23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialSondaj. Cei mai mulți dintre locuitorii Transnistriei ar vrea să adere la...

Sondaj. Cei mai mulți dintre locuitorii Transnistriei ar vrea să adere la Rusia

Majoritatea locuitorilor din stânga Nistrului leagă viitorul Transnistriei de Rusia: 86% din populaţie consideră alipirea la Federaţia Rusă modul optim de dezvoltare a regiunii, relevă un recent sondaj efectuat de Centrul rus pentru studierea opiniei publice (VTsIOM), citat vineri de agenţia de presă Interfax și preluat de Agerpres.

Potrivit sondajului, dacă alegerile pentru ‘preşedinţia’ Transnistriei (regiune separatistă din estul Republicii Moldova) ar avea loc duminica viitoare, rata de participare ar fi de 87%. 

Dintre posibilii candidaţi, şeful Sovietului Suprem (parlamentul transnistrean), Vadim Krasnoselski, este creditat cu 24% din intenţiile de vot, în timp ce actualul ‘preşedinte’ al Transnistriei, Evgheni Şevciuk, cu doar 11%. 

Sondajul VTsIOM a fost efectuat în perioada 2-9 iunie pe un eşantion de 1.200 de persoane, la solicitarea Centrului de analize politice de la Moscova, fără a se cunoaşte scopul acestei anchete sociologice. 

Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a confirmat că Moscova i-a propus o funcţie importantă în Crimeea (anexată în martie 2014 de Federaţia Rusă), într-un interviu acordat recent publicaţiei moscovite ‘Argumentî i faktî’, citat de presa de la Chişinău. 

Întrebat dacă intenţionează să candideze pentru un al doilea mandat de ‘preşedinte’ al regiunii separatiste, Şevciuk a indicat că va face un anunţ în această privinţă spre sfârşitul verii.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Creșteri de salarii fără număr pentru subordonații lui Grindeanu!

Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, a descoperit că în ograda sa există o instituție care are nevoie de o creștere consistentă a...

Remunerații de nabab pentru șefii PNL și PSD de la Conpet SA Ploiești

Scandalul din ultima vreme dintre directorul general liberal al Conpet SA Ploiești, Dorin Tudora, și președintele Consiliului de Administrație, Florin Gheorghe, susținut de...

Sebastian Burduja, aproape de victorie: “Puțini credeau posibil acum câteva săptămâni”

Sebastian Burduja, candidat la Primăria Capitalei, a postat un mesaj pe pagina sa de LinkedIn. El susține că este aproape de victorie, din datele...
Ultima oră
Pe aceeași temă