17.6 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialSocietatea Timișoara salută decizia CCR care interzice SRI să facă urmărire penală

Societatea Timișoara salută decizia CCR care interzice SRI să facă urmărire penală

Societatea Timişoara îşi declară ‘deplinul acord’ în legătură cu sensul interpretării deciziei Curţii Constituţionale a României referitoare la faptul că ‘Serviciul Român de Informaţii nu poate efectua acte de urmărire penală’, informează Agerpres.

‘Societatea Timişoara îşi manifestă deplinul acord în legătură cu sensul interpretării deciziei Curţii Constituţionale a României, care afirmă în mod corect că Serviciul Român de Informaţii nu poate efectua acte de urmărire penală, precum şi acordul în legătură cu transferul de procedură prin care, indiferent de fază şi mod de realizare, inclusiv aceea de interceptare a convorbirilor, aceasta cade exclusiv în sarcina Poliţiei judiciare sub supravegherea procurorului’, se arată în comunicatul organizaţiei, transmis marți.

Totodată, Societatea Timişoara salută soluţia găsită în punerea în practică a deciziei de către Guvern şi CSAT. 

De asemenea, odată cu intrarea în litera şi în spiritul Constituţiei a activităţii de interceptare a convorbirilor, Societatea Timişoara solicită, în lumina transparenţei democratice, ca ‘Serviciul Român de Informaţii să informeze cu celeritate publicul cu privire la situaţia mandatelor de urmărire şi interceptare a convorbirilor executate până în prezent, precum şi cu privire la finalitatea acestora, atât în cazurile actelor de corupţie, cât şi cele privind securitatea naţională’. 

În mod concret, organizaţia solicită să se comunice în câte dosare penale din ambele categorii au fost utilizate mijloacele de ascultare ale SRI, până la intrarea activităţii sale în ‘limitele constituţionale’. 

‘Solicităm ca prin modificarea reglementărilor privind activităţile de supraveghere tehnică, prin realizarea acestora pentru dosarele penale de către poliţişti sub supravegherea procurorului, interceptarea convorbirilor sub supraveghere judiciară să nu fie probă constitutivă în cercetarea penală, ci să fie complementară acesteia, respectându-se astfel prezumţia de nevinovăţie’, se afirmă în comunicat. 

Societatea Timişoara îşi mai exprimă încrederea că prin acest transfer de responsabilitate cu privire la interceptările telefonice, orice suspiciune în legătură cu manipularea politică a ‘ascultării telefoanelor’ se va estompa şi că ‘actul de justiţie va fi realizat în spiritul Constituţiei’.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lasconi l-a luat pe Drulă pe la spate, cu avânt (câmpu)lungesc

Ilustrație: Marian Avramescu Alegerile locale și europarlamentare, teoretic, finalizate recent – dacă mai facem uitate câteva sute/mii buletine de vot – au scos la...

Lasconi l-a luat pe Drulă pe la spate, cu avânt (câmpu)lungesc

Ilustrație: Marian Avramescu Alegerile locale și europarlamentare, teoretic, finalizate recent – dacă mai facem uitate câteva sute/mii buletine de vot – au scos la...

Șoșoacă a leșinat după ce ar fi înghițit un jandarm de la brută(rie) care i-a căzut greu

Ilustrație: Marian Avramescu Serviciul de Ambulanță și SMURD au fost apelate să intervină, după ce senatoarea cu potențial de europarlamentar și cu SOS, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă