ca acasă aici, mă motivează totul”

Dan Petrescu, antrenorul legendar care se întoarce pentru al patrulea mandat la conducerea echipei de fotbal CFR Cluj, a subliniat într-o conferință de presă...

Lionel Messi, de neoprit la 36 de ani! A fost desemnat jucătorul lunii în America

Argentinianul Lionel Messi, care în acest moment evoluează la formația Inter Miami, a fost votat cel mai bun jucător al lunii aprilie în liga...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă