27.6 C
București
miercuri, 19 iunie 2024
AcasăPoliticăMutarea cu care Ciolacu a căștigat bătălia pentru creșterea salariului minim

Mutarea cu care Ciolacu a căștigat bătălia pentru creșterea salariului minim

Salariul minim se majorează de la 1 iulie cu 400 de lei, așa cum PSD a anunțat în urmă cu câteva luni. Decizia a fost luată în Consiliul Tripartit, împreună cu sindicatele și patronatele care au fost de acord și cu majorarea sumei neimpozitate din salariul minim de la 200 la 300 de lei. Asta în condițiile în care liderii PNL nu susțineau această majorare. 

La nivel guvernamental am avut discuții cu sindicatele și patronatele. Cum era normal, patronatele nu au fost de acord, sindicatele au fost de acord și atunci Guvernul a decis. Una înseamnă funcționarea politică și alta cea administrativă. Nu putem confunda coaliția cu Guvernul României. Se spunea la TV că avem o coaliție de guvernare, noi avem o coaliție la guvernul României. Ne aducem aminte că și funcțiile se trăgeau din fes. Acele momente au fost depășite

a declarat premierul Marcel Ciolacu, la o emisiune TV. 

Majorarea propusă de premierul Marcel Ciolacu și decisă alături de sindicate și patronate este de peste12% și reprezintă o creștere netă de 242 lei. Se menține și scutirea de impozite pentru 300 de lei din salariul minim. 

Rămâne ca ministrul de Finanțe să găsească o soluție pentru deducere pentru 300 de lei. Această scutire vine și la ceea ce au cerut sindicatele. E o reducere a impozitării, nu este o modificare a Codului Fiscal, ci o reducere a salariului minim. Cu alte cuvinte, omul câștigă cu 240 de lei mai mult, reprezintă o sumă

, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.

O astfel de majorare contribuie la creșterea nivelului de trai al românilor, în special al celor cu salarii mici, și reprezintă un pas important spre implementarea salariului minim european. În acest moment salariul minim pe economie este doar 40% din salariul mediu net. O creștere cu 400 de lei ar însemna o echilibrare a decalajului dintre salariul minim și salariul mediu, astfel încât de la 1 ianuarie să se poată aplica salariul minim european. 

Noi avem o directivă acum, salariul minim european, pentru aceeași muncă, cu niște indicative, același salariu. Avem termen până în noiembrie

, a mai completat prim-ministrul Marcel Ciolacu

Cu această majorare, salariul minim net ajunge la aproximativ 450 de euro, deci se echilibrează diferența dintre salariul minim și salariul mediu, care a ajuns în valoare netă la peste 1.000 de euro lunar. Odata cu introducerea salariului minim european, Guvernul Ciolacu va propune și stabilirea unei formule de calcul pe baza căreia se va decide valoarea salariului minim. Acesta va fi calculat în funcție de mai mulți indicatori prognozați pentru a asigura cel puțin 50% din câștigul mediu.

Introducerea unui salariu minim european ar putea avea multiple beneficii pentru economia României. În primul rând, ar duce la reducerea inegalității salariale și creșterea veniturilor românilor, mai ales a celor care sunt plătiți cu salariul minim. În plus, ar putea stimula consumul intern și creșterea puterii de cumpărare. 

Această nouă formulă de calcul ar oferi predictibilitate antreprenorilor atunci când vine vorba de majorarea salariilor în companii care, de cele mai multe ori, sunt strâns legate de valoarea salariului minim. 

Evoluția salariului minim

În ultimii 8 ani, salariul minim a crescut de aproape 3 ori. Dacă în 2016 salariul minim era de 1.250 de lei, din 2017, o dată cu instalarea Guvernului PSD,  salariul minim a ajuns la 1.450 de lei și a crescut cu constant, ajungând la 3.300 de lei. Dacă ultima majorare a fost de 10%, acum Guvernul condus de Marcel Ciolacu majorează salariul minim cu 12%. 

• 1 ianuarie 2024 – Guvern Ciolacu – 3.300 lei/ 4.582 lei (construcții)

• 1 ianuarie 2023 – Guvern PSD-PNL – 3.000 lei/4.000 lei (construcții)

• 1 ianuarie 2022 – Guvern PSD-PNL – 2.550 lei

• 1 ianuarie 2021 – Guvern PNL – 2300 lei/ 2350 (studii superioare) /3000 lei (constructii)

• 1 ianuarie 2020 – Guvern PNL –  2230 lei / 2350 lei studii superioare

• 1 ianuarie 2019 – Guvern PSD – 2080 lei / 2350 lei (studii superioare)/ 3000 lei ( constructii)

• 1 ianuarie 2018 – Guvern PSD – 1.900 lei

• 1 februarie 2017 – Guvern PSD –  1.450 lei

• 1 mai 2016 –  Guvern tehnocrat – 1.250 lei

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

Partidul Social Democrat – Alianta PSD-PNL CMF 41240002

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Ambasadorul în SUA: România, pe ultima sută de metri pentru ridicarea vizelor

România se află pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor de admitere în programul Visa Waiver, susţine ambasadorul României în...

Fake-news rusesc despre suporterii români la meciul România – Ucraina. Rușii susțin că românii scandau numele lui Putin

Rusia a lansat pe internet un clip video falsificat, în care apar suporteri români de la meciul România - Ucraina. Conform clipului lansat de Rusia,...

Du-te – vino, în Consiliul de Administrație al TAROM

Anca Boagiu și Mihăiță Ursu au fost numiți din nou în Consiliul de Administrație (CA) al TAROM, după ce demisionaseră înainte de algeri, consiliul...
Ultima oră
Pe aceeași temă