20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialSoldaţii britanici vor beneficia de protecţie legală, promite premierul Theresa May

Soldaţii britanici vor beneficia de protecţie legală, promite premierul Theresa May

Marea Britanie își va apăra militarii implicați în operațiuni în afara granițelor de procese “supărătoare”, prin suspendarea Convenției Europene a Drepturilor Omului, a anunțat marți premierul Theresa May, citată de Reuters, preluată de Agerpres.

Partidul Conservator, aflat la guvernare, a criticat acțiunile în justiție pentru obținerea de despăgubiri de la militarii britanici întorși din conflicte, în special din Afganistan și Irak. Guvernul de la Londra a anunțat că a cheltuit milioane de lire pentru procesele pierdute. Cameron, predecesorul lui May, promisese să protejeze forțele armate de cererile de despăgubiri, multe pentru acuzații de abuzuri după implicarea trupelor britanice în invazia din Irak, inițiată de SUA în 2003. Juriștii afirmă că multe din acuzații au fost dovedite.

“Forțele noastre armate sunt cele mai bune din lume, iar bărbații și femeile care efectuează serviciul fac sacrificii uriașe pentru a ne proteja”, a afirmat May într-o declarație. “Îi vom răsplăti cu recunoștință și vom pune capăt industriei cererilor supărătoare de despăgubiri care i-au urmărit pe cei ce aflați sub arme în conflictele anterioare”, a adăugat ea.

Declarația premierului afirmă că protecția legală a militarilor va fi asigurată prin introducerea unei “prezumții de suspendare” a Convenției menționate, în funcție de situație și de moment. Din 2004, ministerul britanic al apărării a cheltuit 100 de milioane de lire pentru anchete, investigații și compensații legate de operațiunile din Irak.

“Sistemul nostru juridic a fost utilizat abuziv pentru formularea unor acuzații false împotriva militarilor noștri, la scară industrială. Astfel au fost provocate suferințe considerabile oamenilor care și-au riscat viața ca să ne apere,” a declarat ministrul apărării, Michael Fallon, în același document. El a arătat că, pe lângă cheltuielile uriașe pentru contribuabili, există și riscul real de a împiedica armata să își facă datoria.

Cele mai citite

Descoperă aromele delicioase ale bucătăriei: Rețete senzaționale cu Pui și Creveți pentru când ai nevoie de ceva ușor

Bucătăria este un loc magic în care se întâlnesc aromele, texturile și gusturile pentru a crea experiențe culinare de neuitat. Două ingrediente versatile și...

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...
Ultima oră
Pe aceeași temă