20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSonda Cassini, din nou în misiune pe luna lui Saturn. Ce ipoteză...

Sonda Cassini, din nou în misiune pe luna lui Saturn. Ce ipoteză a NASA trebuie să confirme

Sonda Cassini a mers pe luna Enceladus, un mic satelit al planetei Saturn, ca să verifice dacă sub învelișul de gheață al lunii există un ocean, informează BBC News. 

Astfel, Cassini, aflată pe orbita lui Saturn din 2004, a testat jeturile de apă de suprafața lunii, de la doar 50 de kilometri depărtare. Firișoare de apă de pe suprafața lunii zboară în aer prin niște crăpături de la suprafața lunii, aproape de polul sud al Enceladusului. Astfel, Cassini va lua o mostră pentru a determina dacă există hidrogen molecular în compoziția apei.

Citește și: FOTO NASA. Mimas și Pandora, două lumi foarte apropiate și foarte diferite

Cercetătorii ştiau deja că Enceladus prezintă două elemente necesare apariţiei vieţii: molecule organice şi o sursă de energie – mareele provocate de Saturn, care produc frecări între plăcile de gheaţă, generând astfel căldură. Cercetătorii mai aveau de dovedit doar prezenţa apei în formă lichidă

Descoperirea unor urme de sodiu în particulele de gheaţă proiectate în spaţiu de gheizerele de pe Enceladus au dovedit prezenţa apei în formă lichidă sub învelişul gros de gheaţă care acoperă acest satelit natural al planetei Saturn.

”Nivelul de emisii de hidrogen ne va spune cât de multă activitatea hidrotermică are loc pe Saturn și de cât de multă energie dispune luna”, a declarat  una din cercetătoarele NASA, Linda Spilker.

Enceladus a fost sursa unor descoperiri majore, care i-au făcut pe cercetătorii de la NASA să creadă că ar putea fi unul dintre locurile din afara Pământului unde există viață. Condițiile de pe lună au indicat că în apă ar putea exista organisme microbiene.

”Enceladus nu este doar o lume cu un ocean, este o lume care ar putea furniza un mediu favorabil vieții. Miercuri, sonda Cassini va explora polul sud al lunii și va colecta cea mai bună mostră dintr-un ocean care nu se află pe Pământ de până acum”, a spus directorul programului Cassini, Curt Niebur.

Cassini se apropie de finalul misiunii sale în sistemul Saturnului. Sonda a reușit să trimită pe Pământ informații esențiale pentru a înțelege condițiile de pe Eneceladus și nu numai. 

Cele mai citite

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

Opt activiști pentru climă au fost arestați pe aeroportul din Munchen după ce au pătruns pe pista lui

Aeroportul din Munchen s-a confruntat cu perturbări semnificative sâmbătă dimineața, când activiștii pentru climă din cadrul mișcării Last Generation au pătruns în incinta aeroportului...
Ultima oră
Pe aceeași temă