19.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialSistemul Putin/Medvedev se apropie de sfârşit

Sistemul Putin/Medvedev se apropie de sfârşit

Un tribunal din Moscova îl va declara mâine vinovat pe Mihail Hodorkovski pentru că şi-ar fi furat singur petrolul din propria companie, Iukos.

Acuzaţiile sunt atât de absurde şi procesul într-o asemenea măsură o mascaradă, încât mai multe publicaţii occidentale se întreabă dacă nu cumva acest proces simbolizează falimentul sistemului politico-economic creat de Vladimir Putin şi perpetuat de succesorul său, Dmitri Medvedev.

Ultima oară când, fost condamnat pentru evaziune, în 2003, Hodorkovski simboliza nedreptăţile şi inegalitatea anilor ’90, când Rusia era stăpânită de oligarhii erei Elţin. Azi, acelaşi Hodorkovski este un simbol al nedreptăţilor săvârşite de birocraţia coruptă şi de membrii serviciilor secrete, care au reuşit să realizeze fuziunea între putere şi bogăţie, scrie The Economist. Sistemul creat de fostul preşedinte şi actual prim-ministru, Vladimir Putin, se apropie de sfârşit, scrie revista britanică. Putin a creat o clasă de birocraţi-antreprenori pentru care corupţia nu mai înseamnă să încalci regulile jocului, ci reprezintă însăşi regula jocului. Această clasă transformă puterea administrativă în bani care sunt transferaţi în bănci străine sau „investiţi‘‘ în proprietăţi de lux în Europa. În ultimi zece ani numărul birocraţilor a crescut cu 66%, iar cheltuielile guvernamentale necesare menţinerii unui asemenea aparat au crescut la 40% din PIB. Această creştere nu s-a tradus însă în servicii mai bune sau într-o securitate sporită pentru cetăţeni.

Câtă vreme banii din petrol au continuat să curgă, ruşii au părut să accepte stabilitatea şi creşterea modestă a nivelului de trai în dauna statului de drept şi a democraţiei.

Criza economică a lovit dur în special industria rusă şi acum tortul a ajuns să nu mai fie suficient. Deşi atât Putin, cât şi Medvedev continuă se se bucure de rate de popularitate de 70%, regimul pe care îl reprezintă este considerat de tot mai mulţi oameni ca fiind unul al stagnării, „nedrept, corupt şi ineficient‘‘.

Apelurile lui Dmitri Medvedev la liberalizare, modernizare şi deschidere sunt simple cuvinte. Kremlinul continuă să sprijine un sistem care arată ca o bătaie de joc.

Cele mai citite

Concediul paternal, acordat tuturor taţilor care au calitatea de salariat

Concediul paternal se va acorda tuturor taţilor care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă,...

Gov-Smart:Prima platformă din lume care oferă administrație publică ca serviciu, digitalizează instituțiile publice din România

Gov-Smart anunță lansarea unei soluții inovatoare care promite să transforme administrația publică din România prin digitalizare completă și automatizare avansată. Prin implementarea modulelor interconectate specifice...

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...
Ultima oră
Pe aceeași temă